Του ΠΕΤΡΟΥ ΣΤΡΑΤΗ

Xyllela, ένα βακτήριο που καταστρέφει ελαιόδενδρα και άλλα είδη. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να μεταδίδεται σε όλο και περισσότερες χώρες το πολύ επικίνδυνο βακτήριο για τα ελαιόδενρα, Xyllela fastidiosa. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι ένα βακτήριο που μπορεί να καταστρέψει ολοσχερώς τα δένδρα που παραδοσιακά συνεισφέρουν στο εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή μεταφοράς και μόλυνσης δένδρων. Μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το εν λόγω βακτήριο μπορεί να προσβάλλει πλήθος φυτικών ειδών όπως, βελανιδιά, φτελιά, πλάτανο αλλά και τα καρποφόρα σταφύλια, εσπεριδοειδή, αμυγδαλιές, βατόμουρα και άλλα.

Αποτελεί έναν από τους οργανισμούς καραντίνας, δηλαδή πρέπει να γίνεται έλεγχος κατά τη μεταφορά φυτικών ειδών μεταξύ χωρών και αν διαπιστωθεί κάποια προσβολή να μην επιτρέπεται η εισαγωγή του φορτίου με τα προσβεβλημένα δένδρα. Ήδη έγιναν γνωστές οι τεράστιες ζημιές που έχει υποστεί η Ιταλική ελαιοπαραγωγή λόγω της προσβολής από το εν λόγω βακτήριο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Άνδρος όντας απομονωμένη από το Ηπειρωτικό τμήμα της Χώρας και ότι στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα από το βακτήριο, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την μεταφορά φυτικών ειδών που μπορεί να φέρουν το εν λόγω βακτήριο να μην εισαχθούν στο νησί, έτσι ώστε να αποφύγουμε πιθανή καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου μας σε ελιές.

Εικόνα προσβεβλημένου δένδρου από Xyllela (πηγή http://edis.ifas.ufl.edu/)

Τα συμπτώματα στις ελιές ξεκινούν με ταχεία ξήρανση των βλαστών και  κλάδων του δένδρου, ενώ σύντομα το φυτό πεθαίνει. Τα συμπτώματα ξεκινούν από την κορυφή του δένδρου ενώ μεταφέρονται προς τα κάτω μέσω του κορμού. Σε διάστημα ενός έως δύο μηνών τελικά το δένδρο θα έχει εμφάνιση καμένου δένδρου.

Προσβεβλημένος φοίνικας από κόκκινο σκαθάρι (πηγή https://en.wikipedia.org )

Είναι σημαντικό οι ελαιοκαλλιεργητές και οι ιδιοκτήτες εκτάσεων με ελιές να παρακολουθούν πιθανά συμπτώματα της ασθένειας και να ενεργούν για να περιορίσουν γρήγορα την εξάπλωση της νόσου.  Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι σημαντικό αν λάβουμε υπόψη μας την τεράστια καταστροφή που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο φυτικό κεφάλαιο των φοινίκων, λόγω της μεταφοράς του «κόκκινου σκαθαριού» με φυτά που έφτασαν μολυσμένα στη Χώρα μας, χωρίς να υπάρξουν οι κατάλληλοι έλεγχοι και οι κατάλληλοι χειρισμοί όταν διαπιστώθηκε η ύπαρξη του τόσο επικίνδυνου εντόμου. 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.