Στιγμιότυπα από τους "Κολιγάδες" των Γ. Δαρδανού και Μ. Βιντιάδη

Το εξαιρετικό πόνημα των εκδόσεων Gutenberg των Μηνά Βιντιάδη – Γιώργου Δαρδανού “Οι Κολιγάδες” -επιμέλειας Γ. Μαμάη- παρουσιάστηκε στο ανδριακό κοινό από τον Ακαδημαϊκό Πασχάλη Κιτρομηλίδη το Σάββατο 7 Αυγούστου 2021 στο Γαύριο σε συνεργασία του ΦΟΓ με τα κοινοτικά συμβούλια Γαυρίου και Άνω Γαυρίου, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Όμιλος με τον διακριτικό τιτλο “Γαυριώτικα 2021.

Στιγμιότυπα από τους "Κολιγάδες" των Γ. Δαρδανού και Μ. Βιντιάδη

Το πάνελ των ομιλητών που συντόνισε η Ιωάννα Μαμάη απαρτίστηκε από τους καθηγητές Γιάννη Πίππα και Κωνσταντίνα Σταθοπούλου.

Στιγμιότυπα από τους "Κολιγάδες" των Γ. Δαρδανού και Μ. Βιντιάδη

 

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο Ηλίας Βικτωράτος.

 

 

Τον τόνο στην παρουσίαση έδωσαν οι Σταύρος Λαρίος και Γιώργος Ρέρρας με τσαμπούνα και ντουμπί αντίστοιχα, σημαίνοντας την έναρξη και λήξη της εκδήλωσης. 

Στιγμιότυπα από τους "Κολιγάδες" των Γ. Δαρδανού και Μ. Βιντιάδη

Απολαυστικός όπως πάντα άλλωστε με το ιδιαίτερο χιούμορ του ο Γιώργος Δαρδανός.

Στιγμιότυπα από τους "Κολιγάδες" των Γ. Δαρδανού και Μ. ΒιντιάδηΣτιγμιότυπα από τους "Κολιγάδες" των Γ. Δαρδανού και Μ. Βιντιάδη

“To θεατρικό έργο “Οι κολιγάδες” των Μηνά Βιντιάδη και Γιώργου Δαρδανού αφηγείται το ιστορικό της εξέγερσης των κολιγάδων της Άνδρου στις αρχές της Επανάστασης του 1821, η οποία οδήγησε στην κατάληψη της εξουσίας από τον λαό, ενώ οι κοτζαμπάσηδες του νησιού, με φεουδαρχικά προνόμια από τη Φραγκοκρατία, στράφηκαν για βοήθεια στους Τούρκους, ύστερα στην Προσωρινή Διοίκηση του Αγώνα, συγκεκριμένα στον «αρμοστή νήσων» Κωνσταντίνο Μεταξά, και το κίνημα κατέρρευσε.
Το επαναστατικό κίνημα στην Άνδρο είχε τον ταξικό χαρακτήρα μιας αγροτικής εξέγερσης σε αντιδιαστολή με τα ποικίλα και σύνθετα κίνητρα του ξεσηκωμού σε άλλες περιοχές. Πρωτότυπη είναι και η στενή σύνδεση της υπόθεσης με τον Ανδριώτη φιλόσοφο και παιδαγωγό, κληρικό και διαφωτιστή, αργότερα και αφορισμένο, Θεόφιλο Καΐρη”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.