Το θεραπευτήριο του Αιγαίου του Γιώργου Καλλιβρούση είναι μια έκδοση του Αιγαίου που αναβλύζει Ελλάδα, χρώματα και ιάματα της ελληνικής φύσης και… κουζίνας.

Το θεραπευτήριο του Αιγαίου του Γιώργου Καλλιβρούση
Γιώργος Καλλιβρούσης, Το θεραπευτήριο του Αιγαίου / Εκδόσεις Οσελότος

Φύσα, νοτιά, φύσα, βοριά
ν’ αράξουμε στην Ικαριά
Πας σαν γεράκος βασταχτός
και φεύγεις άγουρος αητός…

Πριν η ιατρική παραδοθεί κατά μεγάλο μέρος στη χημεία, οι άνθρωποι προκειμένου να ανακουφιστούν από τους πόνους έκαναν ιαματικά λουτρά. Ένα σπουδαίο θεραπευτήριο, από τα πολλά που διαθέτει η πατρίδα μας, βρίσκεται στα Θέρμα της Ικαρίας (στη νότια πλευρά του νησιού κοντά στον Άγιο Κήρυκο). Στα Θέρμα και γενικά στον Καριώτικο τρόπο ζωής αναφέρεται το βιβλίο του Ανδριώτη γιατρού Γιώργου Δ. Καλλιβρούση, σαν μια “Πρόταση συνολικού θεραπευτικού σχήματος αρθριτικών παθήσεων” όπως αναφέρει.

Στις πρώτες σελίδες ανάγνωσης του βιβλίου “Το θεραπευτήριο του Αιγαίου” σκέφτηκα να σταματήσω να διαβάζω… είναι τέτοια η ένταση της βιωματικής περιγραφής που ήθελα να πάω αμέσως στην Ικαρία! Ο συγγραφέα όμως με προσγείωσε γιατί όσο κυλούν οι σελίδες και παρόλους τους ύμνους για τον Ικαριώτικο τρόπο ζωής δεν χαρίζεται τους Καριώτες ούτε τους Θεοποιεί. 

Θα μάθετε, όπως γράφουν οι Εκδόσεις Οσελότος στην παρουσίαση του βιβλίο στο ocelotos.gr: “για την μακροζωία των Ικαριωτών, τρόπο ζωής στην Ικαρία, «Το Πνεύμα της Ικαρίας», ιαματικά λουτρά, ραδόνιο, ιοντίζουσα ακτινοβολία, αντιμετώπιση αρθριτικών, φλεγμονή και πόνο, σωματικό βάρος, ικαριακή διατροφή, κίνηση και περπάτημα,
ορθόδοξη νηστεία, νηστίσιμες και μη συνταγές, στοχευμένη άσκηση, ιαματική ψυχαγωγία, και άλλα συναφή”

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε πολλά μικρά κεφάλαια, είναι γραμμένο σαν ιστορία αλλά και σαν εγχειρίδιο. Διαβάζεται απνευστί από την αρχή μέχρι το τέλος, αλλά και ξεχωριστά κάθε κεφάλαιο χωρίς να χάνει τίποτα. Επίσης μέρες μετά την πρώτη ανάγνωση ξαναδιαβάζω κεφάλαια για χρηστικούς λόγους.

“Εάν ο επισκέπτης καταφέρει να νιώσει και να ενστερνιστεί αυτό το “πνεύμα της Ικαρίας” και να το πάρει μαζί του όταν φύγει, θα έχει κάνει ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό του για την υγεία και την ευεξία του” (σελ. 66)

Ας δούμε κάποια από τα ενδιαφέροντα μας λέει ο κ. Καλλιβρούσης:  

Οργανωμένο θεραπευτικό περπάτημα

Όποιος τεμπελιάζει, σκουριάζει! … γράφει σε πολλά σημεία του βιβλίου ο Γ. Καλλιβρούσης και προτείνει μια αριστουργηματική Δοσολογία κίνησης (σελ. 170-173) για αρχάριους αλλά και εξασκημένους πεζοπόρους, πιάνει από το χέρι τον αναγνώστη και κυριολεκτικά  του μαθαίνει να (ξανά)περπατά αφαιρώντας του οποιοδήποτε δικαιολογία του στιλ “μα…δεν μπορώ να περπατήσω γιατί πονώ”. Η “δοσολογία περπατήματος” ξεκινά με στόχο τα 200 μέτρα και βαθμηδόν φτάνει στα 3000 μέτρα, είναι συναρπαστικός ο τρόπος, η απλότητα και η ακρίβεια που περιγράφει τη μέθοδο.

