Με αφορμή το θέμα με τις ανεμογεννήτριες που έχει μπει πια στην καθημερινότητά μας στις Κυκλάδες, οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουν να ενημερώσουν ότι ζήτησαντην παρέμβαση του Ευρωκοινοβουλίου σε σχέση με τα σοβαρά θέματα που έχουν αναδειχθεί στη χώρα μας, και στις νησιωτικές περιοχές ιδιαίτερα, με βάση της ενεργειακές επιλογές αλλά και πρόσφατα με το Νόμο για το Περιβάλλον 

 Στην παρέμβασή τους οι Οικολόγοι Πράσινου αναφέρθηκαν στηνέα Πράσινη Συμφωνία που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβρη 2019 και καθόρισε ως παράλληλο στόχο την προστασία και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και της απειλούμενης βιοποικιλότητας του πλανήτη, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο τους στην εξασφάλιση βασικών αγαθών για τη ζωή, όπως τα τρόφιμα, το καθαρό νερό και ο καθαρός αέρας, αλλά και ως τόπων ζωής για την άγρια χλωρίδα και πανίδα. Και αναδεικνύει ως άμεση ανάγκη να προστατευθούν και να αυξηθούν τα δάση της Ευρώπης, μέσα από μια νέα Ευρωπαϊκή Δασική Στρατηγική που θα πρέπει να καταστρωθεί.

Η παράλληλη αυτή στόχευση (αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης αλλά και κρίσης βιοποικιλότητας) υποδεικνύει πλέον ξεκάθαρα ότι οι σχεδιασμοί, οι πολιτικές και τα σχέδια μέτρων για την αντιμετώπιση και το μετριασμό της κλιματικής κρίσης θα πρέπει να ανασχεδιαστούν, λαμβάνοντας υπόψη το διττό στόχο. Η ανάγκη αυτή έχει καταγραφεί και αναδειχθεί ήδη σε πολλές περιπτώσεις και από πολλούς φορείς και κινήματα και στην χώρα μας.

Με βάση τα ανωτέρω, οι Οικολόγοι Πράσινοι  ζητούν να υπάρξει ένα πάγωμα αδειοδοτήσεων και εγκατάστασης μεγάλων επενδύσεων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περιοχές Natura, σε ορεινές περιοχές άνω των 1000 μέτρων αλλά και σε περιοχές πολιτιστικής προστασίας, μέχρις ότου ολοκληρωθούν:

  • οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές Natura, και συνταχθούν τα απαραίτητα Σχέδια Διαχείρισης και τα Προεδρικά Διατάγματα Προστασίας για κάθε μία από τις περιοχές προστασίας.
  • οι διαδικασίες αναθεώρησης και προσαρμογής στις πρόσφατες Ευρωπαϊκές Οδηγίες για πολλά Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια, ανάμεσα στα οποία κρίσιμο Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι αναθεωρήσεις αυτές δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν νωρίτερα από 2 χρόνια με τις υφιστάμενες διαδικασίες και όσο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες.

Προτείνουν επίσης:.

  • Να αναθεωρηθεί το νέο ΕΣΕΚ, τόσο ως προς τους στόχους (πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην εξοικονόμηση, τις μη στοχαστικές μορφές ΑΠΕ και τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας), όσο και ως προς τη διατήρηση της βιοποικιλότητας (προστατευόμενες περιοχές και είδη σε σχέση με επενδυτικά σχέδια για ανεμογεννήτριες), αλλά και ως προς τον επείγοντα στόχο αύξησης του δασικού αποθέματος.

Να συνταχθεί Ειδικό Σχέδιο Ενεργειακής Μετάβασης και Προστασίας της Βιοποικιλότητας (με ειδικές πολιτικές και μέτρα), τόσο για τις λιγνιτικές όσο και για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές Η Π.Κ Κυκλάδων επεξεργάζεται ήδη σχετική εισήγηση σε συνεργασία με τις υπόλοιπες  νησιωτικές Π.Κ των Οικολόγων Πράσινων.

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΣΤ. ΚΑΛΛΙΒΡΟΥΣΗΣ – Αρχιτέκτων Μηχ.

δημότης Άνδρου

και μέλος της Π.Κ.Κυκλάδων

και των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.