Δικαιωμένοι οι κάτοικοι του Γαυρίου που προσέφυγαν στο ΣτΕ για τα σιλό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των κατοίκων αλλά και ο Φ.Ο.Γ. που πήρε επάνω του την υπόθεση σε θέμα ζωτικής σημασίας για την περιοχή.

Δικαιωμένοι οι κάτοικοι του Γαυρίου που προσέφυγαν στο ΣτΕ

Η ανακοίνωση

Όπως είναι γνωστό εμείς οι  κάτοικοι του Γαυρίου που προσφύγαμε  στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητήσαμε  να ακυρωθούν αφενός,

  • η Εγκριση Εγκατάστασης της Μονάδας Παραγωγής Σκυροδέματος της εταιρίας ΒΑΛΜΑΣ Α.Ε. στην περιοχή Κάμπος Γαυρίου, από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας  Ν.Αιγαίου  και αφετέρου,

  • η Άδεια Δόμησης του Δήμου Ανδρου, προβάλλοντας περιβαλλοντικούς και χωροταξικούς λόγους.         

Το Συμβούλιο της Επικρατείας  (ΣτΕ)   με τις  πρόσφατες  αποφάσεις  του,  έκανε δεκτές τις προσφυγές μας και ΑΚΥΡΩΣΕ πανηγυρικά τις δύο εγκρίσεις δικαιώνοντας τον αγώνα μας.

Δικαιωμένοι οι κάτοικοι του Γαυρίου που προσέφυγαν στο ΣτΕ
Photo: Αρχείου

Συγκεκριμένα στο σκεπτικό του ΣτΕ  αναφέρεται, ότι η Έγκριση Εγκατάστασης   της Μονάδας, δόθηκε από την Περιφέρεια χωρίς προηγουμένως να υποβληθεί  Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων   (Α.Ε.Π.Ο) απαραίτητη σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό νόμο 4014/2011 στον οποίο  προβλέπεται ότι η ύπαρξη Α.Ε.Π.Ο. αποτελεί προϋπόθεση  για την έκδοση κάθε Διοικητικής Πράξης, η οποία Α.Ε.Π.Ο. θα πρέπει να είναι νόμιμη.

Σε κάθε περίπτωση, το ΣτΕ, αφού απορρίπτει όλους τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς οι οποίοι προβλήθηκαν,  σημειώνει ότι η ΜΠΕ και  η αξιολόγηση της, πρέπει να είναι συμβατές με τις χωροταξικές ρυθμίσεις της περιοχής και ειδικότερα  με τις ρυθμίσεις της  Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου  (ΖΟΕ) της Άνδρου.           

Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε τόσο  στην  Περιφέρεια όσο και στον Δήμο, ότι  εκτός  από τις προαναφερθείσες Ακυρωτικές Αποφάσεις του ΣτΕ,  θα πρέπει να λάβουν σοβαρά  υπόψη τους και  τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας όπως αυτές αναφέρονται ρητά στο έγρ.17741/11/05/2020 της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας  ,ότι  σε περιοχές εντός της ζώνης Γ’ της ΖΟΕ Άνδρου στην οποία βρίσκεται η «εγκατάσταση»  της επιχείρησης, δεν επιτρέπεται η βιομηχανική δραστηριότητα.                                                                         

Επίσης καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου να ανακαλέσουν  άμεσα  τις Άδειες Εγκατάστασης και Δόμησης που εξέδωσαν ως  μη νόμιμες, συμμορφούμενες με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Επιβάλλεται δε οι αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για την άμεση αποξήλωση και απομάκρυνση από το χώρο εγκατάστασης όλων των υπαρχουσών παράνομων κατασκευών και να αποκαταστήσουν την περιοχή στην προηγούμενη κατάσταση.

Μετά από 2 χρόνια  προσπάθειών,   ο αγώνας μας δικαιώθηκε με πολύ κόπο και κόστος. Μαζί με μας που προσφύγαμε βρέθηκαν και δεκάδες άλλοι κάτοικοι του Γαυρίου και της ευρύτερης περιοχής  που στήριξαν τον αγώνα αυτόν με όποιο τρόπο μπορούσε ο καθένας . Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τονίζοντας ότι ο αγώνας που δίνεται με ενότητα και μαζική συμμετοχή φέρνει αποτελέσματα.   

 ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑΜΕ ΣΤΟ ΣτΕ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευχαριστούμε για την ανάρτηση, θα θέλαμε δε μιά διευκρίνηση για λόγους τάξης. Η ανακοίνωση είναι των κατοίκων που προσέφυγαν στο ΣτΕ και όχι του Φ.Ο.Γ. ,του οποίου η πρόεδρος είναι μεταξύ των προσφευγόντων. Και βέβαια ο ΦΟΓ πήρε το θέμα επάνω του,ως όφειλε και το ανέδειξε απο την αρχή με την γνωστή ανακοίνωση του.

    Μπέττυ Κωνσταντινίδου

    • Ευχαριστούμε για την διευκρινιστική επισήμανση. Διευκρινίστηκε και στο κείμενο.

  2. Δυστυχώς όταν οι τότε τοπικοί κυβερνώντες ήταν θετικοί και υπέγραψαν για το έργο, αγνόησαν τους ντόπιους. Ελπίζω σε δικαίωση και να γίνεται παράδειγμα και για άλλα χωριά του νησιού.
    Ήδη, μάλλον χωρίς να ρωτήσουν τους κατοίκους του Αλαδινού, ετοιμάζουν να φτιάξουν μέσα στα όρια του χωριού κτηνιατρείο και καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Σαφώς χρειάζεται καταφύγιο αλλά σε τοποθεσία που να μην ενοχλεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.