Η Γιορτή Λεμονιού ξεκίνησε πριν από 19 χρόνια στην Άνδρο, με πρωτοβουλία των ιδρυτών του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, Μάριου Βασιλόπουλου και της Ειρήνης Μαντζαβελάκη – Βασιλοπούλου. Έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο στο παλαιό παγοποιείο Μαντζαβελάκη με την συνδρομή φίλων του Μουσείου και των ιδρυτών του αλλά πρωτίστως των γυναικών του νησιού που δεν φείδονται κόπου και δημιουργικού οίστρου, των επαγγελματιών, “ανώνυμων” ιδιωτών και συλλόγων του νησιού.

Aπό το προσωπικό αρχείο της Μανιώς Μάνεση

Το βιβλίο της Μανιώς Μάνεση «Λεμονεώνες στο διάβα του χρόνου» έδωσε την ιστορική καταγραφή ενός προϊόντος του τόπου μας την εποχή της ευδοκίμησης του και πρόσθεσε νέες λέξεις από το παλαιό γλωσσάρι στο σύγχρονο. Μέχρι «χθες» οι λεμονεώνες ήταν άγνωστη λέξη για τους περισσότερους στο νησί. «Ξεφυλλίζοντας τον ανδριακό Τύπο του 19ου αιώνα και των πρώτων δεκαετιών του 20ου, ένας τίτλος έμεινε βαθιά χαραγμένος στη μνήμη μου. «Οι Λεμονεώνες μας εν κινδύνω»… Έχει η Άνδρος λεμονεώνες; Ψάχνοντας περισσότερο, άρχισα να ανακαλύπτω τον ξεχασμένο πλούτο της ανδριακής γης. Μέσα από ποικίλες αρχειακές πηγές επιβεβαιωνόταν αυτό που άκουγα περιστασιακά, τυχαία μπορώ να πω, στο πλαίσιο της καταγραφής αφηγήσεων και μαρτυριών. Το λεμόνι αποτελούσε σημαντικό προϊόν και βασική εισοδηματική πηγή των Ανδρίων, εδώ και αιώνες. Η συλλογή στοιχείων ήταν το επόμενο βήμα. Ατέλειωτες ώρες ξεφυλλίζοντας ανδριακές εφημερίδες του 19ου αιώνα, στα αρχεία εφημερίδων της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και της Καϊρείου Βιβλιοθήκης της Άνδρου και νέες πληροφορίες να αποκαλύπτονται συνεχώς. Δημοσιογραφικά σκεπτόμενη, θεώρησα επιβεβλημένη τη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων. Τα τελευταία χρόνια, έχει άλλωστε αναγνωριστεί από τους περισσότερους ότι η στροφή στον πρωτογενή τομέα αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη. Ίσως είναι καιρός οι ανδριακοί λεμονεώνες να ακμάσουν ξανά και ο λεμονοκαρπός του νησιού να μπει και πάλι σε εξαγωγική τροχιά» γράφει η Μανιώ Μάνεση στον πρόλογό της. 

«Στον «χορό» μπήκε το 2018 και το Μπατσί δίνοντας τον δικό του μουσικό και χορευτικό τόνο στην γιορτή του Λεμονιού με πρωτοβουλία της κ. Ειρήνης Πιττακίδη και των συνεργατών της του “Πλέγματος” και όχι μόνο, οι οποίοι εμπλούτισαν την γιορτή με διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις. Τις εκδηλώσεις «αγκάλιασε» ο Δήμος Άνδρου και ιδιωτικοί φορείς που προσφέρουν αφιλοκερδώς στο νησί. Στις εκδηλώσεις για το Λεμόνι φέτος παίρνει μέρος και το Γαύριο με την δραστήρια πρόεδρό του Φιλοπρόοδου Ομίλου κ. Μπέττυ Κωνσταντινίδη και όλους τους Γαυριώτες επαγγελματίες και φίλους. 

Εμπνεύσεις Λεμονιού, μοσχοσάπουνα, λικεράκια, κοσμήματα, εικαστικές δημιουργίες, χορευτικά, αθλητικά μουσικά δρώμενα, κεράσματα κ.α.

Στην Γιορτή Λεμονιού, το Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην Άνδρο, σε όλη την Άνδρο, ενιαία και αδιαίρετα.

ΜΦΜ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.