Το οδοιπορικά έξοδα της Δημοτικής Αρχής

Του ΣΠΥΡΟΥ ΤΣΑΟΥΣΗ

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας κάθε σύγχρονος επιχειρηματικός, διοικητικός, διακυβερνητικός οργανισμός, ελαχιστοποίησε τα κόστη και τις αποζημιώσεις μετακίνησης με τη χρήση τηλεδιασκέψεων.

Οι τηλεδιασκέψεις με βίντεο είναι στην καθημερινή πρακτική της Κ.Ε.Δ.Ε., της Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενθάρρυνε τημεγιστοποίηση της χρήσης τους για να αντιμετωπιστεί, ανάμεσα σε άλλα, και η πανδημία λόγω αποφυγής των μετακινήσεων.

Ο Δήμος Άνδρου θα μπορούσε να έχει διαμορφώσει από την αρχή της πανδημίας μια ειδική αίθουσα τηλεδιασκέψεων που να αποτελεί κληρονομιά και ένα σύγχρονο εργαλείο διοίκησης. Ωστόσο παρόλο που ο Δήμος συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις, παρακολουθούμε παράλληλα και πολλές μετακινήσεις, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Εκτός τα κόστη μεταφοράς και τις χαμένες εργατοώρες, τα οδοιπορικά αυτά παράγουν και εκτός έδρας αποζημιώσεις.

Κάποια παραδείγματα μετακινήσεων είναι ιδιαιτέρως ενδεικτικά. Ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής κ. Γιαννίσης, για την προετοιμασία του συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων που θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά (και στο παρελθόν έχουν επίσης γίνει παρόμοια έξοδα), προτίμησε να μετακινηθεί στην Αθήνα, συμπεριλαμβάνοντας στο οδοιπορικό του αποζημιώσεις 40 ευρώ/ημέρα και 70 ευρώ/νύχτα, επιπλέον των εξόδων μετακίνησης. Ή μια συζήτηση επί θεμάτων Λιμενικού Ταμείου (αντί για τηλεδιάσκεψη, όπως τις συνεδριάσεις του ΛΤ), ο Δήμαρχος προτίμησε να μετακινηθεί στο νησί της Τήνου. Όλα αυτά τη στιγμή που οι τηλεδιασκέψεις με βίντεο παράγουν ολοκληρωμένα αποτελέσματα, τη στιγμή που συνάπτονται συμφωνίες μέσωαυθεντικοποίησης ηλεκτρονικών υπογραφών και σφραγίδων.

 

Το ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει αναπτύξει κουλτούρα «digitalization» (ψηφιοποίηση) στις καθημερινές της ανάγκες, διαπιστώνεται και από την αδυναμία ανεύρεσης λύσης επί ένα χρόνο στην απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων του Δ.Σ., από το γεγονός ότι δεν δημιουργήθηκαν ψηφιακές υπηρεσίες (αιτημάτων, πιστοποιητικών, βεβαιώσεων) για τους πολίτες ως μέτρο προστασίας του cοvid-19, όπως έγινε σε άλλους Δήμους.

Ευτυχώς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενέταξε πρόσφατα και το Δήμο Άνδρου στο πρόγραμμα «myKEPlive – Εξυπηρέτηση με τηλεδιάσκεψη από Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)» με δυνατότητα οι δημότες να κάνουν στο μέλλον βιντεοκλήσεις με το ΚΕΠ και να εξυπηρετούνται από το σπίτι τους. Επειδή η Δημοτική Αρχή δεν πρόβαλε την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία του Υπουργείου, επισυνάπτω το σύνδεσμο προς ενημέρωση τον συμπολιτών μου (https://www.gsis.gr/polites-epiheiriseis/stoiheia-politon-kai-ex-apostaseos-exypiretisi/mykeplive).

Τέλος, είναι ηθικό να λαμβάνουν οι αιρετοί «εκτός έδρας» αποζημιώσεις 40 ευρώ/ημέρα,κάθε φορά που πηγαίνουν στην Αθήνα, ιδιαίτερα όταν διαμένεις στο σπίτι σου; Το ότι είναι νόμιμο, δικαιολογείται και πολιτικά τη στιγμή που διατείνεται η Δημοτική Αρχή ότι η αυτοδιοίκηση είναι λειτούργημα, ότι φέρει τη νέα νοοτροπία στον τόπο και καλεί την αντιπολίτευση να προτείνει τρόπους μείωσης των εξόδων του Δήμου; Σε τελική ανάλυση όποιος θέλει να αποζημιώνεται οφείλει να προσκομίζει παραστατικά εξόδων για συγκεκριμένα ποσά και όχι να λαμβάνει κατ’ αποκοπή ημερήσιες αποζημιώσεις χωρίς ανάλυση και κατάθεση αποδείξεων.

Στο ξεκίνημα της Δημοτικής μας θητείας, στις 25 Οκτωβρίου 2019, και σε ανύποπτο – προ COVID χρόνο, έγραφα σε άρθρο μου για την ψηφιακή τεχνολογία στις συνεδριάσεις του Δήμου (https://www.androsportal.gr/i-axia-tis-psifiakis-technologias-stis-sinedriasis-tou-dimou/):

«Η τηλεδιάσκεψη ωστόσο εκτός της δυνατότητας απομακρυσμένης συμμετοχής στα Συμβούλια, μπορεί να αποτελέσει και εργαλείο εξοικονόμησης πόρων. Πολλοί οργανισμοί πραγματοποιούν συναντήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων, καταλήγουν σε συμπεράσματα και λαμβάνουν αποφάσεις μέσω αυτών. Έτσι, στις περιπτώσεις που είναι εφικτό, τα πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη θα κέρδιζαν σε χρόνο και ο Δήμος δεν θα επιβαρύνονταν με κόστη μετακίνησης, διαμονής, αμοιβές εκτός έδρας κτλ.».

Αυτές είναι απλές περιπτώσεις μη ορθής διαχείρισης των πόρων του Δήμου κατά την εκτίμησή μου. Σε επόμενες επικοινωνίες μου θα αναφερθώ και σε άλλα παραδείγματα.

 

Σπύρος Τσαούσης,

Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.