Επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με αποδέκτες υπουργούς, βουλευτές και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στέλνει ο πρώην δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, για τις ανεμογεννήτριες και την εγκατάσταση τους στην Άνδρο!
Η επιστολή
Άνδρος, 23η Ιανουαρίου 2020 |
|
|
ΠΡΟΣ: Τον Πρωθυπουργό , κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
-Αντιπρόεδρο Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμμένο -Υπουργό εργασίας-Βουλευτή Κυκλάδων κ. Ιωάννη Βρούτση -Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη -Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι-Σπυρίδων Γεωργιάδη -Βουλευτή Κυκλάδων κα. Κατερίνα Μονογιού -Βουλευτή Κυκλάδων κ. Φίλιππο Φόρτωμα -Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο |
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ
Τους τελευταίους μήνες η τοπική κοινωνία της Άνδρου -όπως και οι τοπικές κοινωνίες των υπολοίπων νησιών των Κυκλάδων- έχει αναστατωθεί. Αιτία, η επικείμενη ανεξέλεγκτη τοποθέτηση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στο νησί μας, που απειλεί τόσο την εικόνα του, όσο και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της οικονομικής του δραστηριότητας και ανάπτυξης.
Οι κάτοικοι της Άνδρου, το πολιτικό προσωπικό και οι φορείς του νησιού, δεν είμαστε αντίθετοι στην εξέλιξη. Ούτε, φυσικά, έχουμε την πρόθεση να εναντιωθούμε ακραία στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, τους οποίους -όπως έχετε επανειλημμένα δηλώσει- η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιτύχει. Πιστεύουμε όμως, πως στον κεντρικό σχεδιασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι ιδιαιτερότητες κάθε τόπου -και ειδικά των νησιών. Και θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει επιλεγεί να πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη ανεμογεννητριών στην Άνδρο αλλοιώνει βάναυσα τη φυσιογνωμία του νησιού και είναι επιβλαβής για την τοπική μας οικονομία.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μεγαλύτερη έκταση της Άνδρου έχει χαρακτηρισθεί Natura, λόγω του μοναδικού -για όλες τις Κυκλάδες- φυσικού τοπίου. Στο νησί υπάρχουν δάση σκλήθρων και εκατοντάδες είδη φυτών και θάμνων, κάποια από τα οποία είναι σπάνια. Επίσης, η Άνδρος αποτελεί σημαντικό προορισμό εναλλακτικού τουρισμού, διαθέτοντας ευρωπαϊκή πιστοποίηση ποιότητας για το δίκτυο των καταπληκτικών μονοπατιών της, μήκους 120 χιλιομέτρων, που διασχίζει όλο το νησί από τον βορρά μέχρι το νότο. Αρχαιολογικοί χώροι υπάρχουν σε πολλά σημεία του νησιού. Η Άνδρος διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό παραλιών, μοναδικής ομορφιάς με καταγάλανα νερά, από όλα τα νησιά των Κυκλάδων, όπου αρκετές εξ αυτών είναι παγκοσμίως γνωστές.
Με βάση όλα τα παραπάνω, πιστεύουμε ότι η επιλογή της ανάπτυξης ανεμογεννητριών ύψους 100, 120, 140 και 150 μέτρων, με διάμετρο έλικα 40, 50, 60 μέτρων, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν οι ιδιαιτερότητες του νησιού, θα προκαλέσει την δραματική υποβάθμιση του φυσικού τοπίου, της ποιότητας ζωή και της οικονομικής δραστηριότητας.
Όπως επεσήμανε πρόσφατα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, «σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν υπάρχει κάποια προστασία των νησιών και κάποιοι όροι που να προστατεύουν τη φυσιογνωμία τους, ώστε να μην συντελεστούν, η ερημοποίηση και η αλλοίωσή τους τόσο από τα αιολικά πάρκα όσο και από τα υπερμεγέθη συνοδά έργα οδοποιίας».
Κύριε Πρωθυπουργέ
Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, στην Άνδρο μπορούν να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα πολλές ανεμογεννήτριες υπερμεγέθεις σε ύψος. Αριθμός συντριπτικά πολύ μεγάλος, αναλογικά με τις ανάγκες του νησιού σε ενέργεια.
Θεωρούμε, λοιπόν, πως υπάρχει απόλυτη ανάγκη τροποποίησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, με δραστική μείωση του συντελεστή φέρουσας ικανότητας ανεμογεννητριών για κάθε νησί. Αλλά και με τη λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των νησιών των Κυκλάδων και της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Άλλωστε αυτή η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των νησιών μας είναι που προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, ενισχύοντας σημαντικά την οικονομία της χώρας.
Τέτοια μέτρα προστασίας θα μπορούσαν να είναι κάποια από τα ακόλουθα:
-Ανάπτυξη μόνο όσων ανεμογεννητριών είναι απαραίτητες για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών κάθε νησιού.
-Μείωση του επιτρεπόμενου ύψους των ανεμογεννητριών, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην αλλοίωση του φυσικού τοπίου.
-Ειδικά χωροταξικά για κάθε νησί, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του (έκταση, δομή εδάφους κλπ). Να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης ανεμογεννητριών σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, ώστε η περιβαλλοντική και αισθητική επιβάρυνση να είναι η λιγότερη δυνατή. Οι συγκεκριμένες περιοχές θα πρέπει να υποδειχθούν από τους Δήμους.
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ
Ελπίζουμε οι εύλογες ανησυχίες των κατοίκων και των φορέων της Άνδρου να συμβάλλουν αποφασιστικά ώστε η εθνική ανάγκη για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να τοποθετηθεί σε μια διαφορετική βάση, που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του νησιού μας, καθώς και όλων των νησιών.
Μέχρι να γίνει αυτό και να καταρτισθεί χωροταξικό σχέδιο, πιστεύουμε πως θα πρέπει να υπάρξει αναστολή εργασιών και αδειοδοτήσεων για τα αιολικά πάρκα. Οι κάτοικοι της Άνδρου, η πολιτική κοινωνία και οι φορείς του νησιού προσβλέπουν σε πρωτοβουλίες από την πλευρά σας ώστε να αποτραπεί μια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή για την Άνδρο και όλα τα νησιά και δηλώνουν πρόθυμοι να συνεισφέρουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης, υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ευαισθησία σας για τα διαμάντια της πατρίδας μας, που είναι τα νησιά μας.
Με τιμή
Θεοδόσης Ι. Σουσούδης
Δ/ντής Ορθοπαιδικός ιατρός Κ.Υ. Ανδρου
επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης
π. Δήμαρχος Άνδρου (2014-2019)