Ανακυκλώστε γιατί χανόμαστε!Ανακυκλώστε γιατί χανόμαστε! Τα 3 R της ανακύκλωσης κατά τους Αμερικάνους είναι: “Reduce, Reuse, Recycle” που σημαίνουν: Μείωσε, επαναχρησιμοποίησε, ανακύκλωσε. 

Οι πιο συνειδητοποιημένοι από εμάς συνήθως ακολουθούμε το τρίτο R δηλαδή ανακυκλώνουμε, αλλά αυτό είναι μόνο ένα από το τρίπτυχο αντιμετώπισης του προβλήματος, πρέπει να συνηθίσουμε να μειώνουμε και να επαναχρησιμοποιούμε τα αντικείμενα, μόνο τότε θα είμαστε σωστοί! Αυτή η πρακτική που μπορεί να μας φαίνεται δύσκολη ήταν ευκολάκι για τις γιαγιάδες μας, βεβαίως τότε ο κόσμος ήταν απλός, η κατανάλωση δεν είχε αυτούς τους φρενήρης ρυθμούς… οι κότες και οι χοίροι έτρωγαν ότι περίσσευε…  όμως όλο και κάτι μπορούμε να κάνουμε! Ας δούμε μερικά παραδείγματα και συμβουλές που μπορούμε να τα προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες, διότι αν δεν γίνει η προσαρμογή στα μέτρα μας δεν θα είναι αποτελεσματική η ανακύκλωση. 

Ανακυκλώστε γιατί χανόμαστε! ♻️ Αγοράζετε ανακυκλωμένα προϊόντα 💡 Ενισχύστε οργανώσεις, φορείς, άτομα με καλαίσθητα ανακυκλωμένα αντικείμενα. 
♻️ Ανακυκλώστε το νερό. 💡 Όταν πλένουμε τα λαχανικά, ποτίζουμε μετά τις γλάστρες.
♻️ Aνακυκλώστε τα τρόφιμά σας. 💡 Η τέλεια ανακύκλωση: κότες, ή χοίρος
♻️ Ανακυκλώστε τις ηλεκτρονικές συσκευές. 💡 Στα μαγαζιά πώλησης ηλεκτρικών συσκευών.  
♻️ Προσφέρετε ό,τι δεν χρειάζεστε 💡 Ρούχα, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί σε κάποιον άλλο να είναι χρήσιμα ή απαραίτητα. Μην διστάστε να τα αποχωριστείτε!

Ανακυκλώστε γιατί χανόμαστε!
🗯 “Ούτε ένα κεφτέ; ούτε ένα γαύρο, αυτά ούτε για ανακύκλωση δεν κάνουν!”

Μάθετε τι μπορεί ΔΕΝ μπορεί να ανακυκλωθεί:

Κουτιά γάλακτος – Χυμού – Πελτέ: Έχουν εσωτερική επένδυση από αλουμίνιο ή πολλές στρώσεις χαρτιού με πλαστικό που είναι αδύνατον να διαχωριστούν. Αντικαταστήστε την αγορά τους με πλαστικά pet μπουκάλια που ανακυκλώνονται.

Αλουμινόχαρτο & χάρτινα κουτιά με αλουμίνιο: Το αλουμινόχαρτο δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί, το κουτί ζαχαροπλαστείου, η σακούλα παγωτού δεν μπορούν να δεχθούν διαχωρισμό του χαρτιού με το αλουμίνιό τους, όπου τα συναντάτε ζητήστε εναλλακτικές χάρτινες ή χύμα συσκευασίες.

Χαρτοπετσέτες – Χαρτί κουζίνας: Το πιο αντι-οικολογικό, τεχνητά λευκασμένο και χημικά επεξεργασμένο υλικό, δεν ξαναγίνεται πολτός, καλό θα είναι να τα αντικαταστήσουμε με πανιά που πλένονται.

Κουτιά τσιγάρων – Συσκευασίες χαπιών: Στα πρώτα πρέπει να αφαιρείτε το εσωτερικό αλουμίνιο ενώ τα δεύτερα δεν διαχωρίζεται το αλουμίνιο από το πλαστικό τους.

Ζελατίνες – Σελοφάν: Δεν μπορούν να μπουν στην ανακύκλωση, πρακτικά τα ξεχωρίζετε από τον ήχο “χριτς-χράτς” που κάνουν όταν τα τρίβετε με τα δάχτυλα, αποφύγετέ τα στο σούπερ μάρκετ (ειδικά στα μακαρόνια προτιμήστε συσκευασίες χαρτονιού).

Ποτήρια νερού – καφέ – Πιάτα μιας χρήσης: Πρόκειται για πλαστικά και μίξεις πλαστικού με χαρτί που δεν μπορούν να αναμιχθούν με το κυρίως πλαστικό της σακούλας ή του σκληρού πλαστικού στην ανακύκλωση. Υιοθετήστε δικό σας ποτήρι καφέ και κάντε πάρτυ με πλενόμενα πιάτα και μαχαιροπήρουνα.

Σακουλάκια SNACKS – Κατεψυγμένων: Είναι αδύνατον να ξαναμπούν σε μίγμα για την κατασκευή νέων συσκευασιών, αποφύγετε την αγορά τους, προτιμήστε διάφανες συσκευασίες καθαρής σακούλας.

Φελιζόλ – Αφρολέξ – Kαλαμάκια: Οι βιομηχανίες επεξεργασίας τους απαιτούν να παραδίδονται διαχωρισμένα σε μεγάλες ποσότητες πράγμα αδύνατον λόγω τεράστιου όγκου και εξαιρετικά χαμηλού βάρους, είναι υλικά που θα πρέπει να καταργηθούν.

Παιχνίδια – οδοντόβουρτσες – κρεμάστρες – κοκάλινα – πλαστικές γλάστρες – κουβάδες – κοντάρια – λάστιχα ποτίσματος – σωλήνες – σπιράλ τετραδίων – στυλό: Είναι σύμμικτα αντικείμενα που δεν μπορούν να διαχωριστούν από τα επιμέρους διαφορετικά πλαστικά τους.

Ανακυκλώστε γιατί χανόμαστε!
© www.mysmartcity.gr

Πηγές – Sites Ανακύκλωσης 🌐

https://recycleatsource.gr
Ανακυκλώνω στην πηγή. Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση – Πάτρα

https://supfree.gr
Υπουργείο περιβάλλοντος & ενέργειας

https://mysmartcity.gr
Το mysmartcity.gr είναι ένας διαδικτυακός προορισμός με νέα, ειδήσεις, προτάσεις για το περιβάλλον, την ενέργεια, την ανακύκλωση και τις νέες τεχνολογίες που κάνουν τη ζωή μας στην πόλη πιο εύκολη, με στόχο μια καλύτερη ποιότητα ζωής. 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.