Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης καταρτίζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης. 

Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης καταρτίζει ΠΝΑ και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας συνεργασία με τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό είχε σήμερα 13.5.2021, στο Υπουργείο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργού και του Περιφερειάρχη, για  την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Ο προϋπολογισμός του έργου φθάνει τα 2.365.478 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και αφορά έκταση 4.239.156,92 στρεμμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου,  Κω, Καρπάθου,  Καλύμνου , Σύρου , Άνδρου , Θήρας , Κέας, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου,  Πάρου  και Τήνου.

Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης καταρτίζει ΠΝΑ και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Photo: Μιχάλης Τζανουλίνος

Σημειώνεται ότι η αρμοδιότητα της εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης ανήκε αρχικά στους δήμους και προ λίγων ετών μεταβιβάστηκε στις Περιφέρειες, αφού οι πολυετείς καθυστερήσεις στην υλοποίηση της δέσμευσης της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή υψηλών προστίμων.

Αντικείμενο της  σύμβασης που υπεγράφη σήμερα είναι η μεταβίβαση της αρμοδιότητας για την ωρίμανση, δημοπράτηση και διεξαγωγή των διαγωνιστικών διαδικασιών για την επιλογή αναδόχου του έργου από τον Κύριο του Έργου  (ΥΠΑΑΤ), στον Φορέα Ωρίμανσης  και Δημοπράτησης του Έργου (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).

Οι πόροι χρηματοδότησης του έργου προέρχονται από την είσπραξη των τελών βόσκησης της (κάθε) Περιφέρειας και από πόρους του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Η διάρκεια της Σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.12.2021.

Σκοπός της Σύμβασης είναι η σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίησή τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Στόχος είναι  η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοΐκανότητάς τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν  στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους. Επιπλέον, καθορίζονται τα έργα υποδομής και οι βελτιώσεις βλάστησης που θεωρούνται απαραίτητες για την ανάπτυξη των βοσκήσιμων γαιών και την αύξηση της βοσκοϊκανότητάς τους. Το Δ.Σ.Β. ολοκληρώνεται με τον υπολογισμό του κόστους ανάπτυξης και την οργάνωση της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών και του ζωικού κεφαλαίου.

Ήδη έχουν υπογραφεί ανάλογες συμβάσεις με τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας , Κρήτης,  Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.