Τα σκουπίδια είναι ένα μεγάλο θέμα που για να λυθεί πρέπει να γίνουν σωστές ενέργειες από πολλούς φορείς. Πρέπει η κεντρική εξουσία (κυβέρνηση) η περιφέρεια και φυσικά ο Δήμος να συνεργαστούν, πρέπει εμείς οι πολίτες να το πάρουμε πάνω μας αν δεν θέλουμε να πνιγούμε στα σκουπίδια.

Όλοι συχνά αναφερόμαστε στις συζητήσεις μας “για το καλό και την αγάπη της Άνδρου” Ιδού λοιπόν ήρθε η ώρα: όποιος αγαπά την Άνδρο πρέπει να το αποδείξει, πρέπει να επιμελείται σχολαστικά τα σκουπίδια του, πρέπει να ανακυκλώνει. Δεν είναι όμως βασικό να κάνουμε ανακύκλωση αλλά να γνωρίζουμε ακριβώς τι ανακυκλώνεται, να μην πετάμε δηλαδή άχρηστα πράγματα στους κάδους ανακύκλωσης. Ο παρακάτω κατάλογος όπως και το Link της WWF δίνουν κάποιες πληροφορίες, η google έχει άπειρες! Googλάρετε το!

ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ

– Οι λερωμένες συσκευασίες.
– Οι συσκευασίες που περιέχουν υπολείμματα από φαγητό, ταχυφαγεία, κουτιά πίτσας
– Το μαύρο πλαστικό, αυτό που χρησιμοποιείται από τα ταχυφαγεία
– Τα σπασμένα γυαλιά
– Μικρά κομμάτια χαρτιού.
– Τα μικρά χαρτάκια δυσχεραίνουν το έργο της διαλογής
– Χαρτί που έχει βραχεί ακόμη και αν στεγνώσει δεν ανακυκλώνεται.
– Συσκευασίες
– Η συσκευασία που τυλίγουν τα τυριά, τα αλλαντικά,το κρέας.
– Η συσκευασία φελιζόλ που χρησιμοποιείται στα κρέατα
– Από τα CD / DVD / Βιντεοκασέτες, πετάμε μόνο τις θήκες
– Δεν ανακυκλώνονται καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα, σακούλες βιοδιασπώμενες, πιστωτικές κάρτες, στικάκια μνήμης – usb, κάρτες sim, πλαστικά έπιπλα.
– Το αφρολέξ θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα περισσότερα κέντρα ανακύκλωσης.
– Τα κεραμικά ΔΕΝ ανακυκλώνονται.
– Να ξεβιδώνουμε τα καπάκια καθώς να πετάμε τα πλαστικά μπουκάλια χωριστά στους κάδους ανακύκλωσης.
– Στις κρεμάστρες από σύρμα, πρέπει να αφαιρούμε το πλαστικό κάλυμμα.

Ηλεκτρικές Συσκευές: Μπορούμε να τις ανακυκλώσουμε στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, σε σούπερ μάρκετ και σε συμβεβλημένα δημοτικά σημεία.
– Μπαταρίες: Στους ειδικούς κάδους με την επωνυμία ΑΦΗΣ, τους οποίους βρίσκουμε σε δήμους, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, σχολεία, δημόσιους φορείς, ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις.

📌 ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Θα πρέπει να θυμόμαστε να ρίχνουμε τις συσκευασίες στον μπλε κάδο «χύμα» και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες. Αδειάζουμε λοιπόν το περιεχόμενο και τις πλαστικές και χάρτινες σακούλες που χρησιμοποιήσαμε για την συλλογή των αντικειμένων, μπορούμε, επίσης, να τις ρίχνουμε στον κάδο μετά τη χρήση τους.

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε:
1. Στους κάδους πετάμε τα υλικά χύμα. Όχι δεμένα σε σακούλες.
2. Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
3. Κλείνουμε τους κάδους, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή.
4. Αποφεύγουμε τις συσκευασίες μίας χρήσης.

Οι συμβουλές της WWF
Εγώ ανακυκλώνω, εσύ ανακυκλώνεις, αυτό ανακυκλώνεται;

Η ανακύκλωση είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία μέσω της οποίας δίνουμε μια επιπλέον ευκαιρία στο εκάστοτε υλικό να μετατραπεί σε πρώτη ύλη και στη συνέχεια σε ένα νέο προϊόν, χωρίς να χρειαστεί να αντλήσουμε- καταναλώσουμε εκ νέου φυσικούς πόρους για τη δημιουργία του. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της WWF: wwf.gr/blog

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.