Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι ημερίδες  που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων στα πλαίσια του προγράμματος του Πράσινου Ταμείου “ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 2019” την Δευτέρα, 21/10/2019 στην Άνδρο και την Τετάρτη 23/10/2019   στην Τήνο με θέμα “Γνωριμία με τις περιοχές Natura 2000: Αειφορική Διαχείριση, Προκλήσεις, Βιώσιμες Λύσεις”. Στόχος των ημερίδων ήταν η παρουσίαση του Φορέα, η γνωριμία με τους τοπικούς φορείς, η αναγνώριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι προστατευόμενες περιοχές, η ανταλλαγή και η καταγραφή απόψεων και προβληματισμών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και οι προτάσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των περιοχών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λοτσάρης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τήνου, κ. Πέτρος Μαρκουίζος.

Τι έγινε

Έγιναν παρουσιάσεις και ενημερώσεις για την χλωρίδα και πανίδα, την βιοποικιλότητα των προστατευόμενων περιοχών και τις δράσεις και το έργο του Φορέα. Ειδικοί επιστήμονες, στελέχη φορέων και οργανισμών μετέφεραν την εμπειρία και τη τεχνογνωσία τους σχετικά με τις δράσεις τους. Επίσης, στις ημερίδες παρευρέθηκαν αγρότες, αλιείς, μέλη τοπικών συλλόγων και συνεταιρισμών και πλήθος κόσμου, καθώς είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν πολλοί εκ των παρευρισκομένων εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους για τη λειτουργία του φορέα και τον ρόλο του στη κοινωνία των πολιτών. Συζητήθηκε η διατήρηση των οικοσυστημάτων στις περιοχές Natura μέσω της δημιουργίας προϊόντων και υπηρεσιών στους τομείς του τουρισμού, των αγροτικών προϊόντων και κτηνοτροφίας με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων ιδεών και βιωματικών μεθόδων. Μοιράστηκαν επιστημονικές γνώσεις, πρακτικές διαχείρισης γης μέσω προγραμμάτων για να ξαναζωντανέψουν τη γη, να την καλλιεργήσουν με προτεραιότητα και σεβασμό στις αρχές προστασίας του περιβάλλοντος. Άλλα θέματα που τέθηκαν στις συζητήσεις αφορούσαν στην κατασκευή έργων αιολικής ενέργειας στις περιοχές και τις επιπτώσεις που προκαλούνται στο φυσικό περιβάλλον. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους μελετητές για το περιεχόμενο και την διαδικασία εκπόνησης μιας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, να εκφράσουν τις εισηγήσεις τους και να γίνει διαβούλευση με τους μελετητές. Η συμμετοχή στην ημερίδα από ενδιαφερόμενους πολίτες, παραγωγικούς και επιστημονικούς  φορείς ήταν μεγάλη, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη όλων για στενότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη και την  προστασία του περιβάλλοντος.

Ευχαριστήριο

O Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων ευχαριστεί θερμά όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία και το έργο του με την αρμονική συνύπαρξη της κοινωνίας, του φυσικού περιβάλλοντος και της οικονομικής ανάπτυξης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όλο αυτό το κοινό ενημερώθηκε; Ίσα που συγκεντρώθηκαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και η φωτογραφία περιορίζεται τόσο ώστε να μην εκτεθεί η ΑΠΟΥΣΙΑ οποιονδήποτε άλλων εκτός αυτού του στενού κύκλου!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.