“Μόνο το 7,5% των άνω των εξήντα πέντε ασκούνται τακτικά και μόνο το 5% ασκούνται έτσι ώστε να επηρεάζουν θετικά την καρδιακή και την αναπνευστική λειτουργία” (σελ. 169)

Ικαριώτικες συνταγές, διαλογισμός και η χαρά της ζωής

—Άλλες μη φαρμακευτικές, δυνατότητες αντιμετώπισης πόνου και φλεγμονής (σελ. 115)
—Η σημασία του μεταβολισμού και ο ρόλος του σωματικού λίπους, φυσιολογικό βάρος
—Ειδική αναφορά στην ανθεκτική ινσουλίνη (σελ. 229)
—Διαλογισμός – Αντιμετώπιση άγχους
—Η Ελβετική συνταγή κίνησης των ηλικιωμένων
—Πως φτιάχνουμε εκχυλίσματα, έλαια και κρέμες
—Ορθόδοξη νηστεία (σελ. 230)
—Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι (σελ. 235) Ικαριώτικες συνταγές (από τον σύλλογο Ικαρίας “Κάβο Πάπας”) Δεν θα μπορούσε από τις συνταγές να λείπει η μακαρονάδα του πατέρα Ευδόκιμου (σελ. 255) και ένα “μπολιασμένο” Ικαριώτικο απόσταγμα σοφίας:
“Η χαρά της ζωής προστατεύει την ψυχική μας γαλήνη”.

Γιώργος Καλλιβρούσης, Το θεραπευτήριο του Αιγαίου
Οι ασκήσεις Stretching (Διατάσεις ή τέντωμα) που προτείνει το βιβλίο είναι ιδιαίτερα απλές.

Με λίγα λόγια “Το θεραπευτήριο του Αιγαίου”

Ο Γ.Κ. προτείνει μπάνια στην Ικαρία, μεσογειακή δίαιτα, περπάτημα και διατάσεις! Απλά πράγματα! Ας αφήσουμε για φέτος την Ικαρία (λόγω covid19) και ας ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα που είναι και τα πιο δύσκολα! Τον κ. Γιώργο Καλλιβρούση δεν τον γνωρίζω προσωπικά, παρακολουθώ τα ποστ που γράφει στο Facebook και παρόλο που συχνά υπενθυμίζει την ηλικία του, στο μυαλό μου έχει καταγραφεί σαν πολύ νεώτερος μου! Μετά την ανάγνωση του βιβλίου δεν έχω καμιά απορία περί αυτού! Η Ικαρία τον διατηρεί ακμαίο! (φαντάζομαι και τα ανδριώτικα γονίδια!)

INFO

Γιώργος Καλλιβρούσης, Το θεραπευτήριο του Αιγαίου / Εκδόσεις Οσελότος
Πρόταση συνολικού θεραπευτικού σχήματος αρθριτικών παθήσεων αρχίζοντας από τα Θέρμα Ικαρίας. (16×23 Σελίδες: 260)
FACEBOOK: Giorgos Kallivroussis: facebook.com/giorgos.kallivroussis

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Γιώργο Δ. Καλλιβρούση

Γεννήθηκε το 1942 και μεγάλωσε στην Άνδρο, είναι συνταξιούχος ιατρός. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της ιατρικής και μερικών εξαμήνων ψυχολογίας, σε Αυστρία και Ελβετία, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά, αποκλειστικά, στην Ελβετία. Αρχικά στην κλινική έρευνα μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας στη Βασιλεία, και αργότερα ως γενικός ιατρός με ιδιωτικό ιατρείο και σχολίατρος, για περίπου μια δεκαετία.
Όταν προβλήματα υγείας τον ανάγκασαν να αφήσει το ιατρείο, επέκτεινε τις σπουδές του, με μεταπτυχιακό στη στατιστική, ειδικεύτηκε στην επιδημιολογία.
Μετά τη συνταξιοδότησή του ασχολείται με τη συγκριτική μελέτη της σύγχρονης ή «αποδεικτικής» ιατρικής με τη λεγόμενη «συμπληρωματική», «παραδοσιακή» ή «εναλλακτική» ιατρική. Είναι μέλος της Ιατρικής Εταιρείας της Βασιλείας, της Ελβετικής Ιατρικής Ομοσπονδίας, της Αναγνωστικής Εταιρείας της Βασιλείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Βιομετρίας.

➤ Το αντίτυπο αγοράστηκε 15€ από το Βιβλιοπωλείο Γραφή (Γαρυφάλλου – Τηνιακού Σοφία) στην Αγορά της Χώρας. Κάπου – κάπου κλείστε κανένα window, ανοίξτε ένα βιβλίο!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.