📷 Πατρίκιος Κωστής
📷 Μιχάλης Τζανουλίνος
Ο Γέροντας Ευδόκιμος μαζί με τον πατέρα Αέτιο παρόντες στην εκδήλωση. 📷 Μιχάλης Τζανουλίνος

Η εκδήλωση ξεκίνησε 10.59 και τελείωσε 14.30 Η αίθουσα ήταν γεμάτη και τις περίπου  τέσσερις ώρες (κατά εκτιμήσεις 150 άτομα παρακολούθησαν τους ομιλητές) Η ζωντανή μετάδοση στο Youtube κύλισε καλά με κάποια προβλήματα στον ήχο και με 900 views μέχρι τώρα και Live θέαση 132. Όλοι συμφώνησαν πως αυτή η συνάντηση θα πρέπει να επαναληφθεί, για πληρέστερη ενημέρωση των Ανδριωτών και φυσικά είχε ενδιαφέρον αν και θα έπρεπε να είναι μικρότερη σε διάρκεια.     

📷 Μ. Τζανουλίνος

Τη συνάντηση, μετά από τα απαραίτητα επί της διαδικασίας και την παρουσίαση όσων συμμετείχαν στο πάνελ, άνοιξε ο Δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος ανέφερε:
“Αυτό που ήρθαμε σήμερα να κάνουμε δεν είναι λαϊκό δικαστήριο, είναι για πραγματική προσπάθεια για ουσιαστική ενημέρωση… Μια απλοϊκή ερώτηση ενός ανθρώπου που δεν έχει ασχοληθεί με τα αιολικά είναι αν εσύ τα θες ή δεν τα θες… το ερώτημα δεν είναι αυτό… η Άνδρος είναι κάθετα αντίθετη στο γάζωμα που επιχειρείται αλλά αυτή τη στιγμή δεν δηλώνουμε πως είμαστε αντίθετοι στις ΑΠΕ, αυτό που διεκδικούμε είναι ένα σωστός σχεδιασμός. Προσωπικά έχω ζητήσει από την κυβέρνηση όπως οι υπόλοιποι δήμαρχοι… την δυνατότητα να γίνει αναθεώρηση του χωροταξικού, αλλά να γίνει πριν εγκατασταθεί το σύνολο των αιολικών πάρκων… Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό… μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες”

Τέλος ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον κόσμο που με την παρουσία του δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον και την αγωνία που έχει όλο το νησί… επίσης ευχαρίστησε τους καλεσμένους ομιλητές και όσους βοήθησαν για την οργάνωση της εκδήλωσης. (Ομιλία Δημάρχου στο 2:51 και στο τέλος 3:31 του βίντεο)

📷 Μιχάλης Τζανουλίνος

➤ Χαιρετισμό στην εκδήλωση, που διαβάστηκε από τον συντονιστή της εκδήλωσης Δρ. Εμμανουήλ Μαθιουλάκης, έστειλαν η έπαρχος Τήνου Νατάσα Δεληγιάννη – Άσπρου και ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος.

📷 Μιχάλης Τζανουλίνος

Ερωτήσεις τέθηκαν για το πλήθος των ανεμογεννητριών και τα χαρακτηριστικά (ύψος -πλάτος, υλικά) που πρόκειται να εγκατασταθούν. Οι απαντήσεις των εκπροσώπων των εταιρειών ποικίλες και ασαφείς. Για την ανακύκλωση των υλικών οι εκπρόσωποι ισχυρίζονται πως μπορούν να ανακυκλωθούν, αλλά πως μπορούν να πείσουν όταν στον τόπο μας δεν μπορούμε να ανακυκλώσουμε απλά υλικά όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικό θα ανακυκλώνουμε τα πτερύγια των ανεμογεννητριών; Μακάρι! Γενικώς οι εκπρόσωποι των εταιρειών μιλούσαν την γλώσσα των αριθμών, έκαναν συχνές αναφορές του στυλ “η χωροθέτηση τους πλήρη πλήρως” απαριθμούσαν τα οφέλη της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και τόνιζαν πως τα αιολικά πάρκα βρίσκονται σε ακατοίκητη και αθέατη περιοχή. (Βεβαίως η θέα εξαρτάται από ποιο σημείο βρίσκεσαι κατά το γνωστό ανέκδοτο “δεξιά όπως φεύγεις ή δεξιά όπως έρχεσαι”)

