Η Βόρη αλλάζει όψη στην Άνδρο μετά από παρεμβάσεις στο δέλτα της που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου LIFE Andros Park για την αποκατάσταση, αναγέννηση και προστασία του μοναδικού για το Νότιο Αιγαίο δάσους σκλήθρων που φιλοξενεί. Οι αλλαγές, μετά από τρία χρόνια προσπαθειών, έχουν αρχίσει να γίνονται πλέον εμφανείς. Ακόμη και δέντρα που αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι είναι νεκρά επανήλθαν σχηματίζοντας νέα βλάστηση!

Η Βόρη αλλάζει όψη στην Άνδρο
Η Βόρη αλλάζει όψη.

Στη Βόρη, όπου καταλήγει ποταμός μόνιμης ροής, τα τελευταία 50 χρόνια αναπτύχθηκε το μοναδικό δάσος σκλήθρων του Νοτίου Αιγαίου και το νοτιότερο των Βαλκανίων. Η παρουσία των σκλήθρων στην περιοχή ήταν γνωστή από το παρελθόν, όπου φύονταν κατά μήκος του ποταμού. Η εγκατάλειψη όμως των καλλιεργειών στο δέλτα πριν από μισό περίπου αιώνα οδήγησε στην εξάπλωση των δέντρων και από συστάδες που ακολουθούσαν γραμμικά την πορεία του νερού δημιουργήθηκε δάσος.

Η Βόρη αλλάζει όψη στην Άνδρο
Η Βόρη αλλάζει όψη

Οι καταρρακτώδεις, όμως, βροχές του 2012, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές στις πλαγιές των γύρω βουνών που απογύμνωσαν το έδαφος, αλλά και η εγκατάλειψη των αναβαθμίδων, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα με μεγάλες ποσότητες νερού και χώματος να παρασύρονται από τις γύρω πλαγιές και να καταστρέφουν πολλά δέντρα. Παράλληλα, η δίοδος του νερού προς τη θάλασσα παρεμποδίστηκε από φερτά υλικά και δημιουργήθηκε ένα έλος, που με τη σειρά του οδήγησε στη νέκρωση ακόμα περισσότερων σκλήθρων. Έκτοτε, η έκταση του δάσους περιορίστηκε σημαντικά.

Στο πλαίσιο του έργου LIFE Andros Park, τα τελευταία τρία χρόνια πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από παρεμβάσεις από τον Δήμο Άνδρου που είχαν ως στόχο την αποκατάσταση – αναγέννηση του μοναδικού αυτού δάσους σκλήθρων. Έγιναν επανειλημμένα φυτεύσεις για την επαναδημιουργία συστάδων που είχαν καταστραφεί, ενώ πολύ σημαντική υπήρξε η παρέμβαση στην κοίτη του ποταμού. Μέσω του καθαρισμού της κοίτης το νερό έχει πλέον διέξοδο προς τη θάλασσα. Τμήμα του έλους αποξηράνθηκε, επιτρέποντας στα σκλήθρα να ανακάμψουν. Ακόμα και δέντρα τα οποία αρχικά είχε εκτιμηθεί ως νεκρά επανήλθαν και η εικόνα των περισσότερων είναι σαφώς βελτιωμένη, μιας και σχηματίζουν νέα βλάστηση.

Η Βόρη αλλάζει όψη στην Άνδρο
Η Βόρη αλλάζει όψη

Συνολικά, καθαρίστηκαν 2 χιλιόμετρα της κοίτης του ποταμού, ενώ έχουν φυτευτεί και περιφραχτεί 11.000 νέα δέντρα. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να προστατευτεί η περιοχή από νέες πυρκαγιές, τοποθετήθηκαν δεξαμενές νερού, οι οποίες πληρώθηκαν με νερό από τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών της Άνδρου και είναι έτοιμες προς χρήση για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Επίσης, πραγματοποιούνται εργασίες επισκευής αναβαθμίδων για τη συγκράτηση του εδάφους, καθώς και εργασίες καθαρισμού των υφιστάμενων μονοπατιών και κλαδέματος των παρακείμενων θάμνων/δέντρων, με στόχο τη λειτουργία τους ως μικρών αντιπυρικών ζωνών.

Η Βόρη αλλάζει όψη στην Άνδρο
Η Βόρη αλλάζει

Τα οφέλη της παρέμβασης στην κοίτη του ποταμού είχαν την τύχη να βιώσουν και οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς το 2019, λίγο μετά τον καθαρισμό της, η σφοδρή νεροποντή που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε γειτονικές περιοχές του νησιού, δεν προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της Βόρης.

Το έργο LIFE Andros Park στοχεύει στην εφαρμογή δράσεων διατήρησης και αποκατάστασης, ώστε να  αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό και να βελτιωθεί η κατάσταση διατήρησης των δασών σκλήθρου (τύπος οικοτόπου: 91Ε0*), καθώς και των θαλάσσιων ειδών της Μεσογειακής φώκιας, του Θαλασσοκόρακα και του Αιγαιόγλαρου εντός των περιοχών Natura 2000 της Άνδρου. Απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η ολιστική διαχείριση των περιοχών Natura 2000 της Άνδρου με την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των εμπλεκόμενων φορέων.

Η Βόρη αλλάζει όψη στην Άνδρο
Η Βόρη αλλάζει όψη

 Το έργο υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, το Ίδρυμα CBD-Habitat, την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MΟm και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC, με την οικονομική υποστήριξη του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πράσινου Ταμείου.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Φροντιστε να φαρδυνετε την κοίτη του ποταμού, γιατί με τα αιολικά πάρκα οι πλημμύρες που θα προκληθούν δεν θα έχουν προηγούμενο. Το life δεν γνωρίζει αυτή την επίπτωση των αιολικών στα οικοσυστήματα, ή κάνει την πάπια;

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.