Φίλες και φίλοι

Έπειτα από έναν μεγάλο και πολύ δύσκολο αγώνα που έδωσε η δημοτική μας αρχή από το 2014 έως 2019, πετύχαμε να εγκριθούν οι Περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Άνδρου. Ήμασταν η μοναδική δημοτική αρχή που δεν υπολόγισε πολιτικό κόστος, με ξεκάθαρα λόγιακαι, βάζοντας την Άνδρο πάνω από όλα όπως κάναμε πάντα, προχώρησε στη χωροθέτηση, δίνοντας λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού μας.

Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δεκάδες καταγγελίες, με δύο διοικητικά δικαστήρια, με μια πρωτοφανή κυβερνητική παρέμβαση, το 2016, για ακύρωση του έργου από τονυπεύθυνο τότε, για τη διαχείριση απορριμμάτων, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, με δύο υδρογεωλογικές μελέτες που έγιναν, με δεκάδες προσωπικές επιθέσεις. Παρόλα αυτά, φέραμε εις πέρας την ολοκλήρωση ενός πολύ δύσκολου, από κάθε άποψη έργου, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ύστερα από δύο συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου: Στις 29/03/2018 και στις 12/04/2018, εκδόθηκε η οριστική ΕΓΚΡΙΣΗ των περιβαλλοντικών όρων στις 22/06/2018!!!

Μια έγκριση που για να έρθει υπήρξε ανταλλαγή εγγράφων με τα αρμόδια υπουργεία, που αποτελεί ρεκόρ για οποιοδήποτε δημόσιο έργο. Τετρακόσια είκοσι επτά έγγραφα (427!) αποτελούν τα συνημμένα στην απόφαση έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων του ΧΥΤΥ Άνδρου.

Με την ευκαιρία λοιπόν της παραλαβής της οριστικής μελέτης για χρηματοδότηση αυτού του μεγάλου έργου, θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που δούλεψαν γι΄αυτό το σκοπό και βοήθησαν να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες, έτσι ώστε το νησί μας να απαλλαγεί από την κακή εικόνα για περισσότερο από 30 χρόνια και από το βάρος της κακής διαχείρισης των απορριμμάτων.
Θέλω να πω ακόμα, πως αντιλαμβάνομαι και τώρα, όπως και τότε, την αντίδραση από κατοίκους και φορείς του νησιού. Κατανοώ απολύτως την αγωνία αλλά και την όποια δυσαρέσκεια περί της χωροθέτησης και γι΄ αυτό είχα διαβεβαιώσει επανειλημμένα για την ασφάλεια του έργου.

Συγχαίρω τον νυν Δήμαρχο, που μετά από χρόνια απραξίας αλλά και ναρκοθέτησης του έργου από την θέση του Επάρχου μέχρι και το 2017, που αποφάσισε επιτέλους να υιοθετήσει τις απολύτως έτοιμες και τεκμηριωμένες μελέτες της δικής μας δημοτικής αρχής, τις οποίες -υπενθυμίζω- μέχρι και την παραμονή των εκλογών αμφισβητούσε. Μπορεί ως υποψήφιος Δήμαρχος να μην είχε πάρει ξεκάθαρη θέση για τον ΧΥΤΥ, για προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους, όμως τώρα έχει την ευκαιρία να δημοπρατήσει ένα έτοιμο έργο.

Συγχαίρω θερμά τον κύριο Γιαννίση, Αντιδήμαρχο Άνδρου, ο οποίος υπερψήφισε την υποβολή της πρότασης για τη χρηματοδότηση του ΧΥΤΥ, αν και προεκλογικά, ως υποψήφιος Δήμαρχος Άνδρου, υποσχόταν στους κατοίκους της Υδρούσας ότι θα μεταφέρει τα απορρίμματα έξω και μακριά, όχι μόνο από την Πλούσκα, αλλά και από ολόκληρο το νησί. Είχε βρει τον τρόπο, όπως έλεγε, να τα μεταφέρει με πλοίο στην Αθήνα. Ευτυχώς για την Άνδρο, όλα αυτά ήταν μόνο προεκλογικά κολπάκια, για ψηφοθηρικούς λόγους.

