Παρακολουθείστε ζωντανά το συνέδριο εδώ!


Ξεκινά το Σάββατο 12.6.2021 το συνέδριο Ναυτικών Μουσείων, με την Κυριακή 13 Ιουνίου να είναι η ημέρα που αναφέρεται στην Άνδρο. Το συνέδριο δεν πραγματοποιήθηκε το 2020 λόγω των μέτρων που ίσχυαν για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

ΙΒ’ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 

Tο ΙΒ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων με θέμα «Άνδρος, πρωτοπόρος της ποντοπόρου εμπορικής ναυτιλίας – Συνδυάζοντας την ναυτική τέχνη με τη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα», θα πραγματοποιηθεί διαδυκτιακά  το Σάββατο, 12 και την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021. Το κοινό μπορεί να το παρακολουθήσει σε ζωντανή μετάδοση στη διεύθυνση http://www.androsmm.gr/conference/ είτε μέσω Youtube  στο παρακάτω link: 
https://m.youtube.com/watch?v=fwX7uI8CBKY

Τα ανά διετία συνέδρια των ελληνικών ναυτικών μουσείων αποτελούν σημαντικό θεσμό που συμβάλλει στη δημιουργία γόνιμου διαλόγου και αναδεικνύει καλές πρακτικές στον τομέα της διαχείρισης της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς με έμφαση στη ναυτική, τη ναυτιλιακή, αλλά και τη ναυπηγική ιστορία και παράδοση.

Το φετινό συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξει ο Δήμαρχος Άνδρου, κος Δημήτρης Λοτσάρης και θα χαιρετήσουν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη και ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ΥΝΑΝΠ, κος Μανώλης Κουτουλάκης.

Την πρώτη ημέρα, εκπρόσωποι ναυτικών μουσείων και συναφών φορέων πολιτισμού παρουσιάζουν τα πεπραγμένα της τελευταίας τριετίας και συζητούν επίκαιρα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Τα πεπραγμένα του Ναυτικού Μουσείου Άνδρου θα παρουσιάσει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κος Δημήτρης Γιαννίσης.

Η δεύτερη ημέρα είναι αφιερωμένη στην Άνδρο, με μια ημερίδα επιστημονικού αλλά και επιμορφωτικού χαρακτήρα που συνοψίζει τα αποτελέσματα νεότερων ερευνών και μελετών για τον ναυτικό πολιτισμό του νησιού. Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές, καθώς και ειδικοί για τη σύγχρονη ναυτική και ναυτιλιακή εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα της ημερίδας της Άνδρου συγκροτείται γύρω από τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα «Άνδρος: Ιστορία και Θάλασσα» επικεντρώνει στη διαχρονική σχέση με τη θάλασσα, στις έρευνες που αποκαλύπτουν ότι η Άνδρος υπήρξε σημαντικός κόμβος των ναυτικών οδών του Αιγαίου κατά την αρχαιότητα, αλλά και σε ευρήματα βάσει των οποίων ανιχνεύεται, αργότερα, η συμμετοχή της σε δίκτυα επαφών και δεσμών από τους πρωτοβυζαντινούς μέχρι τους νεότερους χρόνους. 
Στη δεύτερη ενότητα «Άνδρος: Ναυτιλία και Εφοπλισμός», παρουσιάζονται οι διάφορες φάσεις ανάπτυξης της ανδριώτικης ναυτιλίας: η μετάβαση από την εποχή του ιστιοφόρου στην εποχή του ατμόπλοιου, οι επιχειρηματικές καινοτομίες κατά την παγκοσμιοποίηση, κατόπιν, η δράση στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, και ακολούθως στη φάση της ανασυγκρότησης της ελληνικής ναυτιλίας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μια τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στα «Ναυτικά επαγγέλματα» και αφορά προσεγγίσεις εμπειρογνωμόνων στο περιεχόμενο, τις προκλήσεις και τις προοπτικές για τη σύγχρονη ναυτική και ναυτιλιακή εκπαίδευση.  

Παρακάτω θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου.







1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολύ κακή εντύπωση προκαλεί η απουσία των πρωταγωνιστών της διεκδίκησης και εν τέλει επιτυχούς ανάθεσης της εκδήλωσης στην Άνδρο. Κανόνες στοιχειώδους ευγένειας θα προέβλεπαν ολιγόλεπτο χαιρετισμό στην εκδήλωση των εμπνευστών της υλοποίησης του συνεδρίου στην Άνδρο.
    Οι Ανδριωτες λοιπόν, ευχαριστούν τον Θεοδόση Σουσουδη και την Αθήνα Τσατσομοίρου που κατά την διάρκεια της θητείας τους πέτυχαν την ανάθεση αυτής της σημαντικής διοργάνωσης στην Άνδρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.