Άνδρος, καλοκαίρι 2020. Ένα διαφορετικό καλοκαίρι όχι μόνο για το νησί. Αλλά για όλο τον κόσμο. Το καλοκαίρι του κορονοϊού…

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΝΔΡΙΝΟΥ

Ψάχνω να βρω τις διαφορές με προηγούμενα καλοκαίρια. Ομολογώ πως δεν βρίσκω και πολλές! Εντάξει, ο κόσμος είναι λιγότερος. Αναμενόμενο αυτό. Αλλά κίνηση υπάρχει. Στη Χώρα, βράδυ Παρασκευής, οι εικόνες ίδιες και απαράλλαχτες με πέρσι. Τα τραπέζια απλωμένα στον πεζόδρομο. Γεμάτα. Αποστάσεις… χμ… ας το προσπεράσω καλύτερα. Οι τιμές; Ίδιες με την προηγούμενη χρονιά -για να μην πω «ελαφρά τσιμπημένες»- όταν οι μισθοί έχουν πέσει 20%… Μόνο οι σερβιτόροι με τις προστατευτικές μάσκες θυμίζουν πως ζούμε στην εποχή του κορονοϊού.

Άνδρος, καλοκαίρι 2020

Στο Μπατσί και το Κόρθι η εικόνα είναι καλύτερη. Ίσως επειδή υπάρχει περισσότερος χώρος και ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να προσέξει περισσότερο.  

Η μεγάλη πλειοψηφία των επισκεπτών είναι φυσικά Έλληνες. Όπως κάθε χρόνο. Σοβαρό πλεονέκτημα για την Άνδρο αυτό, αν σκεφτεί κανείς τι γίνεται σε άλλα νησιά που ζουν αποκλειστικά από τον εισαγόμενο τουρισμό. Ο διαρκώς αυξανόμενος τα τελευταία χρόνια αριθμός των ξένων επισκεπτών -ειδικά εκείνων που τους αρέσουν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού- φέτος έπεσε στην «ξέρα» του κορονοϊού. Παρόλα αυτά αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους. Συλλαμβάνω τον εαυτό μου να τα περιεργάζεται, ίσως για να εντοπίσω τα πιο «επικίνδυνα», με βάση τη χώρα προέλευσής τους. Βλέπω βρετανικές πινακίδες και ανησυχώ. Φαντάζομαι πως δεν είμαι ο μόνος…

Ευτυχώς, ο Πολιτισμός, αναπόσπαστο κομμάτι της Άνδρου -ειδικά της καλοκαιρινής- δεν νικήθηκε από τον κορονοϊό. Ναι, οι εκδηλώσεις είναι λιγότερες αλλά η ποιότητά τους παραμένει στα γνωστά, πολύ υψηλά, επίπεδα. Ο επισκέπτης έχει πολλά να δει και να κάνει και φέτος στην Άνδρο. Λείπουν, βέβαια, τα πανηγύρια -αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού καλοκαιριού. Ας συμβιβαστούμε. Κι ας το αντιμετωπίσουμε ως μια παρένθεση.

Δυστυχώς, ο κορονοϊός δεν άλλαξε ούτε τα μυαλά μας, ούτε τη συμπεριφορά μας. Εξακολουθούμε να παρκάρουμε όπου να΄ ναι, αδιαφορώντας για το αν εμποδίζουμε την κυκλοφορία πεζών ή οχημάτων. Γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων μας τυχόν απαγορευτικές πινακίδες. Συνεχίζουμε να οδηγούμε λες και είναι όλος ο δρόμος δικός μας. Οι ντόπιοι με ταχύτητες χειμώνα, οι επισκέπτες ακριβώς στη μέση του δρόμου. Ενός δρόμου που παραμένει το ίδιο προβληματικός και επικίνδυνος σε πολλά σημεία του.

Άνδρος, καλοκαίρι 2020. Ε, δεν θα έλεγε κάποιος πως είναι δραματικά διαφορετικό από ένα κλασσικό, ανδριώτικο, καλοκαίρι!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.