Αποσπάσματα

✔️ Ευάγγελος Πισσίας: Οι κοινωνίας δεν αντιτίθενται εναντίων των ανεμογεννητριών, οι κοινωνίες αντιδρούν… είναι εναντίον συγκεκριμένων ανεμογεννητριών. (η ομιλία του κ. Πισσία στο 55.00 του βίντεο youtube.com/watch)

✔️ Νίκος Βάλτης (Έλικα Α.Ε.) (απάντηση στην ερώτηση αν ανακυκλώνονται οι ανεμογεννήτριες) Ανεξάρτητα κόστους, υπάρχουν περιορισμοί και ναι γίνεται ανακύκλωση των ανεμογεννητριών.

✔️ Από τη στιγμή που καταναλώνουμε ενέργεια πρέπει να την παράξουμε!

Στα δεξιά: Αλέξανδρος Μαβής, Βιοτεχνολόγος Περιβαλλοντολόγος.

✔️ Αλέξανδρος Μαβής: Θα μπορούσα να σας μιλάω δύο μέρες για πράγματα που δεν υπάρχουν στις μελέτες σας… η χωροταξική προσέγγιση όταν γίνεται πρωθύστερα είναι πράγμα που όσο και να το παλεύεις δεν συνέρχεται. ‘Η θα πεις: έχω ένα νησί, βάζω όλα τα χαρακτηριστικά του, τους αποκλεισμούς του, αυτά που θέλω να τονίσω και να τι περισσεύει και τι θέλω. Έτσι όπως έχει γίνει η ιστορία τώρα είναι σχεδόν αδύνατο να βρούμε μια συμβιβαστική λύση που να βγάζει κάποιο νόημα. Ας πούμε για το Φραγκάκι που λέει η κυρία Μπέσκου πως θα ανοιχτεί δρόμος μόνο 2,7 χλμ, οι δρόμοι που υπάρχουν τώρα έχουν διανοιχθεί παρανόμως! Άλλο παράδειγμα: Καμιά μελέτη που κατατέθηκε δεν έχει συσσωρευτικές μελέτες για τις επιπτώσεις από τον θόρυβο. Πόσα πάρκα θα γίνουν στο νησί για να τα συνυπολογίσουμε; Υπάρχει έλλειμμα. (η ομιλία του κ. Μαβή στο 1:22:20 του βίντεο youtube.com/watch)

✔️ Ευάγγελος Πισσίας: Δέσμευση για μια νέα συνάντηση…

Κωνσταντίνος Μπουλογιάννης, Μαρία Μπέσκου, Κυριάκος Μπερδεμπές, Εμμανουήλ Μαθιουλάκης

Τι θα κερδίσουμε από όλα αυτά; (show me the money)

❓ Τα ανταποδοτικά οφέλη για τον Δήμο Άνδρου ποια θα είναι; Τι θα κερδίσει η Άνδρος με τόσο μπετόν που θα χωθεί στα σπλάχνα της; Πόσα λεφτά θα πάρει ο Δήμος; Γιατί αν πάρει λεφτά και λύσει π.χ. δια παντός το θέμα των σκουπιδιών, φτιάξει ένα νοσοκομείο, στρώσει με άσφαλτο τους δρόμους, κάνει μασάζ στις φτερούγες των γερακιών… να το δούμε τότε αλλιώς! Τι θα κερδίσει η Άνδρος όταν γίνει υπέρ-σταθμός παραγωγής ενέργειας; Το ερώτημα είναι απλό!

🔸 Αν δεν γίνει κάτι απρόβλεπτο, (αστάθμητος παράγων) Οι ανεμογεννήτριες θα μπουν εκεί που έχουν πει πως θα μπουν από την αρχή! 

Ο χάρτης που δείχνει που θα μπουν οι ανεμογεννήτριες, δηλαδή βόρεια, νότια, στο κέντρο, αλλά όχι σε κατοικημένες περιοχές και αθέατες! (κατά τους εκπροσώπους των εταιρειών πως θα γίνει αυτό μάλλον δεν θα μας το πουν, απλά θα το δούμε!)

