Την δική της ερμηνεία με τίτλο: Η Ἀνδρος της Ζωής μας: Ο υπερρεαλισμός της διοίκησης Λοτσάρη, δίνει η δημοτική παράταξη του κ. Καπάκη στην αποχώρηση από την Επιτροπή κατά των ΒΑΠΕ του κ. Λοτσάρη και της ομάδας του. 

 

Η Ἀνδρος της Ζωής μας: Ο υπερρεαλισμός της διοίκησης Λοτσάρη
andriakipress Η Ἀνδρος της Ζωής μας: Ο υπερρεαλισμός της διοίκησης Λοτσάρη

Αναμενόμενη η ανακοίνωση του κ. Λοτσάρη για τους αιολικούς σταθμούς στο νησί μας. Άλλωστε, το να πατάς σε δύο βάρκες δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ.

 Τελικά, ύστερα από πολλές παλινωδίες, ψέματα και κοροϊδίες μας είπε τελικά την αλήθεια, ότι εμμέσως πλην σαφώς είναι ουσιαστικά υπέρ όλων των υπό αδειοδότηση αιολικών πάρκων σε βορρά και νότο. Εξαίρεσε μόνο τους δύο δυνατούς παίκτες στην αιολική αγορά τον Κοπελούζο και το Μυτιλιναίο.

Όμως, ιδιαίτερα για την Άνδρο, ο ίδιος και οι συνεργάτες του φαίνεται να μην έχουν ή να μη θέλουν να καταλάβουν, ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι 33 ανεμογεννήτριες του Κοπελούζου και οι πέντε του Μυτιλιναίου, αλλά  οι περίπου 200 που ζητείται να αλώσουν και να κατασπαράξουν την ανδριώτικη γη. Ίσως είναι εύκολο για κάποιους, να στοχοποιούν μόνο τους δύο επενδυτές που είναι όντως ένα πολύ ισχυροί  αντίπαλοι, αγνοώντας τους υπόλοιπους «επενδυτές», αφήνοντας τους ανενόχλητους να δρουν. Προφανώς, θεωρούν ότι αν χαθεί η μάχη με τον Κοπελούζο και τον Μυτιλιναίο που διαθέτουν φυσικά πολύ δυνατές πολιτικές πλάτες, θα τα έχουμε χάσει όλα, αλλά θα έχουμε δώσει έναν «μάταιο πλην  τίμιο αγώνα».

 Και για όλα βέβαια φταίνε η Αντιπολίτευση και η Επιτροπή Αγώνα την οποία δεν συγκάλεσε ούτε μια φορά, παρότι την πρότεινε ο ίδιος, όπως ακριβώς έκανε και με την προηγούμενη επιτροπή, αντίθετα με κάθε ευκαιρία μαζί με τον έπαρχο και τον αναπληρωτή του Αντιδήμαρχο Δ. Γιαννίση έκαναν τα πάντα να την απαξιώσουν και να την ακυρώσουν, έτσι ώστε να μη φανεί σε καμιά περίπτωση ένα αρραγές μέτωπο προς τα έξω που θα μπορούσε να αποτρέψει την επερχόμενη καταστροφή που θα αλλοιώσει το τοπίο και τη φυσιογνωμία αυτού του τόπου και θα απαξιώσει βασικές παραγωγικές δραστηριότητες του.

 Είναι σαφές ότι αν η επιτροπή υποστηριζόταν από τη διοίκηση Λοτσάρη η κατάσταση θα ήταν διαφορετική, ίσως  όπως της Τήνου, όπου ο αριθμός των αδειοδοτημένων ανεμογεννητριών μειώθηκε στο ελάχιστο με δέκα από αυτές να έχουν προστεθεί πλέον  στα  πάρκα Κοπελούζου της Άνδρου που «δήθεν» θα πολεμήσει ο Δήμαρχος.

Η υποκρισία του μάλιστα περισσεύει, όταν φτάνει να μας μιλά για νομιμότητα και δεσμευτικές συμβάσεις των επενδυτών, ξεχνώντας ότι για τη διοίκηση του η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση είναι ζητούμενο, καθώς έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ σε απευθείας αναθέσεις και στην αποφυγή εφαρμογής των αποφάσεων του ΔΣ που είναι το κορυφαίο συλλογικό όργανο το οποίο εκφράζει τη βούληση του εκλογικού σώματος και της κοινωνίας.

