Ημέρα έναρξης των πανελληνίων εξετάσεων σήμερα 15.6.2020. Οι εξετάσεις που διεξάγονται μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού, σίγουρα θα περάσουν στην ιστορία και θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη όπως εκείνες με “την αρωγή και την ευδοκίμηση” της δεκαετίας του 80. Με αναφορά στις πανελλαδικές του 1990 ξεκινά η “ζωή και η ελευθερία” μιας παρέας στο βιβλίο του Ανδριώτη Σωκράτη Παλαιοκρασσά που έχει πρεμιέρα στα ελληνικά βιβλιοπωλεία σήμερα. 

Σωκράτης Παλαιοκρασσάς

Συγκεκριμένα: “Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» το πρώτο μυθιστόρημα του Σωκράτη Παλαιοκρασσά με τίτλο: Ζωή & Ελευθερία.

Η ιστορία του βιβλίου εκτυλίσσεται στη σύγχρονη Ελλάδα, ξεκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η επιτυχία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, το υπέρτατο όνειρο της ελληνικής οικογένειας για τα παιδιά της, οδηγεί στο κατώφλι της ΑΣΟΕΕ και μιας νέας ζωής έξι νέα παιδιά από διαφορετικούς κόσμους, αντιπροσωπευτικούς χαρακτήρες της ελληνικής κοινωνίας στα τέλη του 20ού αιώνα.

Τα έξι αυτά νέα παιδιά θα αποτελέσουν τον κορμό μιας συντροφιάς που θα έχει την ευκαιρία να ζήσει την ελαφρότητα και την ελευθερία της φοιτητικής ζωής. Ψυχή της παρέας, η Ελευθερία, κόρη καπετάνιου από την Άνδρο, ελεύθερο πνεύμα της θάλασσας, μια ξεχωριστή προσωπικότητα που εμπνέει αλλά και φοβίζει…

Δέκα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, τα πάντα έχουν αλλάξει. Η Ελλάδα έχει εισέλθει στην «εποχή της αστακομακαρονάδας». Οι ήρωες της φοιτητοπαρέας κάνουν πλέον τους συμβιβασμούς της ενήλικης ζωής και απολαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί από την ελληνική πίτα της ευμάρειας. Πρωταγωνίστρια είναι πια η Ζωή, η οποία παίρνει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, την «τρέχει» στους φρενήρεις ρυθμούς της εποχής και αγγίζει ως επαγγελματίας το απόγειο της δόξας της.   

Και ενώ οι ζωές των περισσοτέρων φαντάζουν ζηλευτές, η ελληνική οικονομική κρίση έρχεται σαν ορμητικό κύμα να παρασύρει τα πάντα στο διάβα της, καταστρέφοντας καριέρες, περιουσίες και επιχειρήσεις, διαλύοντας γάμους, οικογένειες, ζωές. Από τα χλιδάτα  κλαμπ στις ουρές των συσσιτίων, από τις αίθουσες συσκέψεων μεγάλων τραπεζών στην πλατεία των «Αγανακτισμένων» και στα σκοτεινά δρομάκια της Αθήνας της κρίσης. Μια κρίση που θα αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της και θα προσφέρει  σε κάποιους την ευκαιρία για μια λυτρωτική εξέλιξη, ενώ άλλους θα τους οδηγήσει στην απόλυτη καταστροφή.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου διαχέεται από την αίσθηση της ελευθερίας και των ονείρων της νιότης. Ένα μεγάλο κομμάτι του διαδραματίζεται στην Άνδρο, με έντονες αναφορές στα ηθογραφικά στοιχεία και στις εκφράσεις του νησιού μας, παρά τον καθαρά μυθιστορηματικό χαρακτήρα των προσώπων και των καταστάσεων.

Το δεύτερο μέρος πραγματεύεται με τρόπο γλαφυρό αξίες και χαρακτήρες που δοκιμάζονται στην Ελλάδα της κρίσης. Η μυθιστορηματική πλοκή συνδυάζεται με την οικονομική και πολιτική ανάλυση μέσα από την οξυδερκή ματιά του συγγραφέα.

Ο Σωκράτης Παλαιοκρασσάς γεννήθηκε στην Αθήνα από Ανδριώτες γονείς και είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. Είναι οικονομολόγος στο επάγγελμα και έχει εργαστεί σε θέσεις ευθύνης σε πολυεθνικές εταιρείες.

Πηγή έμπνευσής του, η διαχρονική παρατήρηση της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας,  και ιδιαιτέρως η επίδραση της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας στη χώρα μας.

Το Ζωή & Ελευθερία κυκλοφορεί ήδη από σήμερα 15 Ιουνίου 2020, στα μεγάλα βιβλιοπωλεία της χώρας, και φυσικά της Άνδρου”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.