Η Επιτροπή Αγώνα κατά των ανεμογεννητριών που συστάθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου στις 7 Μαρτίου, εξέδωσε από 19.3.2020 σχετικό δελτίο τύπου και έδωσε στην δημοσιότητα σχετική εισήγηση που αφορά στον ορισμό του δικηγόρου κ. Κόλλια Τρύφωνα, ως νόμιμου εκπροσώπου του Δήμου Άνδρου με σκοπό αφενός την έκδοση εντολής αναστολής των εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη θέση Φραγκάκι και αφετέρου την ακύρωση της άδειας εγκατάστασης.

Το Δελτίο Τύπου

«Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο για ολόκληρη τη Χώρα, αν και ακόμα το νησί μας δεν έχει επηρεαστεί, κάτι που ευελπιστούμε να διατηρηθεί μέχρι το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σεβόμενοι την παρούσα κατάσταση και τα μέτρα που έχουν δοθεί για τη διασφάλιση της υγείας όλων μας για την μείωση της διασποράς του ιού, η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών βιομηχανικής κλίμακας στην Άνδρο πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση διαδικτυακά την Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020, και ώρα 18:00.

Κεντρικό θέμα της πρώτης αυτής συνεδρίασης ήταν φυσικά η πρόσφατη έκδοση άδειας εγκατάστασης του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Φραγκάκι της κοινότητας Κορθίου. Η Επιτροπή, διαπιστώνει ότι η συγκεκριμένη άδεια αφενός παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία που απαγορεύει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας και αφετέρου έρχεται σε αντίθεση με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου καθώς και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σχετικά με το πάγωμα όλων των διαδικασιών αδειοδότησης αιολικών σταθμών έως ότου καταρτισθεί ειδική χωροταξική μελέτη για τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί.

Ως εκ τούτου, εισηγήθηκε με επιστολή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο της Άνδρου την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020,την άμεση ανάθεση της συγκεκριμένης υπόθεσης στον δικηγόρο, κ. Τρύφωνα Κόλλια, ο οποίος έχει οριστεί από τον Δήμο ως νομικός εκπρόσωπος, με σκοπό αφενός την έκδοση εντολής αναστολής των εργασιών εγκατάστασης του συγκεκριμένου έργου και αφετέρου την ακύρωση της παραπάνω άδειας εγκατάστασης.

Εκτός από το φλέγον αυτό ζήτημα, την Επιτροπή απασχόλησε και το θέμα της όσο το δυνατόν καλύτερης οργάνωσης της λειτουργίας της και συναφή διαδικαστικά θέματα.

Τέλος, αποφασίστηκε η Επιτροπή να συνεδριάζει το αργότερο κάθε 14 ημέρες για να παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις γύρω από το τόσο σημαντικό θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών βιομηχανικής κλίμακας στην Άνδρο και να παρεμβαίνει όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Μετά από κάθε συνεδρίαση, θα εκδίδεται δελτίο τύπου με τα αποτελέσματα των εργασιών της Επιτροπής, έτσι ώστε να ενημερώνονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες για την εξέλιξη των θεμάτων που αφορούν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί.

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίσταση λόγω της κρίσης πανδημίας, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Άνδρου θεωρούν χρέος τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην βιομηχανοποίηση του φυσικού τοπίου της Άνδρου, τηρώντας ταυτόχρονα πιστά τους κανόνες ασφαλείας για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού. Όπως αποδείχθηκε από την πρόσφατη έκδοση της προαναφερθείσας άδειας εγκατάστασης, οι εξελίξεις γύρω από το θέμα των ανεμογεννητριών τρέχουν και δεν έχουμε κανένα περιθώριο αδράνειας για κανένα λόγο.

Γι’ αυτό σας καλούμε όλους να ενημερώνεστε και να στηρίξετε αυτήν τη προσπάθεια, με τις δυνάμεις που διαθέτει καθένας από εσάς, η οποία ευελπιστεί μόνο στο καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες.  

Εισήγηση της Επιτροπής Αγώνα Άνδρου προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου

Η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών βιομηχανικής κλίμακας στην Άνδρο, εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου να ενεργήσει ώστε να ανατεθεί άμεσα στον δικηγόρο, κ. Τρύφωνα Κόλλια, η υποβολή αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, εναντίον της πρόσφατης άδειας εγκατάστασης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), ισχύος 15 MW στη θέση «Φραγκάκι» της Δημοτικής Ενότητας Κορθίου, του Δήμου Άνδρου, που χορηγήθηκε με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/28236/1073 και ημερομηνία έκδοσης 16/03/2020 στην εταιρεία με την επωνυμία «GREEK WINDPOWER ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» και τον διακριτικό τίτλο «GREEK WINDPOWER A.E.».
Λόγω του απολύτου κατεπείγοντος της συγκεκριμένης περίστασης για το νησί, η Επιτροπή εισηγείται στον κ. Δήμαρχο Άνδρου, Δ. Λοτσάρη, είτε να συγκαλέσει σήμερα ή αύριο Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο δια περιφοράς προς λήψη της σχετικής απόφασης, είτε κατόπιν συνεννόησης με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, να προχωρήσει στην εν λόγω ανάθεση και να την υποβάλει εκ των υστέρων προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όποτε αυτό πραγματοποιηθεί.
Επιπλέον, η Επιτροπή εισηγείται, πριν ή παράλληλα με την παραπάνω υποβολή της αίτησης ακύρωσης προς το ΣτΕ, να αναθέσει στον κ. Κόλλια να υποβάλει και αίτημα αναστολής εκτέλεσης των εργασιών εγκατάστασης του συγκεκριμένου αιολικού έργου βάσει του όρου που περιλαμβάνεται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «Να αποφευχθεί κατά τη χρονική περίοδο αναπαραγωγής της ορνιθοπανίδας η υλοποίηση των εργασιών κατασκευής σε περιοχές που γειτνιάζουν με ευαίσθητες για την ορνιθοπανίδα εκτάσεις (απόσταση μικρότερη των 3000μ από χώρο φωλαιοποίησης). Οι σχετικοί χώροι εκτέλεσης εργασιών θα επιλεγούν σε συνεργασία με την τοπική Δασική Υπηρεσία.»
Γενικά, η Επιτροπή εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου να αναθέσει στον δικηγόρο κ. Κόλλια, να προβεί σε κάθε απαραίτητη νομική ενέργεια για την αναστολή εργασιών και την ακύρωση της παραπάνω άδειας εγκατάστασης.

Η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου  

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η κρίση είναι ευκαιρία μόνο για τους ανηθικους Η κρίση είναι ευκαιρία μόνο για τους ανηθικους

    Αφού οι ψευτοεπενδυτες δεν σταματούν ούτε σε συνθήκες απόλυτου κινδύνου των ανθρωπων, η κοινωνία μας οφείλει παράγκα με τον αγώνα επιβιωσης των μελών της να δώσει τον εξίσου σημαντικό αγώνα για την σωτηρία του τόπου στον οποίο θα ζήσουμε και θα δραστηριοποιηθούμε αμέσως μετά το τέλος της περιπέτειας που ζούμε. Αυτοί που βλέπουν την ανθρωπινη αγωνία και δυστυχία ως ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις βρωμοδουλειες τους να ετοιμαζονται να λογοδοτήσουν και να δουν τα όνειρα τους να ματαιωνονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.