Η ταυτότητα της συνάντησης και όσων συμμετείχαν στην ενημερωτική εκδήλωση για τα Αιολικά Πάρκα στην Άνδρο

Ο Δήμος Άνδρου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό ΆΥΛΑ και την Άνδρος Κοιν.Σεπ., διοργανώσε Ημερίδα Ενημέρωσης για την Πράσινη Ενέργεια μέσω των Αδειοδοτημένων Αιολικών Πάρκων την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 10.30, στο Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων). Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ. Εμμανουήλ Μαθιουλάκης, Διευθυντής Ερευνών του Εργαστήριου Ηλιακών και Άλλων Ενεργειακών Συστημάτων Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος». Οι προσκεκλημένοι ομιλητές:

—Γεώργιος Καψάλης, Επιτελικός Διευθυντής Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.- Αιολικά Πάρκα – ΑΓ. ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ Α.Ε. – ΚΙΛΙΖΑ Α.Ε. – ΛΟΥΚΟ Α.Ε. – ΜΠΑΜΠΟ-ΒΙΓΛΕΣ Α.Ε. – ΛΕΥΒΑΡΙ Α.Ε.)

—Κυριάκος Μπερδεμπές, Τεχνικός Διευθυντής & Διευθυντής ΑΠΕ – Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. (Αιολική Άνδρου Ράχη Ξηροκόμπι Α.Ε.).

—Μαρία Μπέσκου, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Υπεύθυνη Τεχνικών Υπηρεσιών & Αδειοδοτήσεων (GREEK WIND POWER A.E. – Φραγκάκι).

—Κωνσταντίνος Μπουλογιάννης, Project Manager Silcio Renewables (Koπελούζος – Αιολικά πάρκα – Καφούτσι Α.Ε. – Γκοράκι Α.Ε. – Πέταλο Α.Ε. – Σκούμπι Α.Ε.). Έκπρόσωπος της ΕΝΤΕΚΑ – Πυραμίς Αιολικό πάρκο Άνδρου – Μαραθιά ΑΕ

—Αλέξανδρος Μαβής, Βιοτεχνολόγος Περιβαλλοντολόγος.

—Ευάγγελος Πισσίας, Ομότιμος Καθηγητής, Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Μεταφορά Τεχνολογίας

—Τρύφωνας Κόλλιας, Δικηγόρος Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω ΛΛΜ (με ειδίκευση σε τομείς Εργατικού Δικαίου, του Περιβαλλοντικού και Χωροταξικού Δικαίου, του Ποινικού και του Αστικού Δικαίου)

📷 Μιχάλης Τζανουλίνος

📺 Την εκδήλωση μπορείτε να δείτε στο: youtube.com/watch

🌐 Ακολουθείστε τον Δήμο Άνδρου στα social media
facebook.com/MunicipalityOfAndros

youtube.com/channel

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η Άνδρος μόνο θα χάσει από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.Θα χάσει την μοναδική ομορφιά της, θα χάσει το τουρισμό της, θα χάσει την ταυτότητά της. Ήρθαν-οι εταιρείες- με τον ξιπασμό του εξασφαλισμένου μέλλοντος της δουλειάς τους, πήγαμε οι Ανδριώτες με το μούδιασμα του αβέβαιου μέλλοντος του νησιού και των παιδιών μας.Δεν διέκρινα καμμιά διαθεση διαπραγμάτευσης. έχουν τον σχεδιασμό τους και σε αυτόν εμμένουν, αποκαλύφθηκαν όμως μερικά ενδιαφέροντα πραγματάκια:
    1. η περίφημη διασύνδεση που είχε γίνει -δήθεν- για να μην εχουν πρόβλημα ηλεκτροδότησης τα νησιά, έγινε για να καλυφθούν τα πλάνα των αιολικών…..και εντελώς τυχαία έμειναν εκτός Μύκονος και Σαντορίνη-που λεει το τραγούδι.
    2. σε αντίθεση με τα ψέματα που διαδίδουν γνωστά διαπλεκόμενα παπαγαλάκια ότι δεν υπάρχουν στην αγορά παρά μόνο ανεμογεννήτριες 100μετρες, ο εκπρόσωπος της ΕΝΤΕΚΑ -αν δεν κάνω λάθος- ενημέρωσε για τις ανεμογεννητριες που εγκαθιστά η εταιρεία τους, ύψους 55 μέτρων
    3. την λύση στο πρόβλημα δεν θα την βρούμε στα ελληνικά δικαστήρια………………………………………

  2. Σωστά! και εντελώς τυχαία η Άνδρος από “αρχόντισσα” θα γίνει διανομέας ενέργειας!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.