Πολύ κουβέντα έγινε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για την “Αναπτυξιακή Άνδρου” φυλλομετρώντας παλιά τεύχη της ΑΝΔΡΙΑΚΗΣ βρήκαμε ένα δημοσίευμα – απολογισμό του τότε επάρχου Γιάννη Μαλταμπέ για την τριετία 2003-2006.

Αναπτυξιακή Άνδρου... τριετία 2003 - 2006
ΑΝΔΡΙΑΚΗ Ιανουάριος 2006 – Αρ. Φυλ. 324 – Κωδ. 2658 – Έτος 50°

Το δημοσίευμα που διαβάζεται ευχάριστα, αποδεικνύει πως όλες οι ενέργειες “παράγουν έργο” και τίποτα δεν πάει χαμένο εκτός βέβαια από την “Αεροφωτογράφηση της Άνδρου” που σήμερα, με τόσα drone στον αέρα και το Instagram να κυριαρχεί, μοιάζει αστεία σαν επιδίωξη. Με αυτή την επαναδημοσίευση δεν επιδιώκουμε τον εξωραϊσμό της θητείας του Γιάννη Μαλταμπέ, προφανώς δεν έγιναν όλα τέλεια. Παρόμοια δημοσιεύματα έχουν “ιστορική αξία”. Ενα διαχρονικό, αναλοίωτο στο χρόνο συμπέρασμα… η μπολντόζα είναι πανταχού παρούσα! Καλή ανάγνωση!

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΔΡΟΥ Α.Ε. / ΑΝΔΡΙΑΚΗ Ιανουάριος 2006

Το 2003 παραλάβαμε από την απερχόμενη ηγεσία του Επαρχείου μας, ένα “κεφάλαιο”, ένα κλειδί για την ανάπτυξη πολλαπλών δραστηριοτήτων στο νησί μας, για το οποίο είμαστε ευγνώμονες, την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΔΡΟΥ Α.Ε., τη μοναδική δημόσια εργοληπτική εταιρεία στις Κυκλάδες και από τις ελάχιστες στην Ελλάδα.

Αναπτυξιακή Άνδρου... τριετία 2003 - 2006
Το κτίριο της ΕΟΧΑ το 2005

Την τριετία που διανύσαμε μέσω της Εταιρείας μας συμμετείχαμε σε Αναπτυξιακά Προγράμματα, βοηθήσαμε στη λειτουργία των Υπηρεσιών του Επαρχείου και του Κέντρου Υγείας με την διάθεση προσωπικού, συμμετείχαμε στην εύρυθμη λειτουργία άλλων Υπηρεσιών της Άνδρου με την αγορά εξοπλισμού και τέλος συνδράμαμε οικονομικά σε διάφορες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα:

Φιλοξενία Ομογενών

Συμμετοχή της Αναπτυξιακής Άνδρου σε Αναπτυξιακά Προγράμματα με στόχο την αύξηση του τουρισμού και την προβολή του νησιού μας παγκοσμίως: 
Πρόγραμμα «Φιλοξενία Ομογενών 3ης Ηλικίας στην Ελλάδα περιόδου 2005 – 2008» (Υπουργείο Εξωτερικών, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού) προϋπολογισμού 103.586€.

Η Άνδρος ήταν το μοναδικό νησί που από τον πρώτο χρόνο που αιτήθηκε και κατέθεσε συγκεκριμένο πλάνο φιλοξενίας ομογενών εγκρίθηκε να φιλοξενήσει, από τις 5.9.05 έως τις 19.9.05 εξήντα έξι ομογενείς από το Ρήγιο Καλαβρίας της Νοτίου Ιταλίας.
Το εν λόγω πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, το Υπουργείο Εξωτερικών, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και το Σύνδεσμο Απόδημου Ελληνισμού.

Οι ομογενείς για 15 ημέρες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις πλούσιες ομορφιές του νησιού μας, την ιστορία και τον πολιτισμό του καθώς και την ανδριώτικη φιλοξενία. Επισκέφθηκαν τις Ιερές Μονές Αγίου Νικολάου και Παναχράντου, το Αρχαίο Κάστρο Κοχύλου, το Εκκλησιαστικό Μουσείο στα Αηδόνια, το Ίδρυμα Κυδωνιέως. Περιηγήθηκαν στα παραδοσιακά σοκάκια της Χώρας και στα πανέμορφα ορεινά χωριά μας. Το Επαρχείο Άνδρου διοργάνωσε προς τιμή τους εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου με παράσταση της χορωδίας της Άνδρου και παιδικό χορευτικό.

