Μία αληθινή ιστορία με πρωταγωνιστές τον δεσπότη μας κ.κ. Δωρόθεόν, τον άρτι εκδημήσαντά εις Κύριον μακαριστόν παπά – Γιάννη Στάμο, και την ελαχιστότητά μου.

Μία αληθινή ιστορία για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας
Στην Ι.Μ. Αγίας Ειρήνης χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’ στην γιορτή της.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΕΛΙΩΤΗ

Πριν 44 χρόνια, το 1977, ένα βράδυ με πήρε ο παπα – Γιάννης τηλέφωνο και μου είπε: Αλέκο, σε παρακαλώ μπορείς να έλθεις αύριο το απόγευμα στην Μεσαριά, στην Παναγίτσα να κάνουμε εσπερινό γιατί θα έλθει ο νέος Διάκος της Μητροπόλεως Σύρου που θα είναι και ιεροκήρυκας και όλης της Mητροπόλεως αφού ο Παντελεήμων Ρίζος έγινε δεσπότης Θήρας και δεν έχει άλλο για κήρυγμα πλην του Δωροθέου Στέκα του Δεσπότη μας.

Μία αληθινή ιστορία για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας
Ευλόγησε τους άρτους με τους εφημέριους του Μοναστηριού και των γύρω χωριών κατά τον εσπερινό και ανήμερα της Χάρης Της.

Θέλει να κάνει κήρυγμα στους νέους της Μεσαριάς. Ασυζητητί δέχτηκα την πρόσκληση και πήγα. Κάναμε τον εσπερινό και άκουσα ένα κήρυγμα ούτε το φανταζόμουν από έναν τέτοιο νέο κληρικό. Καταπληκτικό! Γλαφυρό! Προσεγμένο! Μεστό! Ερχόμενος στην Χώρα με πήρε τηλέφωνο ο παπα – Γιάννης και μου είπε: Πως σου φάνηκε ο νεαρός;

– Όχι, πες μου πρώτα εσύ που είσαι και θεολόγος.

-Τι να σου πω ρε Αλέκο; Η πνευματική ακτινοβολία και ο μεστός, απλός λόγος που εκπέμπει αυτός ο νέος θα τον οδηγήσουν σύντομα σε επισκοπικό θρόνο και μακροπρόθεσμα γιατί όχι; όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου και στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Αυτά μου είπε ο παπα – Γιάννης.

Μία αληθινή ιστορία για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας
Έφερε το ιερό δισκοπότηρο…

Εύχομαι ολοψύχως η προφητεία του να βγει αληθινή. Από την μεριά μου είπα στον παπα – Γιάννη: παπα – Γιάννη, η παιδιόθεν αγάπη μου για την ψαλτική με οδήγησαν στο αναλόγιο που έψελνε ο πρωτοψάλτης μετέπειτα αρχών μουσικοδιδάσκαλος της μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας αείμνηστος Δημήτριος Σουλατζής. Και έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να ακούσω κηρύγματα μεγάλων  θεολόγων κοσμικών και κληρικών στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού στα Σπάτα, όπως τον μακαριστό πρώην Αθηνών και πάσης Ελλάδος και πρόεδρο Αττικής Ιάκωβο Βαβανάτσο, κοσμικούς καθηγητές πανεπιστημίου όπως τον Παναγιώτη Τρεμπέλα (αυτόν τον είχα καθηγητή στο πανεπιστήμιο μου ανέφερε ο παπά – Γιάννης) και τον Βαμβακά. – Όταν αργότερα άκουσα κήρυγμα σε παρεκκλήσιο της Πλάκας Αθηνών του μακαριστού Παντελεήμονα Φωστίνη -διατελέσαντα μητροπολίτη Καρυστίας ενόπλων δυνάμεων και Χίου (μέγας Ρήτωρ)- μου είχε πει η αείμνηστη μητέρα σου η θεία Ελισάβετ ότι είχε έλθει μια φορά φορά της Θεοσκεπάστου  προσκεκλημένος του Αγίου Σύρου και το πλήθος των πιστών δεν τον άφηνε να μπει στο αυτοκίνητο του να φύγει. Τόση εντύπωση είχε κάνει η ρητορική του. Τον μακαριστό Χίου Χρυσόστομο Γιαλούρη ως Πρωτοσύγγελος της μητροπόλεως Μυτιλήνης μας έκανε ανωτέρω κατηχητικό όταν σπούδαζα στην Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης.

Μία αληθινή ιστορία για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας
Ατμόσφαιρα μυσταγωγίας που στο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης επιτυγχάνεται… Με την συμμετοχή περίπου 50 πιστών στο Μοναστήρι, τηρώντας τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού

Και έρχομαι στα τωρινά. Πάντα με συγκινούσε ο Θείος λόγος του χαρισματικού Δεσπότη μας. Αλλά στον εφετινό εορτασμό της Παναγίας της Τήνου τον Δεκαπενταύγουστο στην απόλυση ο σύντομος πλην όμως πατριωτικός λόγος ήταν αρκετός να μου ανεβάσει σε τέτοιο βαθμό το θρησκευτικό και το εθνικό συναίσθημα που μόνος βλέποντας τηλεόραση – γιατί οι σωματικές μου δυνάμεις δεν μου επέτρεψαν να εκκλησιαστώ-  όχι μόνο με συγκίνησαν αλλά με έκαναν να κλαίω με αναφιλητά. Τόσο πολύ άγγιξαν την καρδιά μου. Να μας ζήσεις Δεσπότη μας.

Μία αληθινή ιστορία για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας
Ο κτήτωρ του μοναστηριού Ελευθέριος Πολέμης στο αναλόγιο με τον Αντώνη Χαλά
Υστερόγραφο: Ο παπα – Γιάννης στην προφητεία που είχε κάνει πριν 43 χρόνια έπεσε διάνα. Ο χαρισματικός διάκος Δωρόθεος έγινε Επίσκοπος, έγινε ο Δεσπότης μας! Εύχομαι ολόψυχα όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου να καλυφθεί ο αρχιεπισκοπικός θρόνος Αθηνών και πάσης Ελλάδος να είναι ο εκλεκτός της Ιεραρχίας.
Μία αληθινή ιστορία για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας
Photo: Αλέξανδρος Μαρκουΐζος

Βιογραφικό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας Κ. Δωροθέου Β’. Θεώρησα σκόπιμο να παραθέσω ένα σύντομο βιογραφικό του Δεσπότη μας όπως περιέρχεται περιέχεται στα δίπτυχα της εκκλησίας της Ελλάδος του 2020 εκδόσεως της αποστολικής διακονίας. Ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Σύρου Τήνου Άνδρου Κέας Κύθνου Μήλου Δήλου και Μυκόνου κύριος Δωρόθεος Πολυκανδριώτης εγεννήθη εις Μύκονον το 1953. Είναι πτυχιούχος αριστούχος της Θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Νομικής σχολής του τμήματος Δημόσιας Διοικήσεως του ίδιου πανεπιστημίου. Διάκονος εχειροτονήθη το 1977 και πρεσβύτερος το 1988. Το ίδιο έτος έλαβε και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Από το 1977 μέχρι της εκλογής του διακόνησε ως Ιεροκήρυξ της Πολυνησιακής Ιεράς Μητρόπολης Σύρου που αυλάκωνε την κυκλαδική θάλασσα το Αιγαίο με όλους τους καιρούς για να διδάσκει το λόγο του Θεού όπως ξέρει.

 Α.Χ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.