Προτάσεις, επισημάνσεις και αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων ΚΥΚΛΟΣ γνωστοποιεί στον Πρωθυπουργό της χώρας και στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Εργασίας, Υγείας, Τουρισμού. Με τις πληροφορίες να θέλουν τα τουριστικά καταλύματα να ανοίγουν ξανά τον Ιούλιο και με έκδηλη αγωνία για την τουριστική σεζόν που φαίνεται να χάνεται, οι προτάσεις του Α. Καρατάσου παράλληλα με τις επισημάνσεις δίνουν την εικόνα του πώς θα λειτουργήσουν τα ενοικιαζόμενα το καλοκαίρι του κορωνοϊού.

Η Επιστολή

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Για θέματα που αφορούν τα μέλη μας και το κλάδο των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων γενικότερα, λαμβάνουμε τη πρωτοβουλία να θέσουμε υπόψη σας τα παρακάτω:

  1. Κορωνοϊός και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Προτείνουμε να υπάρξει υποχρεωτικό πρωτόκολλο λειτουργίας των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Να είναι διαβαθμισμένο ανά μέγεθος δυναμικότητας (όσο μεγαλύτερο το κατάλυμα, τόσο αυστηρότερες οι προδιαγραφές) αλλά και τετραγωνικών ανά πελάτη (?? τμ/άτομο/δωμάτιο)

2.            θερμομέτρηση των επισκεπτών κατά την άφιξη ή άλλη μέθοδος ελέγχου

3.             ελάχιστη προσωπική επαφή με ταξύ πελατών και εργαζομένων.

4.             τα check-in και τα check-out να πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία προσωπικού ή με την ελάχιστη δυνατή παρουσία προσωπικού και τηρώντας απόσταση ασφαλείας 2 μέτρων από τους πελάτες και με χρήση μάσκας.

5.             διακοπή της υπηρεσίας δωματίου

6.             Μείωση των περιεχόμενων των δωματίων, όπως είναι τα μίνι μπαρ, οι πολλές κρεμάστρες, τα κουβερλί και τα επιπλέον μαξιλάρια, ώστε να υπάρχουν λιγότερες ευκαιρίες εξάπλωσης μικροβίων.

7.             Πώς να γίνεται ο καθαρισμός των δωματίων και η εξυπηρέτηση των πελατών: Οι επισκέπτες θα παραλαμβάνουν σε σακούλες, τις πετσέτες και τα κλινοσκεπάσματα. Όταν οι πετσέτες και τα κλινοσκεπάσματα πρέπει να καθαριστούν (πχ. ανά τριήμερο) και όταν πρέπει να πεταχτούν τα σκουπίδια (πχ. ανά τριήμερο), οι επισκέπτες θα τοποθετούν τις κλειστές σακούλες με τα άπλυτα και τα σκουπίδια έξω από τα δωμάτιά τους και θα επικοινωνούν με τον υπεύθυνο του καταλύματος για να τα παραλαμβάνει χωρίς να εισέλθει στα δωμάτια. Ο πλήρης καθαρισμός των δωματίων θα γίνεται μόνο μετά την αναχώρηση των επισκεπτών και το δωμάτιο να παραμένει άδειο για 20 ώρες. Στη συνέχεια, το δωμάτιο (δάπεδο, επιφάνειες επίπλων, χερούλια – πόμολα κλπ σημεία που συνήθως ακουμπούν οι πελάτες) θα καθαρίζεται από προστατευμένο καθαριστή/τρια με χρήση μάσκας και γαντιών, με διάλυμα χλωρίνης-νερού: 1/10 ή με άλλο κατάλληλο απολυμαντικό.

8.             Πρωινό:  Πρωινό αλά καρτ ή σε περίπτωση ύπαρξης μπουφέ: οι πελάτες δεν θα παίρνουν μόνοι τους από τον μπουφέ, αλλά θα τους εξυπηρετεί σερβιτόρος, κατάλληλα εξοπλισμένος πίσω από τζάμι. Απαγόρευση λειτουργίας μπουφέ πρωινού, με το συνήθη τρόπο λειτουργίας.

9.             Αν υπάρχει γυμναστήριο, να λειτουργεί μόνο κατόπιν ραντεβού για να αποφευχθεί η συνύπαρξη πολλών ανθρώπων στον ίδιο χώρο. (πχ. 15 τμ/άτομο)

10.             Αν υπάρχουν καφετέρια, πισίνα κλπ, να προβλέπονται αντίστοιχες προστατευτικές ρυθμίσεις.