Προβολή ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού πλούτου της νήσου Άνδρου

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» 2000 – 2006 Γ ΚΠΣ «Συλλογή Τεκμηρίωση και Ψηφιοποίηση Πολιτιστικού – Ιστορικού Υλικού και Τουριστικού Προϊόντος της Άνδρου και προβολή τους μέσω του Διαδικτύου» Μέτρο 2.4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας (ΕΠ ΚτΠ) (Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών) προϋπολογισμού 99.999€.

Αντικείμενο του έργου είναι η παραγωγή ψηφιακού υλικού για την προβολή του ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού πλούτου της νήσου Άνδρου και της ευρύτερη περιοχής, μέσω της ψηφιοποίησης, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της συστηματικής διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματος. Το πολιτιστικό απόθεμα της ευρύτερης περιοχής της νήσου αποτελεί μία αυτοτελή και πολύ σημαντική θεματική ενότητα που καλύπτει το σύνολο της ιστορικής της πορείας στο χρόνο και περιλαμβάνει αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, συλλογές, θέσεις ιδιαίτερου φυσικού κάλους, ιστορικές τοποθεσίες, τεκμήρια λαϊκού πολιτισμού, εστίες παραδοσιακής δραστηριότητας, προγράμματα πολιτιστικών εκδηλώσεων και πλούσιο αρχειακό υλικό.

Αναπτυξιακή Άνδρου... τριετία 2003 - 2006
Εγκαίνια Επαρχείου

Πρωτοβουλίες για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του Επαρχείου Άνδρου και του Κέντρου Υγείας

Μέσω της Αναπτυξιακής Άνδρου Α.Ε. έγινε πρόσληψη τριών Υπαλλήλων στο Επαρχείο, (ενός Γεωπόνου για το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ενός Διοικητικού για το Πολεοδομικό Γραφείο, ενός Διοικητικού για το Τμήμα Μεταφορών & Επικοινωνιών) και ενός κλητήρα στο Κέντρο Υγείας Άνδρου.

Συνδρομή των μηχανημάτων της Αναπτυξιακής στον εκχιονισμό του οδικού δικτύου του νησιού κυρίως των ορεινών χωριών και στην άρση καταπτώσεων για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο της Άνδρου κατά τις έντονες χιονοπτώσεις – βροχοπτώσεις 2003 – 2004 – 2005.

Αναπτυξιακή Άνδρου... τριετία 2003 - 2006
Αγορά μηχανημάτων της Αναπτυξιακής 2003-2006

Αγορά Μηχανημάτων

Το 2003 προστέθηκαν στο δυναμικό των μηχανημάτων της Αναπτυξιακής άλλα δύο και συγκεκριμένα:
—1 φορτηγό τριαξονικό
—1 UNIMOG μηχάνημα πολλαπλών χρήσεων
Η Εταιρεία μας συνέβαλε στην καλύτερη λειτουργία των Υπηρεσιών του νησιού με την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.
—Αγορά επίπλων και φωτοτυπικού μηχανήματος Αστυνομικού Τμήματος Άνδρου
—Αγορά φωτοτυπικού μηχανήματος Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου
—Μετακόμιση Ειρηνοδικείου Άνδρου
—Κατασκευή ραφιών Δημοτικού Σχολείου Μπατσίου

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Συμμετοχή της Αναπτυξιακής Άνδρου με οικονομική ενίσχυση σε Πολιτιστικές Εκδηλώσεις και Συνέδρια ήτοι:
—Σύλλογο Γυναικών Άνδρου για τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις εκτός Άνδρου
—Κάλυψη εξόδων για τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων της Άνδρου σε εκδήλωση στο Διδυμότειχο
Θεατρικό Όμιλο Άνδρου
—Χορευτικό Συγκρότημα «ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ» για στολές και συμμετοχή σε εκδήλωση της Δώρας Στράτου στην Αθήνα
—Σύλλογο «Επαγρίς» για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων
—Καρναβαλικές Εκδηλώσεις Δήμου Άνδρου
—Φεστιβάλ Γαστρονομίας Φάλλικα Άνδρου
—Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών & Λαϊκών Παραδόσεων
—Συνέδριο για Πρώτες Βοήθειες
—Διεθνές Ιατρικό και Θρησκευτικό Συνέδριο “INTERNATIONAL CONFERENCE ON OXIDATIVE STRESS IN SKIN BIOLOGY AND MEDICINE”

Επίσης η Αναπτυξιακή έχει βοηθήσει οικονομικά στην αποπεράτωση έργων εντός των Δημοτικών Διαμερισμάτων με την κάλυψη εξόδων είτε σε υλικά είτε με τη διάθεση των μηχανημάτων της.

