Ο Ν. Συρμαλένιος επισημαίνει για την απολογιστική συνεδρίαση του Δ.Α. με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα 27.2.2021 το γραφείο του

Ο Ν. Συρμαλένιος επισημαίνει για την απολογιστική συνεδρίαση του Δ.Α.
Photo: Team Andriakipress

Η Ανακοίνωση

Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη, ο Νίκος Συρμαλένιος συμμετείχε την Πέμπτη 25/2 σε διαδικτυακή συνάντηση με θέμα τον απολογισμό της δημοτικής αρχής από Σεπτέμβριο του 2019 έως τις 31/12/2020.

Οι παρευρισκόμενοι και οι απόντες

Ο Νίκος Συρμαλένιος καταρχήν ευχαρίστησε το δήμαρχο για την πρόσκληση και τόνισε ότι πραγματικά είναι ο πρώτος δήμος στις Κυκλάδες που κάνει χρήση μιας τέτοιας δυνατότητας, που έχει θεσπίσει η νομοθεσία. Στη συνέχεια, αφού εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν παρευρίσκεται στη συνάντηση κανένας από τους άλλους τρείς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ξεκίνησε την τοποθέτηση του, διαπιστώνοντας ότι πράγματι ο απολογισμός συνιστά ένα σημαντικό έργο, που όμως έχει συνέχεια τόσο από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όπως συνέχεια θα υπάρχει και στην επόμενη, όποια και να είναι. Επίσης συνέχεια έχουν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως ο «Φιλόδημος» που τώρα αντικαταστάθηκε από το «Αντώνης Τρίτσης».

Οι παρεμβάσεις

Επεσήμανε επίσης ότι ως εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, προχώρησε σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις θεμάτων που ανέδειξε ο Δήμος είτε συμφωνούσε όπως η αναστήλωση του Πύργου του Αγίου Πέτρου, το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, η αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών του λιμένα του Γαυρίου, η μεταφορά των μαθητών, η ακτοπλοϊκή σύνδεση ιδιαίτερα την πρώτη περίοδο της καραντίνας, είτε διαφωνούσε όπως το ελικοδρόμιο στο Γαύριο για το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι δεν έχει κατατεθεί στην Κτηματική Εταιρεία αίτηση παραχώρησης.

Οι ανεμογεννήτριες

Σχετικά με τις ανεμογεννήτριες, υπενθύμισε το σχετικό άρθρο του προ δύο μηνών και επανέλαβε ότι, φυσικά είμαστε υπέρ των στόχων της χώρας για την πράσινη μετάβαση μέχρι το 2030 και το 2050, αλλά σε ότι αφορά τα νησιά, δεν μπορούμε να δεχτούμε τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα που αλλοιώνουν το εξαιρετικού κάλλους τοπίο καθώς και τη βιοποικιλότητα. Επανέλαβε δε την πρόταση να δημιουργηθεί μια επιτροπή αγώνα από όλες τις Κυκλάδες, με συμμετοχή της Περιφέρειας, των Δήμων και των Επιτροπών των πολιτών, που θα διεκδικήσει προς το ΥΠΕΝ την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ με βάση τη φέρουσα ικανότητα και τη νησιωτική ιδιαιτερότητα. Τέλος ζήτησε από τη δημοτική αρχή να μην εκλαμβάνεται ως αντίπαλος των πολιτών, όπως έγινε στην κινητοποίηση στο λιμάνι του Γαυρίου, από τη στιγμή που ο δήμαρχος συμμετείχε στην επιτροπή αγώνα.

Ακόμα τους ενημέρωσε για το προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όπου μαζί με το ήδη ψηφισμένο θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εγκαθιδρύουν ένα απόλυτο δημαρχοκεντρικό μοντέλο, το οποίο με την κατάργηση της απλής αναλογικής, με τη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, με την κατάργηση των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων, με την κατάργηση της δυνατότητας συγκρότησης συνδυασμού στα τοπικά συμβούλια εκτός των συνδυασμών των δημοτικών συμβουλίων, ακυρώνουν στην πράξη την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών και καταργούν κάθε δυνατότητα αυτενέργειας ομάδων ενεργών πολιτών.

Τέλος, κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη σύνθεσης, διαφάνειας και δημοκρατίας, στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, αν θέλουμε πραγματικά να ενώσουμε δυνάμεις και να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα.

    27/2/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.