«Μια από τις βασικές πηγές εισοδήματος για τους αγρότες του νησιού μας είναι ο κτηνοτροφικός τομέας και ειδικότερα τα αμνοερίφια, ιδίως την περίοδο του Πάσχα. Έτσι ξεκινά την επιτολή που απευθύνει ο Δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη και Α. Γεωργιάδη αντίστοιχα, καθώς και στους βουλευτές του ν. Κυκλάδων, προκειμένου για την στήριξη των κτηνοτρόφων της Άνδρου. 

Photo: Μιχάλης Τζανουλίνος

 

Δυστυχώς, φέτος, οι πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, που βιώνει η Πατρίδα μας (έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο αντιμετώπισης της Πανδημίας του κορωνοιού) είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε οικονομική κατάρρευση τους κτηνοτρόφους. Οι πωλήσεις την περίοδο του Πάσχα εκτιμώνται ότι θα είναι ελάχιστες και όσα πωληθούν θα είναι σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, λόγω της ελάχιστης ζήτησης. 

Στα μέτρα που μέχρι σήμερα έχει λάβει η Κυβέρνηση δεν γίνεται λόγος για τους κτηνοτρόφους, αν και πλήττονται ιδιαίτερα.

Θεωρώ ότι είναι ανάγκη να ληφθεί μέριμνα για τους κτηνοτρόφους των Νησιωτικών περιοχών λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιομορφίες και τις ιδιαιτερότητες αυτού του παραγωγικού κλάδου, στην ουσιαστικά απομονωμένη σήμερα πολύ μικρή αγορά των νησιών μας. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προτείνω:

  1. Να ληφθεί κρατική μέριμνα ώστε οι ανάγκες της ελληνικής Αγοράς να καλυφθούν πρωτίστως και απαξάπαντος από τα εγχώρια, ζωικά προϊόντα. Για να γίνει αυτό, προτείνω να διευκολυνθεί η πώληση των αμνοεριφίων προέλευσης Άνδρου και σε εκτός Άνδρου περιοχές.
  2. Να διευκολυνθεί- προωθηθεί η ακτοπλοϊκή μεταφορά των ζώων αυξάνοντας τον αριθμό των ειδικών αυτοκινήτων ανά δρομολόγιο και επιτρέποντας την μετάβαση των εμπόρων στα νησιά.
  3. Να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην άμεση καταβολή της Ενιαίας Οικονομικής Ενίσχυσης Κτηνοτρόφων, να καταβληθεί έκτακτο οικονομικό επίδομα.
  4. Ν’ ανασταλούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, καθώς και να ρυθμιστούν οι τυχόν Τραπεζικές-Δανειακές υποχρεώσεις. Να χορηγηθούν μακροχρόνια άτοκα δάνεια, όταν είναι απαραίτητο».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

Δημήτρης Λοτσάρης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.