Αναπτυξιακή Άνδρου... τριετία 2003 - 2006
Επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου στο Τουριστικό Περίπτερο.

Τουρισμός

Η κατασκευή των περιπτέρων της Άνδρου στις εκθέσεις ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ την τριετία που διανύσαμε έγινε με έξοδα της Αναπτυξιακής Άνδρου
—Με χρήματα της Αναπτυξιακής Άνδρου εκδώσαμε έντυπα για την Άνδρο που διανεμήθηκαν στις εκθέσεις ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ.
—Για δύο συνεχή έτη επισκέφθηκαν το νησί μας 36 σπουδαστές από το Concordia college της Minesota των ΗΠΑ και περιηγήθηκαν στα πεζοπορικά μονοπάτια και στα ελαιοτριβεία που έχει αναδείξει η Εταιρεία μας.
➤Υποδεχτήκαμε το προσωπικό του Δήμου Αχαρνών Αττικής και τους ξεναγήσαμε στα αξιοθέατα του νησιού μας.

Αναπτυξιακή Άνδρου... τριετία 2003 - 2006
Τουριστικό φυλλάδιο

Πολιτισμός

Συμβάλλαμε στην ανακαίνιση της οικίας του Θεόφιλου Καΐρη, στη Χώρα της Άνδρου
Βοηθήσαμε την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην ανακαίνιση δύο εκκλησιών των Ταξιαρχών στη Μελίδα και στη Μεσσαριά.

Αθλητισμός

Η Αναπτυξιακή Άνδρου στήριξε τις ομάδες “ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥ”, “ΑΣΤΕΡΑ ΚΟΡΘΙΟΥ” και την ομάδα 5×5 Άνδρου για τη συμμετοχή της στο πανελλήνιο πρωτάθλημα 2004 και 2005.

Αρωγή σε ανδριώτες συγγραφείς

Η Αναπτυξιακή Άνδρου στήριξε τους Ανδριώτες συγγραφείς και ποιητές με την αγορά βιβλίων τα οποία κατά καιρούς δόθηκαν ως δώρο σε επισκέπτες του νησιού μας και την υποστήριξη εκδηλώσεων του «Κύκλου Ανδρίων Ποιητών».

➤Επίσης η Εταιρεία μας βοήθησε με τη διάθεση του χάρτη πεζοπορικού τουρισμού που διαθέτει, στην κυκλοφορία του βιβλίου “Οδοιπορικό της Άνδρου”, εκδόσεις Αρχιπέλαγος.

Αεροφωτογράφηση της Άνδρου

Μέσω της Αναπτυξιακής Άνδρου έγινε για πρώτη φορά η αεροφωτογράφηση του νησιού μας, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και χρήσιμο εργαλείο για την τουριστική προβολή της Άνδρου και την μελέτη οποιουδήποτε σημείου της.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο Έπαρχος Μαλταμπες φρόντισε για την άνθιση της Αναπτυξιακής, η οποία στην συνέχεια πέρασε στον Δημο Άνδρου, λόγω υποτιθέμενης κατάργησης των επαρχείων, δεινοπάθησε και καταστράφηκε οικονομικά μέχρι το 2014 κι ο κύριος Λοτσαρης της εδωσε την χαριστική βολή αποκλείοντας την από οποιαδήποτε ανάθεση έργου, άρα και χρηματοδότηση ( στα πλαίσια του τραβήγματος του χαλιου του Σουσουδη). Το κλείσιμο κι η εκκαθάριση υπήρξε μονόδρομος για την πληρωμή κι εξασφάλιση των υπαλλήλων αλλά και προμηθευτών, περνώντας στον Δήμο αυτές τις υποχρεώσεις. Και τώρα…ο Δήμιος λυπάται για το οικονομικού ενδιαφέροντος εργαλείο που έχασε και προσπαθεί να ξαναστησει τον διάδοχο του; Να μένει το βύσσινο.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.