 Το ίδιο άλλωστε έχει πράξει και με τις όποιες άλλες επιτροπές συγκρότησε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Όλες ακυρώθηκαν ή απαξιώθηκαν. Τρανταχτό παράδειγμα η επιτροπή για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας την οποία ουσιαστικά κατάργησε εδώ και δύο μήνες με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, εν μέσω τουριστικής περιόδου και αναζωπύρωσης της πανδημίας στην υπόλοιπη χώρα  να μη λειτουργεί κανένα συντονιστικό όργανο στην περίπτωση κάποιου κρούσματος στο νησί μας, το οποίο όλοι απευχόμαστε .

 Αποχωρεί ο κ. Λοτσάρης και οι συνεργάτες του από μια Επιτροπή που:

α) ο ίδιος εισηγήθηκε στα πρότυπα της Δημοτικής Επιτροπής Τήνου, ήταν Πρόεδρος, πρότεινε αρκετά από τα μέλη και κύρωσε την αποστολή της.

β) συνεδρίασε 12 φορές αλλά ο ίδιος συμμετείχε μόνο μια φορά και ο αντικαταστάτης του κ. Γιαννίσης, καμία. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Γιαννίσης προέδρευε της πρώτης Επιτροπής που δεν κατάφερε να συνεδριάζει, οδηγήθηκε σε πλήρη αδράνεια και διαλύθηκε.

γ) κατά τον κ. Λοτσάρη η Επιτροπή δεν παρείχε ενημέρωση στο Δ.Σ., όταν ΟΛΑ τα πρακτικά των συνεδριάσεων, παρόλο που ο ίδιος και ο αντικαταστάτης του δεν συμμετείχαν, τα λάμβαναν, όπως και ο Έπαρχος καθώς και ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

δ) αναφέρει ότι η Επιτροπή «έκλεισε τον κύκλο της» μέσα σε λίγους μήνες, όταν κατάφερνε να συνεδριάζει τακτικά σε συνθήκες πανδημίας, έχοντας πλούσια δράση και παρόλο που η διοίκηση την υπονόμευε.

Μας λέει επίσης, ο κ. Λοτσάρης ότι παρέλαβε δύο αιολικούς σταθμούς στο στάδιο της άδειας εγκατάστασης. Μόνο που το Φραγκάκι έλαβε άδεια εγκατάστασης το Μάρτιο του 2020, επί θητείας του και έκτοτε κάνει ότι είναι δυνατόν να μην εφαρμόσει την απόφαση του Δ.Σ. για συνυπογραφή ένδικων μέσων, αγνοώντας κάθε έννοια δημοκρατίας.

Μας λέει επιπρόσθετα ο κ. Λοτσάρης ότι: «Προφανώς κάποιοι στο Νησί μας παρερμήνευσαν την απόφαση που ΖΗΤΟΥΣΑΜΕ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την άμεση αναστολή των επερχόμενων αδειοδοτήσεων και εργασιών και κατέφυγαν σε ένα παιχνίδι πλειοδοσίας ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ!» Να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας τι ακριβώς έχει ψηφιστεί από τα συλλογικά όργανα του Δήμου Άνδρου και να υπενθυμίσουμε ότι ανεξαρτήτως πως ερμηνεύει τώρα ο κ. Λοτσάρης τις αποφάσεις, ΟΛΕΣ ήταν δικές του εισηγήσεις:

