Αγαπητέ Γιώργο,

Με εξέπληξε η επιστολή σου, τόσο για το περιεχόμενο της, όσο και για τον τρόπο που επέλεξες να  κάνουμε διάλογο και να ανταλλάξουμε απόψεις. Αντιλαμβάνομαι ότι λόγω καραντίνας δεν είναι εύκολες οι συναντήσεις, όμως το τηλέφωνό μου και η ηλεκτρονική μου διεύθυνση παραμένουν τα ίδια.

Πράγματι Γιώργο, είχαμε άριστη συνεργσία και έχεις βοηθήσει πολύ στην λειτουργία του Βιολογικού της Χώρας, από τον καιρό που ολοκληρώθηκε και μπήκε σε λειτουργία, τον Αύγουστο του 2016, μέχρι και σήμερα. Θυμάμαι μάλιστα ότι πριν περίπου δύο χρόνια σε έλεγχο που έγινε, από τη διαχειριστική αρχή, ο Δήμος μας απέσπασε άριστες κριτικές, για τη λειτουργία του. Αυτά όπως πολύ καλά γνωρίζεις τα έχω πει και δημόσια και ήσουν παρών.


Γνωρίζεις ότι η θέση μου για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στην Άνδρο υπήρξε ξεκάθαρη εξ αρχής, από το 2011, όταν ήμουν δημοτικός σύμβουλος,  του ενιαίου δήμου Άνδρου.


Τόνιζα τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, πως η Άνδρος δεν είναι δυνατό να μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ότι μόνο περιορισμένος αριθμός ανεμογεννητριών μπορεί να εγκατασταθεί στο νησί, σε περιοχές που θα προκαλούσαν την ελάχιστη δυνατή όχληση και ήσουν σύμφωνος σε αυτό.

Παράλληλα, πρέπει να γνωρίζεις, ότι τόνιζα και είναι καταγεγραμμένο σε όλες τις αντίστοιχες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων από το 2011, πως μέχρι να ολοκληρωθεί μια μελέτη χωροταξίας ΑΠΕ στο νησί, η θέση μου θα είναι αρνητική.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκα και σε όλη την διάρκεια της θητείας μου και το αποδεικνύουν:

α) η κάθετα αρνητική μου στάση και τελικά ακύρωση της  πρότασης, για την δημιουργία του Περιφερειακού Πάρκου Άνδρου.

β) οι προσφυγές για τα αιολικά

γ) η συνεργασία μου με τους Δημάρχους και Επάρχους των άλλων νησιών, που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα

δ) οι σχετικές συναντήσεις μου με αρμόδιους Υπουργούς.



Όπως ξέρεις, ουδέποτε αρνήθηκα την θετική μου γνωμοδότηση στο Δημ. Συμβούλιο το 2012, πριν 8 χρόνια, για το Αιολικό Πάρκο στο Φραγκάκι. Σου υπενθυμίζω όμως, ότι στην εισήγηση της τότε διοίκησης μας είχε επισημανθεί με έμφαση, από τον εκλιπόντα δήμαρχο Γιάννη Γλυνό,  η ομόφωνα θετική γνωμοδότηση του πρώην Δήμου Κορθίου το 2008 και ουσιαστικά κληθήκαμε να επικαιροποιήσουμε την ήδη ειλημμένη απόφαση.



Ίσως να μη γνωρίζεις, ότι με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Δήμαρχος, σε ένα κρίσιμο, όπως τελικά αποδείχτηκε, συμβούλιο τον Ιούλιο του 2015, ο  πρώην αντιδήμαρχος του πρ. Δήμου Κορθίου κος Ρήγας, ουσιαστικά κατήγγειλε μια «παράξενη» διαδρομή χρήματος μεταξύ ιδιοκτητών οικοπέδων και Δήμου Κορθίου, που λειτουργούσε μη σύννομα ως ενδιάμεσος και έκανε επίσης αναφορά σε αμφίβολης νομιμότητας συμβόλαια. 

Όπως καταλαβαίνεις, ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, έκρυβε πολλές σκοτεινές προεκτάσεις και δεν μπορούσε να μείνει έτσι. Ο δήμος είχε εκτεθεί ανεπανόρθωτα με εκείνη τότε την καταγγελία. Αξίζει μάλιστα να δει κανείς το βίντεο εκείνου του συμβουλίου και θα καταλάβει την σοβαρότητα. Έπρεπε συνεπώς να διερευνήσουμε το θέμα και άμεσα το αναθέσαμε σε δικηγόρο, τον κ. Πομώνη.

Βάσει των συμβολαίων αυτών, εκτός των άλλων, οι οικοπεδούχοι απαιτούσαν ως αποζημιώσεις, εκατοντάδες  χιλιάδες ευρώ από τον Δήμο και όφειλα να διασφαλίσω το συμφέρον του Δήμου.

Ακόμα εκκρεμούν κάποια σημαντικά θέματα για την υπόθεση αυτή, αλλά για να μην κουράζω, τελικά όπως ίσως γνωρίζεις, ο Δήμος κέρδισε την υπόθεση, όπου 37 μισθωτήρια συμβόλαια οικοπέδων ακυρώθηκαν από το δικαστήριο, όπως αναφέρει η έκθεση του κ. Πομώνη και ο δήμος γλύτωσε από τεράστιες αποζημιώσεις.

