Το χωροταξικό της Άνδρου και οι θέσεις του σωματείου ενοικιαζομένων Υδρούσας “Ο Άγιος Φίλιππος” δίνονται στην δημοσιότητα ενόψει της αυριανής 26.2.2021 έκτακτης ενημερωτικής συνεδρίασης με μοναδικό θέμα: Ενημέρωση και κατάθεση προτάσεων σχετικά με την αξιολόγηση, -αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το χωροταξικό της Άνδρου και οι θέσεις του σωματείου ενοικιαζομένων Υδρούσας "Ο Άγιος Φίλιππος"

Οι θέσεις του σωματείου

Το χωροταξικό της Άνδρου και οι θέσεις του σωματείου ενοικιαζομένων Υδρούσας "Ο Άγιος Φίλιππος"

 

ΜΠΑΤΣΙ 6-12-15 ΤΗΛ. 6944524063

 email:sps1@otenet.gr

 

ΠΡΟΣ: 1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 2.ΔΗΜΟ ΑΝΔΡΟΥ

ΘΕΜΑ: ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΑΝΔΡΟΥ

Κύριοι

Σε συνέχεια της συζήτησης που έλαβε χώρα στην Άνδρο στις 24-11-15 αναφορικά με

το χωροταξικό Άνδρου-Τήνου, έγιναν αξιοσημείωτες τοποθετήσεις και πιστεύουμε ότι υπήρξε ειλικρινής ενημέρωση από τις επιστημονικές ομάδες, με σκοπό οι λύσεις που θα προτείνουν να είναι στοχευμένες και να συνάδουν με σύγχρονες αντιλήψεις, που να εξασφαλίζουν όχι μόνο την αειφόρο ανάπτυξη αλλά και την οικονομική ευημερία των κατοίκων της νήσου Άνδρου: Επαυτού και εμείς από την δική μας σκοπιά καταθέτουμε λίγες αλλά ουσιαστικές κατά την γνώμη μας προτάσεις με την ελπίδα ότι θα ληφθούν υπόψη.

  1. Όπως αναφέρθηκε, σε ένα πλήρες χωροταξικό σχέδιο θα πρέπει να οριστούν ζώνες, που να καθορίζουν τις κάθε μορφής δραστηριότητες και για παράδειγμα, ειπώθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να οριστεί περιοχή για εγκατάσταση ΧΥΤΥ όταν αποδειχτεί ότι το έδαφος της συγκεκριμένης περιοχής είναι υδατοπερατό.

Με αφορμή αυτήν την σημαντική επισήμανση σας γνωρίζουμε ότι έχει οριστεί για εγκατάσταση ΧΥΤΥ, συγκεκριμένη έκταση στην περιοχή «ΠΛΟΥΣΚΑ», που όπως έχει επισημανθεί εγγράφως μετά από επιτόπια έρευνα από σημαντικούς επιστήμονες, το έδαφός της είναι υδατοπερατό και μάλιστα υπάρχουν και υπόγεια ύδατα, τα οποία μέσω τριών γεωτρήσεων είναι οι βασικοί τροφοδότες με νερό του Μπατσίου.

  1. Θα πρέπει κατά την γνώμη μας αυτή η απαίτηση όχι μόνο να μην επιδέχεται, εφόσον και εσείς το επισημάνεται καμία αμφισβήτηση, αλλά και το χωροταξικό να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν γιατί η μόλυνση των υπογείων υδάτων από αστοχίες κατά την λειτουργία του ΧΥΤΥ θα προκαλέσει

ανεπανόρθωτες ζημιές στα νερά μας, που είναι η ζωή μας.

  1. Να επισημανθεί ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η δημιουργία ξενοδοχείων με αριθμό δωματίων άνω των 100, γιατί στην περίπτωση αυτή υπάρχει κίνδυνος να αρχίσει να λειτουργεί το σύστημα all inclusive, που ως γνωστό οδήγησαν στις μεγάλες τουριστικές αγορές στόν αφανισμό όλων των μικρών επιχειρήσεων όλων των κλάδων. Εξάλλου οι μεγάλοι όγκοι και οι μεγάλες συγκεντρώσεις δεν αρμόζουν στο ευαίσθητο φυσικό και δομημένο περιβάλλον των Κυκλάδων και γενικά τής Άνδρου.
  2. Τέλος να απορριφθούν, εάν υπάρξουν εισηγήσεις όπως αυτές που είχαν γίνει στο παρελθόν, προκειμένου οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις να αναπτύσσονται μέχρι τις παραλίες, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η χρήση αυτών των παραλιών μόνο από τους πελάτες των συγκεκριμένων ξενοδοχείων και όλοι οι άλλοι να αποκλείονται. Αυτή η απαίτηση είχε τεθεί για λόγους ανταγωνισμού, επειδή σε ανταγωνίστριες τουριστικά χώρες αυτό ισχύει.

ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ. ΠΟΛΥΚΡΑΤΗΣ

Πέραν δε των όσων προτείναμε το έτος 2015 θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η άρνηση της τοπικής κοινωνίας για την ανεξέλεκτη εγκατάσταση βιομηχανικών αναμογεννητριών ΓΙΑΤΙ, στήν περίπτωση αυτή, εάν οι αξίες που φέρνουν και θα φέρουν ευημερία στό νησί μας όπως οι παραλίες τα μονοπάτια καί τα γραφικά μας χωριά αλλοιωθούν αμφιβάλλουμε για το αν θα υπάρξει τουριστικό μέλλον άρα και ευημερία. Επίσης στό θεσμικό πλαίσιο, να καθοριστούν ζώνες και για άλλες βασικές δραστηριότητες όπως είναι η τουριστική ανάπτυξη, η γεωργική και κτηνοτροφική ανάπτυξη, η ήπια βιομηχανική ανάπτυξη η αλιεία καθώς ενδεχομένως και άλλες δραστηριότητες που θα προταθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο και επί του σχεδίου που βρίσκεται αυτή την στιγμή σε διαβούλευση περιμένουμε να κληθούμε και να ενημερωθούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην σχετική συζήτηση. Ως εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων που αριθμεί σε άνω των 150 επιχειρήσεων που αποτελούν τόν κορμό του τουριστικού προϊόντος της Άνδρου, που βιοπορίζει σημαντικό αριθμό επαγγελματιών και άλλων κλάδων του νησιού με γνώμονα πως κάθε αλλοίωση στον τριτογενή τομέα του τουρισμού της Άνδρου που βρίσκεται σε ανοδική πορεία θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξή του.

                                        ΜΠΑΤΣΙ 25-2-2021

                                                  ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   Σ. ΠΟΛΥΚΡΑΤΗΣ                                                        Ι. ΑΜΥΡΑΔΑΚΗΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.