Δημήτρης Λοτσάρης: Ένταξη ΧΥΤΥ Άνδρου

 
Δημήτρης Λοτσάρης: Ένταξη ΧΥΤΥ Άνδρου
Κρίσιμο βήμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη η ένταξη του ΧΥΤ Άνδρου στο ΕΣΠΑ
Νίκη της ορθής λογικής και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας που αποτελεί ράπισμα στον λαϊκισμό και παρακαταθήκη ενότητας για την πρόοδο
Με την απόφαση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ 2014-2020 των έργων κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (Κομποστοποίησης) και Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) Στερεών Αποβλήτων της Άνδρου, συνολικού προϋπολογισμού 11,87 εκ. ευρώ, γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα επίλυσης ενός από τα πιο σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες το νησί μας.
Η απόφαση ένταξης της μονάδας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) και του ΧΥΤ είναι, ταυτόχρονα, και ένα κρίσιμο βήμα για τη νίκη της ορθής λογικής έναντι της λογικής της αντίδρασης και της άσκησης πολιτικής με σταθερές αρχές και γνώμονα το συμφέρον ολόκληρης της Άνδρου πάνω από τα ευκαιριακά ατομικά μας και μικροπαραταξιακά συμφέροντα. Σε αυτήν την κοίτη της λογικής και της ευαισθησίας για το περιβάλλον και για την τοπική κοινωνία και οικονομία συναντηθήκαμε αιρετοί και μη από κάθε χωρική και πολιτική πλευρά του νησιού για να στηρίξουμε την δύσκολη, αλλά απολύτως αναγκαία, διαδικασία λύσης, όπως είχε δρομολογηθεί από τον Δήμο Άνδρου και τον αείμνηστο Δήμαρχο μας Γιάννη Γλυνό από το 2011 και ύστερα.
Αφήνοντας στο περιθώριο τις ρηχές αναλύσεις περί πολιτικού κόστους από την προώθηση μιας τέτοιας σημασίας παρέμβασης, από την πρώτη στιγμή συνέβαλλα από όποια θέση κι εάν υπηρέτησα ως τώρα τα κοινά, ώστε να τεθούν έγκυρα και κατάλληλα τεχνικά/επιστημονικά κριτήρια για την επιλογή της βέλτιστης λύσης, μένοντας μακριά από τον πειρασμό εκδήλωσης προσωπικών προτιμήσεων έκβασης της υπόθεσης πέραν αυτών. Από τη θέση του Δημάρχου, έχοντας λειτουργήσει για δυο χρόνια ως επισπεύδων σε κάθε καμπή της πορείας του ζητήματος, έχω την ικανοποίηση να αντικρίζω πλέον ένα ξεκάθαρο τοπίο διευθέτησης του ακανθώδους ζητήματος της διαχείρισης απορριμμάτων. Βρισκόμαστε πια προ των πυλών δημοπράτησης και αμέσως μετά της υλοποίησης δύο εκ των σημαντικότερων έργων για τη σύγχρονη και αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων στο νησί.
Πρόκειται για έργα, τα οποία μαζί με το σύνολο των σχεδιαζόμενων από τον Δήμου Άνδρου υποδομών και δράσεων για την επαναχρησιμοποίηση των υλικών και για την ανακύκλωση στην πηγή των απορριμμάτων, εγγυώνται τη μετάβαση σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης για την Άνδρο. Προωθούν και ενισχύουν τόσο την επιβίωση όσο και την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της παραγωγής του νησιού, κι ιδιαίτερα στον τριτογενή τομέα και τις τουριστικές υπηρεσίες. Γιατί αυτές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την λειτουργία και τη φήμη του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων και της αξιοποίησής τους με σύγχρονους όρους κυκλικής οικονομίας, αντί της εναπόθεσής τους άναρχα και παράνομα σε πλαγιές, ρεματιές και αρχαιολογικούς χώρους και της συνεπαγόμενης κατακρήμνισης και βύθισής τους στο θαλάσσιο περιβάλλον. Μνήμες που υποχρεούμαστε να μην ξαναζωντανέψουν ποτέ και για αυτό τον λόγο εργαζόμαστε μεθοδικά και αποτελεσματικά.
