Αγαπητοί συμπατριώτες

Την Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Γαύριο η συνάντηση που διοργάνωσε ο Δήμαρχος με τους εκπροσώπους των εταιριών που σχεδιάζουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Άνδρο. Ήδη από την σχετική πρόσκληση ήταν φανερό ότι δεν κλήθηκαν για επαναδιαπραγμάτευση των σχεδίων τους, αφού τους ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕ ΘΕΡΜΑ ο Δήμαρχος να έρθουν για ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΑΠΕ και να μην είμαστε φοβικοί, όπως τονίζει ο δήμαρχος, κάνοντας υπόδειξη προς όλους.

Τα ερωτήματα είναι σοβαρά: Τι νόημα είχε η ενημέρωση, από τη στιγμή που δεν άλλαξε κάτι; Δεν θυμόταν ο κύριος Δήμαρχος την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί παύσης εργασιών στα σχεδιαζόμενα αιολικά και επανεξέταση των αδειών από μηδενική βάση; Ή μήπως ήθελε να την προσπεράσει;

Έγινε η συνάντηση λοιπόν, κι ανάμεσα στα άλλα, μπροστά σε κατοίκους και στον Δήμαρχο, οι εκπρόσωποι των εταιρειών ξεδίπλωσαν τα επιχειρήματά τους και δήλωσαν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από την κεντρική διοίκηση και όχι από τους δήμους ή τις τοπικές κοινωνίες.
Εν ολίγοις ξεκαθάρισαν, θα λέγαμε, κυνικά στους Ανδριώτες, ότι δεν υπολογίζουν την γνώμη τους.

Ποια ήταν η αντίδρασή του δήμαρχου σε αυτό;; Καμία απολύτως!

Το ανεχθήκατε κ. Λοτσάρη αδιαμαρτύρητα και το προσπεράσατε. Δεν βρήκατε ούτε μια λέξη για να αντιδράσετε… Φυσικό είναι, αφού αντιδράτε μόνο για να αναφερθείτε στο παρελθόν και να δικαιολογήσετε τις αστοχίες σας.

Για ποιον διάλογο που ανοίξατε είστε περήφανος κύριε Λοτσάρη;
Αυτό που έγινε δεν ήταν διάλογος, αλλά μονόλογος!
Δεν προσκαλέσατε σε διάλογο από μηδενική βάση, κάτι που θα απαιτούσε και την παρουσία Υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά και εκπροσώπων της άλλης πλευράς και των περιοχών (τουλάχιστον από άλλα νησιά των Κυκλάδων), που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Για ποιόν διάλογο μιλάμε, όταν πολλές ερωτήσεις δεν απαντήθηκαν, όταν κάποιοι δεν πήραν την ευκαιρία να μιλήσουν, όταν τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των εταιρειών έφτασαν στη φαιδρή αναφορά περί αύξησης του τουρισμού της Άνδρου από τα παιδάκια που θα επισκέπτονται με πουλμανάκια ταμοναδικής ομορφιάς αιολικά πάρκα της Άνδρου; Κορόιδευαν την Άνδρο και τους Ανδριώτες, δημοσίως και τους ακούγατε απαθής κ. δήμαρχε.

Εξασφαλίσατε βεβαίως την ηρεμία των καλεσμένων σας, από την στιγμή που δηλώσατε πως δεν πρόκειται για Λαϊκό Δικαστήριο. Και βέβαια δεν επρόκειτο για λαικό δικαστήριο, αλλά αυτό λειτούργησε αντίθετα, αφού ξεδίπλωσαν με μοναδική άνεση την απαξίωση και την ειρωνεία προς τους Ανδριώτες.

Η συνάντηση που διοργανώθηκε, αγνόησε μια βασική αρχή: πως τα συμφέροντα του νησιού μας ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ με τα συμφέροντα των εταιρειών. Αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει όλοι στην Άνδρο, εκτός από εσάς κ. Λοτσάρη.

Η αγωνία των Ανδριωτών για το μέλλον της Άνδρου και η αποφασιστικότητά τους για αγώνα ενάντια στην καταστροφή από τα επερχόμενα αιολικά πάρκα δεν εκπροσωπήθηκαν από την δημοτική αρχή με αυτή την εκδήλωση.
Δεν θα περιμένουμε οι Ανδριώτες με δεμένα χέρια  και δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος σε οποιαδήποτε τέτοια παρόμοια συνάντηση, επιχειρήσετε στο μέλλον, καθώς εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των εταιρειών και ουδόλως της Άνδρου.

Η δική μας θέση είναι σαφής και καλούμε όποιον συμφωνεί να συμπαραταχθεί μαζί μας:

1) Πάγωμα όλων των αδειών μέχρι την ψήφιση νέου νομοθετικού πλαισίου.
Όπως γνωρίζουμε όλοι, ο Υπουργός Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε, πριν λίγες εβδομάδες, Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τα νησιά, ύστερα και από τη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Ν.Αιγαίου κ. Χατζημάρκο.
2) Η κεντρική κυβέρνηση να αλλάξει άμεσα το υφιστάμενο καθεστώς και να νομοθετήσει λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες των νησιών, το φυσικό περιβάλλον και προπάντων, τις τοπικές κοινωνίες.
3) Τασσόμαστε όλοι δίπλα στις προσπάθειες των κατοίκων της Τήνου και της Πάρου, έτσι ώστε από κοινού να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Οτιδήποτε πέρα από αυτά είναι προφάσεις και επικοινωνιακά παιχνιδάκια

 

 

 

 

Θεοδόσης Σουσούδης π. Δήμαρχος Άνδρου

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ας είναι πρωτοπόρος η Άνδρος σε αυτό ! Να μην τοποθετηθεί ούτε μία επιπλέον ανεμογεννήτρια και οι υπάρχουσες να παραξηλωθούν σε βάθος είκοσι χρόνων !!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.