Του ΑΝΔΡΕΑ Ν. ΧΑΛΑ 

Μετά την έκκληση για ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ του Πατρίκιου Κωστή η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ. Και αυτό για 2 και πλέον λόγους…

Δυστυχώς ανάμεσα στα πολλά ελλείμματα της Άνδρου είναι και η δημοσιογραφική κάλυψη τόσο των απλών και καθημερινών όσο και των σοβαρών και πολύ υπεύθυνων θεμάτων. Με αυτό το δεδομένο οι πολίτες έχουμε ρόλο.

Για την συνάντηση χθες 30/6/2020 με την εταιρία «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΔΡΟΥ-ΜΑΡΑΘΙΑ Α.Ε.»

Αντίθετα με τα όσα μας είπε ο κ.Λαδακάκος (πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ) που έχει εισηγητικό ρόλο τόσο στη ΡΑΕόσο και στο ΥΠΕΝ από άρθρο του 2017 θεωρεί εμπόδιο την εκπόνηση νέου χωροταξικού για τις ΑΠΕ και για την Άνδρο το 2019 σε άρθρο της Καθημερινής έχει δηλώσει «Το χωροταξικό πλαίσιο του 2008 ρύθμισε αρκετά επιτυχημένα τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων…»και «Πράγματι σε περιοχές όπως η νότια Εύβοια ή η Άνδρος υπάρχουν ή θα υπάρξουν πολλές ανεμογεννήτριες. Όπου υπάρχει πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό, είναι επόμενο ότι θα υπάρχουν αυξημένες συγκεντρώσεις αιολικών πάρκων, κατά μια έννοια η ίδια η φύση “χωροθετεί”. Αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο του ΕΣΕΚ, μοιραία κάποιες περιοχές θα πρέπει να εξαντλήσουν τη φέρουσα ικανότητά τους». Ενώ για τις Κυκλάδες η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί «ευθύνη της Πολιτείας τώρα, να “γεμίσει” τη νέα διασύνδεση των Κυκλάδων με άφθονη καθαρή ενέργεια από νέα αιολικά πάρκα».

Ο κ.Λαδακάκος είναι που άρπαξε την ευκαιρία και έβγαλε τελικά την είδηση πως οι πολίτες χειροκρότησαν τη λιγνιτική παραγωγή ενέργειας !!! Τούτο συνέβη μόλις παρευρισκόμενος πολίτης απηύθυνε ερώτηση προς τους 2 εκπροσώπους και τον 3ο εκπρόσωπο και πρόεδρο της ΕΛΕΤΑΕΝ τον προβληματισμό του περί των απόψεων του καθηγητού κ.Αντώνη Φώσκολου. Έξυπνο τέχνασμα του κυρίου προέδρου αλλά πρακτικά δεν έγινε κάτι τέτοιο (κι ευτυχώς που θα υπάρξουν και video, για όποιον έχει την υπομονή να τα παρακολουθήσει) ειδικά όπως αποτυπώθηκε εσπευσμένα από κείμενο ¨ανταπόκρισης¨ της εκδήλωσης από τοπικό blog με τίτλο «ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Προτιμάνε το λιγνίτη από τις ανεμογεννήτριες».

Είναι τόσα πολλά που θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς από χθες αλλά θα αρκεστώ σε μια ενδιαφέρουσα σύνδεση στο βαθμό που μπορεί να αποκαταστήσει την υπόληψη τόσο εμού όσο και του κόσμου που ήταν χθες στη συνάντηση… Παραθέτω αυτούσιο το σχόλιο μου στην σελίδα FaceBook του ¨ενημερωτικού¨ blog καθώς δε θα είχε κανένα νόημα να το διαθέσω για πετσόκομμα στην επίσημη ιστοσελίδα όπως γίνεται κατά πάγια πρακτική.

