Σαν σήμερα 10.12.1963, ο Γιώργος Σεφέρης, το Νόμπελ, η Ελλάδα… ήταν Άλλη. Το κείμενο που ακολουθεί επιμελήθηκε η Δικηγόρος Νάσια Κωνσταντίνου.

Σαν σήμερα 10 Δεκεμβρίου 1963, στην απονομή του βραβείου Νομπέλ

 
Σαν σήμερα 10.12.1963, ο Γιώργος Σεφέρης, το Νόμπελ, η Ελλάδα... « ..Ανήκω σε μια χώρα μικρή, ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα…..
 
Σαν σήμερα 10.12.1963, ο Γιώργος Σεφέρης, το Νόμπελ, η Ελλάδα...
Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά• κανόνας της είναι η δικαιοσύνη. Στην αρχαία τραγωδία, την οργανωμένη με τόση ακρίβεια, ο άνθρωπος που ξεπερνά το μέτρο πρέπει να τιμωρηθεί από τις Ερινύες….. πιστεύω πως τούτος ο σύγχρονος κόσμος όπου ζούμε, ο τυραννισμένος από το φόβο και την ανησυχία, τη χρειάζεται την ποίηση. Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα – και τι θα γινόμασταν, αν η πνοή μας λιγόστευε;….για την ποίηση δεν υπάρχουν μεγάλα και μικρά μέρη του κόσμου. Το βασίλειό της είναι στις καρδιές όλων των ανθρώπων της γης….
Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται. Όταν, στο δρόμο της Θήβας, ο Oιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα κι αυτή του έθεσε το αίνιγμά της, η απόκρισή του ήταν: ο άνθρωπος. Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας. Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε!
 
Σαν σήμερα 10.12.1963, ο Γιώργος Σεφέρης, το Νόμπελ, η Ελλάδα... Μετς (Παγκράτι), Άγρας 20, δίπλα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το σπίτι του ποιητή τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής του. Αιγαιοπελαγίτικη αύρα στην πρωτεύουσα, ένα διώροφο νησιώτικο σπίτι με κάτασπρους τοίχους και μπλε παραθυρόφυλλα.
 

Γ. Π. Σαββίδης:

Την ημέρα της αναγγελίας της βράβευσης του βρισκόμουν στο σπίτι του ποιητή […]. Όταν ακούστηκε η επιβεβαίωση […], πετάχτηκα στο κοντινό ψιλικατζίδικο, που είχε τηλέφωνο, να δώσω την είδηση στο “Βήμα”. Επιστρέφοντας, βρήκα να περιφέρεται στην οδό Άγρας ένας Ιταλός δημοσιογράφος. Με σταμάτησε και ρώτησε: “Πού μένει ο Σεφέρης;”. Του έδειξα την πόρτα. Με κοίταξε σαν να τον δούλευα: ” Μα πού είναι οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι;” […] Κάπως αργότερα, άρχισαν να καταφθάνουν κάποιοι συγγενείς και φίλοι… Επιστρέφοντας αεροπορικώς από την Στοκχόλμη μετά την απονομή με τον ποιητή, είχα τηλεγραφήσει στο “Βήμα” αριθμό πτήσης και ώρα αφίξεως για να διευκολύνω την οργάνωση υποδοχής. Στο Ελληνικό βρήκαμε να μας περιμένουν δύο γυναίκες: η μάνα μου και η Ιωάννα Τσάτσου. Κανείς άλλος… μουγκαμάρα και φθόνος!

Νίκος Καρύδης

« μετά την βράβευση του, κάναμε βιτρίνα στον Ίκαρο με τα βιβλία του και φωτογραφίες του και ο κόσμος στεκόταν και αναρωτιόταν ποιος είναι αυτός ο Σεφέρης και έλεγαν ότι είναι κάποιος που γράφει τους στίχους στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη!.
Νάνος Βαλαωρίτης : η τότε επιτυχία του ήταν έκπληξη για τους ξένους. Δεν ξέρανε ότι είχαμε ποίηση. Νόμιζαν ότι είμαστε ψαράδες, βοσκοί και χαρτοκλέφτες. Μέχρι που εμφανίζεται ένας ποιητής αντάξιος του Ελιοτ!
Στην αδιάφορη πολιτεία και τους μικρόψυχους ομότεχνους του, ο Σεφέρης απαντά έξι μήνες μετά
«Τα έθνη έχουν μεγάλους ανθρώπους παρά τη θέληση τους!….
«Δε θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη. Γιατί και το τραγούδι το φορτώσαμε με τόσες μουσικές που σιγά σιγά βουλιάζει και την τέχνη μας τη στολίσαμε τόσο πολύ που φαγώθηκε από τα μαλάματα το πρόσωπό της» “ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ Β΄”
Πιο εύκολο να περάσει καμήλα από τρύπα βελόνας, παρά Έλληνας πολιτικός να καταλάβει την Ελλάδα (ΜΕΡΕΣ Γ΄)
Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείς ότι μπορούν να υπάρξουν αυθεντικοί ήρωες, είναι να γίνεις συ ο ίδιος (ΜΕΡΕΣ Α΄)
 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.