Νέοι Ορίζοντες: Επιστολή για τις μεταφορές των μαθητών με το ΚΤΕΛ και όχι με τα ΤΑΞΙ υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού Άνδρος Νέοι Ορίζοντες και την δημοσιοποιούν. 

Νέοι Ορίζοντες: Επιστολή για τις μεταφορές των μαθητών
Η πιάτσα των ΤΑΧΙ στην Άνδρο
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΠΑΡΧΟ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ
Με την παρούσα επιστολή μας θέλουμε να σας μεταφέρουμε τις διαμαρτυρίες των συμπολιτών μας ιδιοκτητών και οδηγών ΤΑΞΙ της Άνδρου, καθώς και πολλών γονέων, για την φετινή σας απόφαση με την οποία δίνεται αποκλειστικά στα ΚΤΕΛ Άνδρου, το μεταφορικό έργο μετακίνησης των μαθητών όλων των βαθμίδων, από και προς τις σχολικές μονάδες. Στο νησί μας δραστηριοποιούνται περί τα εικοσιπέντε (25) ΤΑΞΙ με τις σχολικές μεταφορές εδώ και χρόνια.
Τα χρηματικά ποσά που τους αναλογούσαν δεν ήταν φυσικά εκείνα με τα οποία θα γινόντουσαν πλούσιοι αλλά ήταν μια σημαντική σταθερή πηγή εσόδων για αυτούς ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο όπου όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολες είναι οι οικονομικές συνθήκες στα νησιά, καθώς το μεταφορικό έργο τους μειώνεται δραματικά για μεγάλη χρονική περίοδο (Σεπτέμβριο – Ιούνιο).
Ιδιαίτερα δε τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης τα ελάχιστα έστω αυτά χρήματα (αλλά σταθερά) ήταν μια οικονομική ανάσα για αυτές τις οικογένειες. Στον αντίποδα αυτή η νέα Απόφασή σας, χωρίς να θέλουμε να δραματοποιήσουμε την πραγματικότητα, όπως εύκολα καταλαβαίνει ο καθ ένας, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και συνέπειες στον οικονομικό προϋπολογισμό τους, με ότι αυτό άσχημο συνεπάγεται για αυτές τις οικογένειες των αυτοκινητιστών.
Παράλληλα δε, πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα και την θετική ποιότητα του μεταφορικού τους έργου ( μετακινήσεις μαθητών), καθώς όλα αυτά τα χρόνια μεταφέρουν τους μαθητές στις σχολικές μονάδες σχεδόν από και προς έξω από την πόρτα της οικίας του κάθε μαθητή, χωρίς ποτέ να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα ασφάλειας των.
Οι μεταφορές γίνονται σε όλες τις περιοχές της Άνδρου και στα ποιο απρόσιτα και δύσβατα οδικά δίκτυα και απομακρυσμένα χωριά. Οι μαθητές κατοικούν διάσπαρτα σε όλο το νησί των τεσσάρων μεγάλων οικισμών της Άνδρου ( Γαύριο, Μπατσί, Χώρα, Κόρθι) και στα δεκάδες χωριά της. Αυτή η πραγματικότητα απαιτεί για να βρίσκεται ο μαθητής στην ώρα του στην σχολική μονάδα, αρκετά οχήματα που θα κινούνται παράλληλα τις αναγκαίες ώρες. Είναι αδύνατον το ΚΤΕΛ Ανδρου να μπορεί να καλύψει παράλληλα σε όλο το νησί, το φάσμα αυτών των μετακινήσεων, πρωί και μεσημέρι.
Επίσης, οι στάσεις του ΚΤΕΛ βρίσκονται ως επί το πλείστον, επί της Επαρχιακής οδού και στις κεντρικές Δημοτικές οδούς και έτσι θα αναγκάζονται γονεις και μαθητές να μετακινούνται καθημερινά με τα πόδια από τις κατοικίες τους για να βρίσκονται έγκαιρα στις στάσεις κάτω και από δύσκολες καιρικές συνθήκες. (Σημειωτέον ότι κτιριακές στάσεις του ΚΤΕλ σε πολλά σημεία δεν υπάρχουν και όπου υπάρχουν είναι απαρχαιωμένες).
Σίγουρα το κάθε νησί της Περιφέρειας έχει τις ιδιαιτερότητές του, όπως και στο οδικό τους δίκτυο. Πρέπει να θυμήσουμε ότι στην Άνδρο το οδικό δίκτυο είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα ασφάλτου και χωμάτινων διαδρομών. Είναι δύσκολο λόγω συνεχών στροφών, είναι ορεινό σε αρκετό υψόμετρο, με μεγάλες κλίσεις και στενό σε πολλά σημεία. Σίγουρα δεν είναι στα ίδια μεγέθη και κατάσταση όπως με αυτό π.χ. της νήσου Σύρου όπου η μεγαλύτερη χιλιομετρική μετακίνηση κατοίκου της καλύπτεται χρονικά σε ένα δεκαπεντάλεπτο.
Κρίνουμε δε σκόπιμο εν μέσω διαχείρισης πανδημίας του ΄΄κορονωϊού΄΄ να επισημάνουμε ότι οι μετακινήσεις πλείστων μαθητών με τα πούλμαν του ΚΤΕΛ δεν θα είναι ασφαλέστερες από τις μετακινήσεις με τα ΤΑΞΙ.
Θέτοντας υπ όψη σας όλα τα παραπάνω, παρακαλούμε να επανεξετάσετε την δυνατότητα μεταφορικού έργου μετακίνησης των μαθητών της νήσου μας όπως γινόταν απρόσκοπτα τα προηγούμενα έτη.
Με εκτίμηση
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.