«Το κείμενο αυτό γράφτηκε από κάποιον που απείχε από την εκδήλωση και που δεν είδε ούτε τα videoπου κατέγραψαν 3 κάμερες καθώς προηγείται της δημοσίευσης τους. Η συνάντηση θα έδινε πολύ υλικό για κάποιον πραγματικό δημοσιογράφο . Δεν αξίζει κανείς να πάρει από πίσω το κείμενο και να κάνει επαναλήψεις επί του ορθού. Το κείμενο αυτό ως έχει αποτελεί ΜNHMEIO 1)της παραπληροφόρησης, 2)της λειτουργίας του τύπου ως κρεατομηχανή, 3)της δολοφονίας χαρακτήρων,4)της κατά παραγγελία κατεύθυνσης της κοινής γνώμης, 5)του διχασμού της κοινωνίας … παλιά σας τέχνη κόσκινο κύριε blogger!

Οι πηγές σας είναι? Οι σκοπιμότητες ΣΑΣ? Το κείμενο αυτό έχει εκτροχιαστεί από την πραγματικότητα.

Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς για το εύρος των ανταποδοτικών των ΑΓ.

Εργολάβοι, υπεργολάβοι, υπεργολάβοι media, σχέσεις με διοίκηση, σύμβουλοι, κλπ … να είστε καλά που δίνεται τη δυνατότητα στον κόσμο τουλάχιστον να αναρωτηθεί, αν όχι και καταλάβει, πως λειτουργούν τέτοια πλέγματα!

Αν ήθελε κανείς να αντιπαραβάλει με πραγματική δημοσιογραφία: άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ με πλούσια φιλοξενία απόψεων / άρθρο του GUARDIAN / κι ένα νέο blog: SAVE ANDROS»

Είναι πραγματικά πολύ προβληματικό για την κοινωνία της Άνδρου η ¨αντιπροσώπευση¨ της από τέτοια μέσα και μεθόδους!!! Χωρίς να εξετάσουμε καν το παραπολιτικό της υπόθεσης.

Η προσωπική μου άποψη έχει τεθεί στην κρίση της κοινωνίας και της διοίκησης της Άνδρου από 9/2/2020 και αφορά θέση υπέρ των ΑΠΕ για τη δημιουργία πρότυπου περιβαλλοντικού πάρκου με κύριο άξονα τη λειτουργία ΥδροΗλεκτρικού Φράγματος. ΑΠΕ δεν είναι μόνο τα αιολικά! Δέχομαι κριτική, διορθώσεις και συμπληρώσεις επί της ανωτέρω πρότασης. Αν ήμουν χρήσιμος θα ανταποκρινόμουν σε όποια πρόσκληση για εξέταση και τεκμηρίωση αυτής της προοπτικής.

Δεν επιτρέπω όμως την κονιορτοποίηση  τόσο της άποψης όσο και της προσωπικότητας μου από έως και φασιστικές πρακτικές! Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει σε κανέναν. Έχουμε κοινωνική ευθύνη να απομονώσουμε τέτοιες πρακτικές.

Είναι καιρός τόσο οι πολίτες όσο και οι φορείς να πάρουμε ανοιχτά θέση για τα θέματα που αφορούν εμάς και το νησί μας. Και να μην επιτρέπουμε να μας υποτιμούν και να μας σπιλώνουν.

Να μιλήσουμε για το θέμα των ΑΓ ανοικτά κι επώνυμα!

Άνδρος, 1 Ιουλίου 2020

Ανδρέας Ν.Χαλάς

* Έχουν προηγηθεί τοποθετήσεις πολιτών (βλέπε εδώ κι εδώ)

**Ψηφίσματα Φορέων και Συλλόγων (σε εξέλιξη)

Ο Ανδρέας Ν.Χαλάς είναι Αρχιτέκτων και δραστηριοποιείται στην Άνδρο και την Αθήνα.

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ντροπή για την Άνδρο είστε & αποδεικνύετε ότι ο φασισμόs & η βλακεία πάνε πάντα μαζί.Αγνοείτε τουs κατοίκουs του Μακροταντάλου που υπέγραψαν υπέρ των ανεμογεννητριών,τι κάνατε για αυτούs που ούτε τουρισμό ,ούτε άσφαλτο είχαν?Θα ήταν πιο έντιμο να αλλάξετε τον τίτλο σαs από Ανδριακή σε ΣΥΡΙΖΑ-Άνδρου-φασίστεs…