  1. Απόφαση 278/11.12.2019 (ΑΔΑ: 65Φ4ΩΨΙ-ΥΛ2) κατά την οποία ο Δήμος Άνδρου συντάσσεται με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και ζητά από την Κυβέρνηση και κάθε εμπλεκόμενο φορέα να ανασταλούν οποιεσδήποτε αδειοδοτήσεις και εργασίες για τα Αιολικά Πάρκα, μέχρι να γίνει ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο προκειμένου να υπάρχει μια δίκαιη, εύλογη και αποδεκτή μετά από διαβούλευση, χωροθέτηση των Αιολικών Πάρκων που επιχειρούνται να εγκατασταθούν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
  2. Απόφαση 22/06.03.2020 (ΑΔΑ: 6Β0ΞΩΨΙ-5ΕΕ) κατά την οποία ο Δήμος Άνδρου ανέθεσε στον κ. Κόλλια τη σύνταξη Γνωμοδότησης με αντικείμενο την περιγραφή: α) της υφιστάμενης (κατά το χρόνο σύνταξης της Γνωμοδότησης) αδειοδοτικής κατάστασης (status) ενός εκάστου των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) που έχουν λάβει τουλάχιστον Άδεια Παραγωγής και που σκοπεύουν να εγκατασταθούν στη νήσο της Άνδρου, β) των βάσει της κείμενης νομοθεσίας Αδειών και Εγκρίσεων που έκαστος εκ των ως άνω Α.Σ.Π.Η.Ε. πρόκειται να επιδιώξει να λάβει στο μέλλον προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία του και γ) των ένδικων μέσων που ο Δήμος Άνδρου δύναται να ασκήσει είτε κατά των υφιστάμενων Αδειών και Εγκρίσεων είτε κατά εκείνων που πρόκειται να εκδοθούν στο μέλλον.
  3. Απόφαση 69/07.03.2020 (ΑΔΑ: 6801ΩΨΙ-0Ε8) κατά την οποία ο Δήμος Άνδρου συνέστησε Επιτροπή Αγώνα για τις ανεμογεννήτριες με σκοπό την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου για την αναστολή οποιονδήποτε αδειοδοτήσεων και εργασιών για τα αιολικά πάρκα μέχρι να γίνει ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο, σε συντονισμό και με τις επιτροπές των άλλων Κυκλαδίτικων νησιών για τον ίδιο σκοπό.

 Αυτά προς το παρόν. Όλοι πλέον ξέρουμε τι γίνεται εκτός αν συνειδητά αποφεύγουμε να μάθουμε. Όταν όμως ανεμογεννήτριες βιομηχανικής κλίμακας, σκεπάσουν όλες τις βουνοκορυφές της Άνδρου, όλοι όσοι υπερθεματίζουν γι’ αυτά δε θα μπορούν να πουν ότι εξαπατήθηκαν, ότι δεν ήξεραν, ότι έτσι διάβασαν ή ότι έτσι τους πληροφόρησαν.

Η δημοτική παράταξη «Άνδρος της Ζωής μας» πιστεύοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα συνεχίζει να αγωνίζεται και να εργάζεται για ένα εναλλακτικό ενεργειακό σχεδιασμό που θα αξιοποιεί όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Με τρόπο που δεν θα καταστρέφει τα νησιά μας, αλλά θα εξασφαλίζει επαρκή, ασφαλή και οικονομική ενέργεια για όλα τα νοικοκυριά.

Η ταυτότητα του νησιού μας, ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος, οι οικονομικές προοπτικές στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα.

 Συνεχίζουμε λοιπόν. Ενωμένοι και αποφασισμένοι, απέναντι σε αυτά που θέλουν άλλοι να γίνουν για εμάς, χωρίς εμάς. Και όπως λέει και ο ποιητής

«Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν πέρασαν,

Θα ’ρθουν, θα περάσουν.

Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί.»

Η δημοτική παράταξη «Άνδρος της Ζωής μας»

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πιστεύω οτι παρά τις εύλογες και δίκαιες αντιδράσεις ενός μεγάλου μέρους των Ανδριωτών οι ανεμογεννήτριες τελικά θα τοποθετηθούν και θα κάνουν αδιάβατα τα βουνά της Ανδρου από κάθε έμβιο οργανισμό, εκτός από τις μυίγες και τα κουνούπια. Ετσι κι αλλοιώς η Ελλάδα είναι όλη ξεπουλημένη στα μεγάλα συμφέροντα των Εμπόρων των Εθνών. Εκείνο που θα έπρεπε να κάμει η παρούσα Δημοτική Αρχή όπως και οι προηγούμενες, θα ήταν να βάλουν το εξής βέτο στη τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, αφού έτσι κι αλλοιώς θα τοποθετηθούν, να υπάρχει ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ για όλα τα Ανδριώτικα σπίτια πλούσια και φτωχά για τα προσεχή 50 χρόνια! Διαφορετικά αν δεν γίνει αυτό να θεωρηθούν κουρελόχαρτα και άνευ αξίας όλες οι προηγούμενες συμφωνίες και συνθήκες των αφελών Ανδριωτών δηλαδή (ημών των ζαβανριωτών όπως αυτοαποκαλούμεθα ) με τους εμπόρους των Εθνών κατά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

    Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία του σχολίου μου

    Κωνσταντίνος Στρατής
    Μεσαριά Ανδρος

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.