Ερωτήματα:

Α.      με ποιο τρόπο θα ελέγχονται καθημερινά (;) οι εργαζόμενοι;

1.      σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, θα αναλαμβάνει άμεσα ο κρατικός μηχανισμός (διαμονή, σίτιση, μεταφορά, καθαριότητα-απολύμανση χώρων, πιθανή μεταφορά υπολοίπων πελατών σε άλλα καταλύματα, κλπ ) ή θα πρέπει να τα κάνει και να επιβαρυνθεί το τεράστιο κόστος που θα προκύψει από την καραντίνα, ο ιδιοκτήτης του καταλύματος;

  1. Δημιουργία πλαισίου για την μακροχρόνια αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων.
  2. Συνέχιση της μείωσης του ενοικίου στο 60% είτε ανοίξουν είτε παραμείνουν κλειστά.
  3. Εντατικός έλεγχος των ακινήτων που λειτουργούν σαν τουριστικά καταλύματα ενώ δεν είναι και λειτουργούν χωρίς αντίστοιχους υγειονομικούς όρους.
  4. Να αρθεί η προϋπόθεση απασχόλησης έστω και ενός εργαζομένου στο έκτακτο βοήθημα δανειοδότησης, μια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν απασχολούν προσωπικό όλο το χρόνο
  5. Διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέπει τις μικτές χρήσεις και μισθώσεις εντός τουριστικών καταλυμάτων, όπως για παράδειγμα μακροχρόνιες μισθώσεις χωρίς επιβάρυνση ΦΠΑ, αστικές μισθώσεις και επαγγελματικές μισθώσεις.

Προτείνουμε τις ακόλουθες ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις:

  1. Ζητούμε να ανασταλεί η λειτουργία των καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων για το 2020, με κατάργηση της παραγράφου 4, της υποπαραγράφου Α3, του άρθρου 2, του Νόμου 4336/2015 (ΦΕΚ 94/Α/14-8-2015). Για μετά, πρέπει επιτέλους να τεθούν προϋποθέσεις και περιορισμοί στην «οικονομία διαμοιρασμού» και ειδικότερα στη λειτουργία των καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων. Προτείνουμε: Ελάχιστος χρόνος διαμονής οι 15 μέρες. Για  λιγότερες μέρες υπάρχουν τα ξενοδοχειακά καταλύματα. Ανά ΑΦΜ: Μέγιστος αριθμός δωματίων με κλίνες: 2, μέγιστος αριθμός κλινών: 6. Μεγαλύτερα καταλύματα ή ΑΦΜ με περισσότερα των 2 ακινήτων/καταλυμάτων, να γίνονται επιχειρήσεις. Εταιρείες/νομικά πρόσωπα, να μην διαχειρίζονται/εκμεταλλεύονται βραχυχρόνιες μισθώσεις. Υποτίθεται ότι πρόκειται για «οικονομία διαμοιρασμού» και όχι για εμπορική εκμετάλλευση!
  2. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις πρέπει να τηρούν όλες τις υποχρεώσεις που έχουν και τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, ως προς την ασφάλεια και υγιεινή των πελατών. Οι διαμένοντες σε ξενοδοχειακά καταλύματα και σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, είναι το ίδιο : άνθρωποι και πρέπει να προστατεύονται με τις ίδιες προδιαγραφές από τη πολιτεία!
  3. Ο βραχυχρόνιες μισθώσεις πρέπει να αποδίδουν: τέλη παρεπιδημούντων, φόρο διαμονής, ίδια Δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού με τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.

Προτείνουμε τις ακόλουθες Φορολογικές ρυθμίσεις για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:

  1. Για όλο το 2020: την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, και τα Δημοτικά τέλη / φόρους και ΤΑΠ, ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος (ιδιόκτητο, επικαρπία, μίσθωση). Πάρα πολλά καταλύματα δεν θα λειτουργήσουν και όσα λειτουργήσουν δεν θα έχουν παρά ελάχιστους πελάτες, με σημαντικά αυξημένα λειτουργικά έξοδα λόγω κορωνοϊού.
  2. Από 1/1/2021, για όσους μήνες δεν λειτουργούν, την απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη / φόρους (με ΠΝΠ ώστε για να υποχρεωθούν οι ΔΗΜΟΙ να την εφαρμόσουν).
  3. Μόνιμη κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.
  4. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις φορολογικές δηλώσεις χρήσης 2019. Τα έσοδα του 2020, δεν θα είναι ούτε το 25% των εσόδων του 2019!
  5. Να ισχύσει έκπτωση 25% για όσους πληρώσουν εφάπαξ το Φόρο εισοδήματος 2019.
  6. Άμεση κατάργηση του άδικου φόρου επιτηδεύματος.
  7. Από 1/6/2020, μείωση του ΦΠΑ για τη διαμονή, στο 6%.
  8. Κατάργηση του Φόρου διαμονής (0,50€ /διανυκτέρευση/δωμάτιο), τουλάχιστον για το 2020 και επανεξέταση του για το 2021.
  9. Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα στο 20%.

Προτείνουμε τις ακόλουθες Εργασιακές – Ασφαλιστικές ρυθμίσεις για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:

  1. Προαιρετική εφαρμογή Εργόσημου στους εργαζόμενους σε μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα δυναμικότητας μέχρι 25 κλινών.
  2. Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για το 2020 και 25% για το 2021.
  3. Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρηματιών στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ), μόνο για τους μήνες που λειτουργεί το κατάλυμα.

Με εκτίμηση, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων “ΚΥΚΛΟΣ”

Αντώνης Καρατάσος

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.