Τα οικόπεδα αυτά,  αφορούσαν όλη την περιοχή του πρώην δήμου Κορθίου, χωρίς να γνωρίζουμε τις συντεταγμένες τους και που ακριβώς βρίσκονται.

Εύλογα λοιπόν αντιλαμβάνεσαι, ότι με το ζήτημα που δημιουργήθηκε ήταν λογικό να υπάρξει μεγάλος προβληματισμός και ανησυχία για την εξέλιξη του όλου θέματος.



Σε ενημερώνω επίσης, ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε σαν θεσμικοί φορείς, τις ομόφωνες αποφάσεις, του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στις 26 Νοεμβρίου 2019 και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου στις 11 Δεκεμβρίου 2019 της Οικονομικής Επιτροπής στις 06 Μαρτίου 2020 και ξανά του Δημοτικού Συμβουλίου στις 07 Μαρτίου 2020, που έλεγαν ρητά και ομόφωνα, να σταματήσει κάθε δραστηριότητα εγκατάστασης αιολικών στην Άνδρο και στα νησιά του Ν. Αιγαίου, σε οποιαδήποτε φάση και αν αυτά βρίσκονται, μέχρι να ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό για την Άνδρο και όλο αυτό να ανατεθεί σε εξειδικευμένο νομικό για να προσφύγει με οποιοδήποτε ένδικο μέσο.  Οι αποφάσεις αυτές, όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι απλά σεβαστές αλλά και υποχρεούμαστε να τις εφαρμόσουμε.

Σου υπενθυμίζω επίσης, ότι θετική γνωμοδότηση το 2012 και αρνητική τώρα, δεν αφορά μόνο τη δική μου απόφαση, αλλά αποφάνθηκαν και οι σύμβουλοι της τότε διοίκησης, οι οποίοι ανήκουν και στην τωρινή διοίκηση. Η κ. Αθηνά Μακρή, η κ. Μαρία Βενετίκη, ο κ. Ε. Μπάλλας, ο κ. Δημήτρης Τηνιακός, οι οποίοι ήταν τότε διοίκηση του Δήμου (2011-2014), όπως είναι και τώρα (2019-2023).  Όπως πολύ καλά γνωρίζεις, άλλαξαν και εκείνοι τη στάση τους, προφανώς για τους ίδιους λόγους και όπως καταλαβαίνεις, η γνώμη τους ως διοίκηση του δήμου είναι περισσότερο βαρύνουσα από αυτή της αντιπολίτευσης. Συνεπώς μου προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, γιατί απευθύνεσαι σε εμένα προσωπικά και όχι στο δήμαρχο και στην συμπολίτευση, οι οποίοι τηρούν και εκείνοι τις επίσημες αποφάσεις των ως άνω συμβουλίων που ανέφερα.

Αγαπητέ Γιώργο

Σε καμιά περίπτωση δεν έχω αλλάξει άποψη για τα αιολικά στην Άνδρο, αρκεί να υπάρχει σεβασμός στο ιδιαίτερο περιβάλλον μας, και βιώσιμο σχέδιο, που να το έχει αποδεχτεί και η κοινωνία μας. Ας μη ξεχνάμε ότι βασικός μοχλός ανάπτυξης του νησιού μας είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας, τα οποία δεν πρέπει να θιγούν από επιπόλαιες αποφάσεις.



Στους διαλόγους που καταφέραμε και κάναμε, θυμάμαι την απορία σου για την συμπεριφορά απέναντί μου κάποιων ανθρώπων και θα θυμάσαι πολύ καλά, ανάμεσα στα άλλα, την μεγάλη ανησυχία μου και τις πιέσεις που δέχτηκα για την απόφασή μου να φτάσω μέχρι τέλους ένα μεγάλο ζήτημα για την Άνδρο.  
Η σταθερή μου θέση και άποψη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ, που αν και εισέπραξα τεράστιο πολιτικό κόστος την έφτασα μέχρι τέλους τον Ιούνιο του 2018 και δεν υπαναχώρησα ποτέ, μέχρι σήμερα με ξεκάθαρη θέση, σε αντίθεση με άλλους, που άλλα έλεγαν, άλλα έταζαν και άλλα ψήφισαν.
Σκεπτόμενος πάντα το όφελος του νησιού και την εξεύρεση  λύσης για ένα μείζον θέμα που είχε εκθέσει το νησί μας για πολλές δεκαετίες, έπραξα αυτό που όφειλα να κάνω χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Τέλος, όσον αφορά σε αυτά που αναφέρεις για «καρέκλες εξουσίας» και στείρα αντιπολιτευτική διάθεση, είμαι σίγουρος ότι δεν τα εννοείς. Μπορεί να γνωριστήκαμε πριν λίγα χρόνια, την εποχή που κατασκευαζόταν ο Βιολογικός, αλλά η κοινή μας καταγωγή, οι κοινές μας φιλίες και γνωριμίες, η άριστη συνεργασία μας, η διαδρομή μου και η προσφορά μου στο νησί, τόσο σαν μόνιμος κάτοικος, ενεργός πολίτης, όσο και σαν γιατρός επί 20 χρόνια, είναι βέβαιο ότι θα σε πείσουν για το αντίθετο από αυτά που μου προσάπτεις.

Εύχομαι

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!

Φιλικά

Θεοδόσης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.