"Κανάρια" Άνδρος 2021

“Κανάρια” Άνδρος, 2021. Το ενδιαφέρον και η περιέργεια έδωσαν γρήγορα τη θέση τους στην συγκίνηση, τον παλμό, την ιστορική μνήμη. 

"Κανάρια" Άνδρος 2021

Μια αναπαράσταση και μια οφειλόμενη τιμή στους προγόνους μας με την πρωτοβουλία του Κληροδοτήματος Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη. Τις εορταστικές εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Άγγελος Συρίγος

"Κανάρια" Άνδρος 2021

Η αναπαράσταση της ανύψωσης των λαβάρων της Επανάστασης στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Χώρα της Άνδρου, έγινε όπως είχε γίνει στις 10 Μαΐου 1821 από τον Θεόφιλο Καϊρη και τον Άγιο Άνδρου Διονύσιο Καρκάκη και στην συνέχεια στην πλατεία Αφανούς Ναύτη η αναπαράσταση του Καψίματος της Κανάριας του θρυλικού πυρπολικού της οικογένειας των Εμπειρίκων, δεν άφησε ασυγκίνητο σχεδόν κανένα.

"Κανάρια" Άνδρος 2021

Ούτε και η οφειλόμενη τιμή δια των πέντε απογόνων τους ατα δύο αδέλφια Ανδρίους αγωνιστές  Αντώνιο και Νικόλαο Εμπειρίκο του Λεονάρδου, που όχι μόνον αποδεδειγμένα έδωσαν τουλάχιστον δύο πυρπολικά στον αγώνα για Παλιγγενεσία αλλά εξόπλισαν και αρχήγευσαν ενός στολίσκου τεσσάρων πλοίων στην ναυμαχία της Καρύστου εναντίον της Τουρκικής Μοίρας.

"Κανάρια" Άνδρος 2021

Μίλησαν ο πρόεδρος του Κληροδοτήματος κ. Νίκος Σιγάλας, ο υφυπουργός κ. Άγγελος Συρίγος και εκ μέρους των απογόνων η κ. Χαρούλα Κριεζή Σβυριάδη και ο Αχιλλέας Σταματιάδης. Τις οφειλόμενες τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν τα παιδιά της Μάρως Κριεζή Βραχνού Αλέξανδρος Βραχνός και Κατερίνα Βραχνού Μοσχοπούλου καθώς και η Χαρούλα Πολέμη Ροδοπούλου για λογαριασμό του Σπύρου Μιχ. Πολέμη ως απόγονοι του Αντωνίου Εμπειρίκου. Ως απόγονοι του Νικολάου Εμπειρίκου τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν οι Μάρω Σταματιάδη, Μαρίκα Στυλιανίδου και Στρατής Πορφυράτος.

Την εκδηλωση παρακολούθησαν περίπου 2000 άτομα. 

"Κανάρια" Άνδρος 2021

Οι φωτογραφίες είναι των Μανώλη Μακρογκίκα, Α.Μ.Β. και Κούλας Καλλιβρούση

Λεπτομέρειες για την εκδήλωση στην έντυπη “ΑΝΔΡΙΑΚΗ” του Σεπτεμβρίου 2021.

Θέματα σε επόμενη ανάρτηση.

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση

 

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς, η περιφρονητική απουσία της διοίκησης του Δήμου και του Επαρχείου!
    Απαξίωσαν να συμμετάσχουν και σε αυτή την μοναδική εκδήλωση, αλλά και στην εκδήλωση του ΦΟΓ για τον Στρόφιλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.