Ελπίδες για την διάσωση του Πύργου του Αγίου Πέτρου δίνει η υπουργός Πολιτισμού

Ελπίδες για την διάσωση του Πύργου του Αγίου Πέτρου δίνει η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη η οποία απαντά σε σχετικά ερωτήματα των βουλευτών του νομού Κ. Μονογυιού και Φ. Φόρτωμα.

 

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη

Ελπίδες για την διάσωση του Πύργου του Αγίου Πέτρου δίνει η υπουργός Πολιτισμού

Μετά από απέλπιδες προσπάθειες ετών η υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού έρχεται να δώσει ένα φως ελπίδας για την διάσωση του μνημείου των φρυκτωριών.

Η Απάντηση στην κ. Μονογυιού

Η Απάντηση στον κ. Φόρτωμα

Η βουλευτής Κατερίνα Μονογυιού καταθέτει ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων στις 7.12.2020

Ελπίδες για την διάσωση του Πύργου του Αγίου Πέτρου δίνει η υπουργός Πολιτισμού

Η ανάρτηση της κ. Μονογυιού για την απάντηση στο σχετικό ερώτημα

 
Ξεκινά η Αποκατάσταση του Πύργου Αγίου Πέτρου της Ανδρου
Μετά την σχετική Ερώτηση που είχε υποβάλλει η Βουλευτής Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού στις 7/12/2020 με α.π 24197 για την προστασία του Πύργου Αγίου Πέτρου της Ανδρου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μενδώνη απάντησε αναφέροντας τις ενέργειες στις οποίες το Υπουργείο προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποκατασταθεί το σημαντικό αυτό μνημείο της Άνδρου και των Κυκλάδων.
Συγκεκριμένα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΠΟΟΑ 2021 προβλέπονται
1)Η εγκατάσταση ικριώματος για την προστασία και αποκατάσταση του Πύργου(α΄φάση)
2)Παράλληλη δαπάνη για επείγουσες στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες στο μνημείο.
Έτσι θα καταστεί ασφαλής η προσέγγιση στο μνημείο και θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι περαιτέρω εργασίες αποκατάστασής του.
Σε ένα από τα πιο εμβληματικά Μνημεία των Κυκλάδων του Πύργου Αγίου Πέτρου της Ανδρου, ξεκινά πλέον η Αποκατάστασή του γιατί η προστασία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς είναι προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης.

 

Ο βουλευτής Φίλιππος Φόρτωμας καταθέτει ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων την επόμενη ημέρα στις 8.12.2020

Ελπίδες για την διάσωση του Πύργου του Αγίου Πέτρου δίνει η υπουργός Πολιτισμού

Το δελτίο τύπου του κ. Φόρτωμα

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, έλαβε απάντηση από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην με αρ.πρωτ. 2467/8.12.2020 ερώτηση την οποία είχε καταθέσει με θέμα την αναγκαία ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία και την αποκατάσταση του Πύργου Αγίου Πέτρου στην Άνδρο.

Στην έγγραφή απάντηση που έδωσε προς τον κ. Φόρτωμα, η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στο σχεδιασμό και το πλάνο του Υπουργείου Πολιτισμού για τη διάσωση αυτού του τόσου εμβληματικού μνημείου των Κυκλάδων.

Η Υπουργός Πολιτισμού γνωστοποίησε στον Βουλευτή, ότι η μελέτη του ικριώματος βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκπόνησης και υποβολής για να ξεκινήσει η διαδικασία προστασίας του μνημείου. Περιλαμβάνει την τοποθέτηση ικριώματος προστασίας και υποστύλωσης το οποίο θα περιβάλλει το σύνολο του μνημείου, ύψους άνω των 20 μ., βάσει του τρισδιάστατου μοντέλου που εστάλη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων τον Οκτώβριο 2020.

Το εκτιμώμενο κόστος προμήθειας και τοποθέτησης του προστατευτικού ικριώματος (εσωτερικού και εξωτερικού), το οποίο είναι ταυτόχρονα και ικρίωμα εργασιών, καθώς και της γερανογέφυρας, έχει προϋπολογιστεί στα 500.000,00€. Μετά την τοποθέτησή του, θα είναι εφικτή η ασφαλής προσέγγιση του συνόλου του μνημείου, προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη για την συνολική αποκατάσταση αναστήλωσή του. Η δαπάνη για τις εργασίες θα καλυφθεί  από πόρους του επιχειρησιακού προγράμματος 2021 του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.