Βοτανικός κήπος και έκθεση φωτογραφίας από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη ανοίγει για το κοινό από αύριο 15 Ιουλίου καθημερινά, εκτός Παρασκευής, από τις 11.00 έως τις 17.00.

Βοτανικός κήπος και έκθεση φωτογραφίας από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη
Βοτανικός κήπος και έκθεση φωτογραφίας από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη

Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη ξεκινά στο Κτήμα Αγαδάκη τη λειτουργία του Βοτανικού Κήπου που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE Andros Park. Παράλληλα, διοργανώνεται έκθεση φωτογραφίας που αφορά τα είδη και τον βιότοπο για τα οποία υλοποιούνται δράσεις από το έργο με στόχο την προστασία και ανάδειξη τους.

Βοτανικός κήπος και έκθεση φωτογραφίας από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη
Βοτανικός κήπος και έκθεση φωτογραφίας από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη

Το Κτήμα Αγαδάκη βρίσκεται στα Απατούρια και περιλαμβάνει πέτρινο Πύργο κατασκευασμένο τον 18ο αιώνα, παραδοσιακό – διατηρητέο ελαιοτριβείο, καθώς και περιβόλι οκτώ περίπου στρεμμάτων που διαθέτει δύο φυσικές πηγές. Αποτελούσε την κατοικία της ανδριώτικης οικογένειας Τζώρτζη ή Αγαδάκη. Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη έχει αναστηλώσει τον Πύργο και το ελαιοτριβείο.

Βοτανικός κήπος και έκθεση φωτογραφίας από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη
Βοτανικός κήπος και έκθεση φωτογραφίας από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη

Ο Βοτανικός Κήπος φιλοξενεί 150 είδη αυτοφυών φυτών της Άνδρου που έχουν φυτευτεί στις αναβαθμίδες του Κτήματος και σε διάφορες θέσεις ανάλογα με τις απαιτήσεις τους. Η πρώτη αναβαθμίδα φιλοξενεί αρωματικά φυτά και φρύγανα, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει χαρακτηριστικά οπωροφόρα δένδρα, θάμνους και ποώδη φυτά της μεσογειακής χλωρίδας της Άνδρου. Τα υδροχαρή φυτά απολαμβάνουν το τρεχούμενο νερό που αναβλύζει μέσα από τις πετρόκτιστες αιμασιές του κτήματος. Τα διάφορα δασικά δένδρα και οι θάμνοι που συνήθως σκεπάζουν τις κατάφυτες πλαγιές των ρεμάτων του νησιού ή βρίσκονται στις όχθες τους, φύονται κατά μήκος του ποταμού που συνορεύει με το Κτήμα, παρέχοντας καταφύγιο και στα κυκλαδίτικα είδη -με τα ιδιαίτερης ομορφιάς λουλούδια- Scilla andria και Galanthus ikariae. Ειδικές πινακίδες δίπλα σε κάθε είδος φυτού δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την ταυτότητα και την βιοκατανομή τους, ενώ η διαδρομή των επισκεπτών έχει οριοθετηθεί με ένα πετρόκτιστο μονοπάτι που διασχίζει τις δυο πρώτες αναβαθμίδες, οδηγώντας τον επισκέπτη -ταυτόχρονα με την παρατήρηση των φυτικών εκθεμάτων- στο να προσεγγίσει και τις εγκαταστάσεις του όμορφου παλιού ελαιοτριβείου.

Ο Βοτανικός Κήπος έχει διαμορφωθεί με την επιστημονική καθοδήγηση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Καΐρειο Βιβλιοθήκη. Τα φυτικά είδη (εκθέματα) έχουν συλλεχθεί στην Άνδρο και μεταφυτευτεί στον Κήπο. Στόχος του εγχειρήματος δεν είναι μόνο η ενημέρωση των επισκεπτών για τον χλωριδικό πλούτο της Άνδρου, αλλά και η προστασία σπάνιων ειδών φυτών του νησιού.

Παράλληλα, στον Πύργο λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα χαρακτηριστικά τοπία των περιοχών Natura 2000 της Άνδρου, τα προστατευόμενα είδη και τον βιότοπο με τα σκλήθρα, που αποτελούν αντικείμενο του LIFE Andros Park, αλλά και στιγμιότυπα από τις δράσεις του έργου. Ο επισκέπτης έχει παράλληλα την ευκαιρία να ξεναγηθεί στον Πύργο και να θαυμάσει την παραδοσιακή ανδριώτικη αρχιτεκτονική του. 

Ο Βοτανικός Κήπος και η έκθεση φωτογραφίας θα είναι ανοιχτά για το κοινό από τις 15 Ιουλίου καθημερινά, εκτός Παρασκευής, από τις 11.00 έως τις 17.00.  

Περισσότερες πληροφορίες στο 2282022262 και στο kaireios@otenet.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.