Τα “Καΐρεια” είναι μια καινοτόμος πρόταση που απευθύνει ο δημοτικός Σύμβουλος Σπύρος Τσαούσης στον δήμαρχο Άνδρου κ. Λοτσάρη και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Γιαννίση, η οποία έχει όλα τα εχέγγυα να πλαισιωθεί από τους Ανδριώτες και να υλοποιηθεί προς το κοινό όφελος του νησιού. 

"Τα Καΐρεια" Μια πρόταση πολιτισμού για την Άνδρο

Η πρόταση

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες / κύριοι συνάδελφοι, Ελπίζω ότι είστε όλοι καλά και ασφαλείς.

Ο Θεόφιλος Καΐρης είναι ίσως η μεγαλύτερη προσωπικότητα που έχει αναδείξει η Άνδρος. Ο βίος και η πολιτεία του αποτελούν πηγή έμπνευσης και φάρο για το νησί μας. Με αφορμή των διακοσίων ετών που συμπληρώνονται φέτος από την Επανάσταση του 1821, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε τη δημιουργία ενός θεσμού που θα προάγει τα γράμματα, τις επιστήμες, τις τέχνες, τις ανθρωπιστικές αξίες.

"Τα Καΐρεια" Μια πρόταση πολιτισμού για την Άνδρο

«Τα Καΐρεια»

Εκδηλώσεις με αναφορά στον πολιτισμό, τη διανόηση, που παράλληλα θα φωτίζουν τη συνεισφορά του έργου του και θα αναδεικνύουν τη μεγάλη ιστορική κληρονομιά του νησιού μας. Που θα φιλοξενούν εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα και θα αποτελούν μοχλό προβολής και οικονομικής ανάπτυξης της Άνδρου. Ένα θεσμό που θα μπορεί να αποκτήσει και διεθνή προσανατολισμό και έτσι η Άνδρος της ναυτοσύνης και της καινοτομίας, να ξανοιχτεί και πάλι στην οικουμένη με τα πανιά του επιφανέστερου τέκνου της.

Με δεδομένη τη συνεργασία του Δήμου Άνδρου με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, την ψηφιοποίηση της Καϊρείου Βιβλιοθήκης και των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την Οικία – μουσείο του Θεόφιλου Καΐρη, τα «Καΐρεια» μπορούν να γίνουν ένας θεσμός – πλαίσιο διασύνδεσης.

Η πρότασή μου λοιπόν προς τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού είναι να εξετάσει με συναρμόδιους φορείς, συλλόγους και την Καΐρειο Βιβλιοθήκη τη σκοπιμότητα και βιωσιμότητα ενός τέτοιου θεσμού σταθμίζοντας την περιοδικότητα (κάθε ένα ή δύο χρόνια κτλ.), το μήνα και τις ημέρες διεξαγωγής, το πλαίσιο και τη μορφή των εκδηλώσεων. Θεωρώ βέβαιο ότι οι Ανδριώτες θα αγκάλιαζαν ένα εγχείρημα με όραμα.

Με το πέρας της πανδημίας μπορούμε να δημιουργήσουμε για την Άνδρο άλλον ένα λόγο να αισιοδοξεί.

Χρόνια πολλά σε όλους.

"Τα Καΐρεια" Μια πρόταση πολιτισμού για την Άνδρο

 

 

 

 

 

Με εκτίμηση,

Σπύρος Τσαούσης, Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.