Συγχαίρω θερμά τον κύριο Μουστάκα, ο οποίος ως μέλος της επιτροπής κατοίκων εναντίον της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ δεν έχανε την ευκαιρία να δείχνει την δυσαρέσκειά του και την αντίθεσή του. Επιτέλους, μετεκλογικά, συνειδητοποίησε ότι το μόνο που επιθυμούσα, αλλά και μοναδικός στόχος μου ήταν η εξεύρεση πραγματικής και βιώσιμης λύσης για τα απορρίμματα της Άνδρου. Αν και υποσχόταν προεκλογικά ότι θα αποτρέψει την χωροθέτηση, κάνοντας κι εκείνος τον δικό του προεκλογικό αγώνα, τελικά την αποδέχθηκε και υπερψήφισε την πρόταση για χρηματοδότηση.

Συγχαίρω την κυρία Μπιθικώτση, που αν και κάτοικος Υδρούσας, όπως και πολλοί άλλοι, συνειδητοποίησε την ουτοπία των ψεύτικων προεκλογικών υποσχέσεων περί ματαίωσης του έργου.

Τέλος,  οφείλω να συγχαρώ και όλους εκείνους που φώναζαν και κατηγορούσαν την δημοτική μας αρχή, τους υποψήφιους και συναγωνιστές, που τελικά, δέθηκαν -αν όχι οδήγησαν- το άρμα του κυρίου Λοτσάρη, με σημαία την ματαίωση της χωροθέτησηςτου ΧΥΤΥ. Κάποιοι μάλιστα διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους και έλεγαν ότι «θα περάσουν πάνω από το πτώμα τους», για να μη προχωρήσει η χωροθέτηση.
Τελικά όμως, μετεκλογικά, υπερψήφισαν και αποδέχτηκαν την καθόλα άρτια τεχνικά και ασφαλή λύση.
Μπορούν να είναι υπερήφανοι για την συμπεριφορά, τις επιλογές τους και την ειλικρίνεια έναντι των ψηφοφόρων τους.

Θέλω να τονίσω επίσης και τα εξής:

1. Συγχαρητήρια που η νυν δημοτική αρχή ανέβασε το κόστος του έργου στα 11.500.000 ευρώ, ενώ εμείς είχαμε εξασφαλίσει 7.500.000 ευρώ για ένα έργο απόλυτα ασφαλές και τεχνικά άρτιο. Προφανώς αυτά τα επιπλέον 4.000.000!!! ευρώ θα πιάσουν τόπο, προς χάρη του έργου. Να είναι βέβαιοι όμως, πως θα ζητήσουμε και θέλουμε να δούμε, όλες τις αλλαγές εκείνες, που έγιναν προκειμένου να φτάσει το έργο σε τόσο υψηλά επίπεδα κόστους.

2. Υπήρχε μία δέσμευση από την δημοτική μας αρχή και από εμένα προσωπικά. Η αλλαγή της οδού πρόσβασης για το ΧΥΤΥ, η οποία δεν μπορεί να είναι αυτή που προβλέπει αυτή η μελέτη, αφού το οδικό δίκτυο στο χωριό Άγιος Πέτρος δεν μπορεί να αντέξει την  καθημερινή κίνηση των μεγάλων απορριμματοφόρων. Το είχαμε υποσχεθεί και είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά των συμβουλίων. Ελπίζω η νυν δημοτική αρχή να πράξει αναλόγως και να το συμπεριλάβει στο γενικότερο έργο.

3. Μια ακόμα δέσμευση ήταν, μια ειδική γεωτεχνική μελέτη για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, αυτή των αναγνωριστικών γεωτρήσεων, πριν ξεκινήσει το έργο. Αυτό, δεν ήταν απλά δέσμευση, αλλά ήταν κάτι που είχε συμπεριληφθεί στην απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων τον Ιούνιο του 2018.  

Εν κατακλείδι, ο ΧΥΤΥ της Άνδρου βρίσκεται στην τελική πορεία υλοποίησής του, που είναι η δημοπράτηση του. Ένα έργο αδειοδοτημένο με ορθότητα και πληρότητα και αποκλειστική στόχευση στην επίλυση του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων ολόκληρου του νησιού και σε καμμιά περίπτωση εις βάρος της περιοχής, που θα τον φιλοξενήσει.

Θεοδόσης Ι. Σουσούδης 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.