Το μαγεμένο τοπίο της Άρνης 📷 Κωνσταντίνος Χουρμίδης

Εφοδιασμένοι με καλάθια οι περιπατητές που συμμετείχαν στη μανιταροεξόρμηση, που διοργανώθηκε το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στην περιοχή της Άρνης και των Ρεμάτων από τις ομάδες του έργου LIFE Andros Park, το εγχείρημα Andros Routes και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άρνης, αναζήτησαν και μάζεψαν πολλά και ενδιαφέροντα είδη μανιταριών.

📷 Κωνσταντίνος Χουρμίδης

Συνολικά συμμετείχαν 45 περιπατητές, κάτοικοι από όλες τις γωνιές του νησιού, αλλά και επισκέπτες από την Αθήνα και τη Σύρο, που ήρθαν στην Άνδρο αποκλειστικά για την εξόρμηση. Ο καιρός τις μέρες πριν από την εξόρμηση ευνόησε την ανάπτυξη των μανιταριών και έτσι η «συγκομιδή» ήταν πλούσια.

Τους συμμετέχοντες αρχικά καλωσόρισε εκπρόσωπος του Andros Routes λέγοντας λίγα λόγια για την περιοχή της Άρνης, την πεζοπορία στις σηματοδοτημένες διαδρομές και το πρόγραμμα της μέρας. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το LIFE Andros Park που υλοποιείται στο νησί από τον συντονιστή του έργου κ. Γεώργιο Ζερβάκη (Καθηγητή Γ.Π.Α.) και η ξενάγηση ξεκίνησε με την καθοδήγηση του Δρ. Ηλία Πολέμη (μυκητολόγου, επιστημονικού συνεργάτη Γ.Π.Α.) με μια σύντομη διαδρομή κοντά στα Ρέματα σε μια περιοχή με συστάδες σκλήθρων. Εκεί συλλέχθηκαν μανιτάρια χαρακτηριστικά των παρόχθιων δασών της Άνδρου και επισημάνθηκε η σημασία της συμβίωσης των σκλήθρων με τα μανιτάρια από τον κ. Βασίλη Δασκαλόπουλο (μυκητολόγο, υποψ. διδάκτορα Γ.Π.Α.). Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια κυκλική διαδρομή στην Άρνη σε δάση όπου κυριαρχούν οι βελανιδιές.

📷 Κωνσταντίνος Χουρμίδης

Συνολικά εντοπίστηκαν περισσότερα από 30 είδη μανιταριών, δείγματα των οποίων μεταφέρθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο της Άρνης. Εκεί συγκεντρώθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες, τους οποίους καλωσόρισαν ο εκπρόσωπος του Δήμου Άνδρου κ. Ισίδωρος Νικολάου και ο πρόεδρος της Κοινότητας Άρνης κ. Πέτρος Λεμπέσης. Ακολούθως, ο κ. Πολέμης αναφέρθηκε στα ευρήματα της εξόρμησης παρουσιάζοντας αναλυτικά τα εδώδιμα είδη, αναφέροντας και σχολιάζοντας τους κινδύνους από τη συλλογή δηλητηριωδών μανιταριών, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση που αφορούσε την αναγνώριση των μανιταριών και τη σημασία τους για τη βιοποικιλότητα της Άνδρου. Έτσι και με τη θερμή φιλοξενία από μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρνης ολοκληρώθηκε μια πραγματικά υπέροχη εκδήλωση στο νησί!

📷 Κωνσταντίνος Χουρμίδης
Πολιτιστικός Σύλλογος Άρνης 📷 Κωνσταντίνος Χουρμίδης

📷 Φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης: Κωνσταντίνος Χουρμίδης

facebook.com/LifeAndrosPark

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.