  • Η “Ανδριακή” είναι στην διάθεση κάθε Ανδριώτη εδώ και 63 χρόνια. Η υπογραφή των κατοίκων του Μακροταντάλου θα τύχαινε της ίδιας δημοσιότητας αν είχατε την καλωσύνη και το ενδιαφέρον να την κοινοποιούσατε και στην εφημερίδα.’Οσο για τους φασίστες, τους ΣΥΡΙΖΑ και τους βλάκες, ας μην τους αποκλείουμε από το καλό γούστο…

 2. Μπορείτε να μας πείτε πόσοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι Μακροτάναταλου, πόσοι από αυτούς υπέγραψαν υπέρ των ανεμογεννητριών και ποιο ειναι το ποσοστό τους επί των κατοίκων της Άνδρου;
  Γιατί όπως δεν γνωρίζετε, η Άνδρος είναι ένα ενιαίο οικοσύστημα και οι επιπτώσεις από οικολογικές, έως οικονομικές αφορούν ολόκληρο το νησί και όλους τους κατοίκους. Αν εσείς θέλετε το ψωρομηνιάτικο που σας πέταξαν στα μούτρα, γελώντας πίσω από την πλάτη σας ,ΚΟΡΟΪΔΑ , οι επενδυτές του αέρα, δεν θα το έχετε εις βάρος ολόκληρου του νησιού. Οι συμφωνίες σας είναι ενάντιες στο αύριο της Άνδρου. Συνεχίστε το βιολί σας κι εμείς δεν θα είμαστε πια ανεκτικοί μαζί σας καθώς μέχρι τώρα σας χαριστήκαμε νομίζοντας ότι την πατήσατε, υπογράψατε συμβόλαια εν αγνοία των πραγματικών προθέσεων των επιχειρηματιών αλλά και των επιπτώσεων του έργου. Τώρα αποδεικνύεται ότι δεν υπολογίσατε κανέναν και τίποτα για ένα χαρτζηλίκι. Κατάμουτρα σας είπαν προχθές οτι σας προτίμησαν λόγω φτήνιας αλλά νομίζατε ότι η ροχάλα που φάγατε ήταν βροχή.
  ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ

 3. Αφού η φύση όπως λέτε χωροθετει, προφανώς χωροθετησε στην Πτολεμαϊδα, στην Μεγαλόπολη κλπ, αφού εκεί τοποθέτησε τα λιγνιτικα κοιτάσματα. Επίσης δεν χωροθετησε επιλεκτικά στην Άνδρο τα αιολικά ….εξίσου καλά τα χωροθετησε στην Μύκονο. Αφού είναι όλα τόσο ειδιλιακα δεν θα έπρεπε να τρομάζει το κόστος των οικοπέδων της Μυκόνου….θα πληρώναν οι ΑΠΕΑδες κάτι παραπάνω με αντάλλαγμα τους υπέροχους δρόμους που θα διανοίγονται στο νησί, τα ασαφή ανταποδοτικά που κάποια μέρα θα αποδιδόταν στους κατοίκους, την εξίσου απροσδιόριστη ενίσχυση των ΟΤΑ του νησιού, τα 100-200 μεροκάματα των εργατων του νησιού στην φάση κατασκευής του έργου (τέτοια προσφορά θέσεων εργασίας δεν ξανάγινε). Και αυτά τα ωραία πρέπει να τα καταπίνουμε αμασητα, και να ανεχόμαστε τον κάθε διαπλεκόμενο να μας χαρακτηρίζει γραφικούς, άσχετους, να μας κολλάει κομματικές ταμπέλες κατά τα γούστα του.
  Η διατήρηση του περιβάλλοντος της Άνδρου αποτελεί ύψιστο καθήκον όλων μας, πολύ περισσότερο όσων μας επιτρέπουν οι σπουδές μας να έχουμε γνώση των επιπτώσεων του ανουσιουργηματος που δρομολογούν από χρόνια για το νησί μας. Οι έπαρχοι και οι δήμαρχοι που υπέγραψαν το έκαναν εν άγνοια των κατοίκων κι εμείς έστω και την τελευταία στιγμή δεν θα αφήσουμε να υλοποιηθούν οι βρωμοδουλειες αυτές. Να καταλάβουν ότι υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο που είναι ο ΜΟΝΟΣ που χωροθετει.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.