Ο αγώνας και η διαρκής εγρήγορση και προσπάθεια, όμως, δεν σταματά εδώ. Αξιοποιώντας την σύγχρονη επιστημονική γνώση, το θεσμικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών και οδηγιών για τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων και για την κυκλική οικονομία, και τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), ο οποίος θέτει τον φιλόδοξο στόχο μείωσης τη ταφής απορριμμάτων σε 10% έως το 2030 πανελλαδικά, διεκδικούμε την κατασκευή και λειτουργία των χρηματοδοτούμενων υπό δημοπράτηση νέων έργων με τα πλέον επικαιροποιημένα τεχνολογικά δεδομένα. Στη βάση της απόλυτης τήρησης των προβλεπόμενων στις σχετικές περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις όρων για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και της μεγαλύτερης δυνατής παραγωγής δευτερογενών υλικών για νέα χρήση, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη μείωση ποσοτήτων των προς ταφή απορριμμάτων.
Ασφαλώς, με πρώτη προτεραιότητα την αξιοποίηση των ευρημάτων των υδρολογικών γεωτρήσεων που θα μας εξασφαλίσουν την κατασκευή και εύρυθμη λειτουργία ενός έργου, στο οποίο τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα, του εδάφους και συνολικά του φυσικού περιβάλλοντος.
Σε αυτό τον αγώνα που περνάει μέσα από τη συνεχή και αυστηρή θεσμική εποπτεία και επικοινωνία/διαπραγμάτευση του Δήμου Άνδρου με τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια, ΦΟΔΣΑ, ανάδοχοι) με πυξίδα το συμφέρον της περιοχής υλοποίησης του έργου και συνολικά του νησιού, αλλά και μέσα από τη συμμετοχή και την αλλαγή των καθημερινών συνηθειών όλων μας (κάθε νοικοκυριού και κάθε επιχείρησης), οφείλουμε να μείνουμε ενωμένοι, πιστοί στον στόχο και νικητές μέχρι τέλους.
Οφείλουμε να επενδύσουμε έμπρακτα, ακόμα περισσότερο, στην κυριαρχία του ρεύματος της ορθής λογικής και της βιώσιμης ανάπτυξης για την ευημερία της αγαπημένης μας Άνδρου και της νέας γενιάς ανδριωτών/σων. Σε μια νέα γενιά που οφείλουμε να παραδώσουμε ένα νησί σε καλύτερη θέση από το σημείο που οι γενιές μας το παρέλαβαν από τις προηγούμενες περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά.
Τέλος, για την εξέλιξη της ένταξης των συγκεκριμένων έργων στο ΕΣΠΑ, δηλώνω τις ευχαριστίες μου στα μέλη των προηγούμενων δημοτικών αρχών και δημοτικών συμβουλίων που στήριξαν με την στάση και την ψήφο τους την ολοκλήρωση των επίπονων διαδικασιών χωροθέτησης και κατάρτισης των σχετικών τεχνικών μελετών, όπως και σε όλους τους αιρετούς α΄ και β’ βαθμού που συνέβαλλαν, καθώς και στον Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκο, στον οποίο, όπως και στα μέλη της διοίκησης του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ), έχω πλήρη εμπιστοσύνη για την άμεση δημοπράτηση και υλοποίηση των εγκριθέντων έργων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στα στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Άνδρου. Με την κατάρτισή τους και την προσήλωσή τους στον στόχο σε όλες τις φάσεις της πορείας εξέλιξης των διαδικασιών ωρίμανσης των εγκριθέντων έργων, μαζί και με τη σημαντική αρωγή των ειδικών τεχνικών συμβούλων που συνεργάστηκαν, εγγυήθηκαν την αρτιότητα και την επιτυχή ολοκλήρωση των αναγκαίων τεχνικών μελετών τεκμηρίωσης και υποστήριξής τους. Χωρίς τον αναγκαίο συντονισμό και την κοπιαστική εργασία της τεχνικής υπηρεσίας δεν θα ήταν δυνατό να είχαμε φτάσει στο αίσιο αποτέλεσμα της έγκρισης της αναγκαίας χρηματοδότησης για την δημοπράτηση και υλοποίησή τους.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.