«Αντίο» στον Γιάννη Παλαιοκρασσά
Με την αγαπημένη του σύζυγο Ναταλία στα εγκαίνια του μουσείου σύγχρονης τέχνης του ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή πριν από δύο χρόνια, το 2019 στην Αθήνα.

Το τελευταίο «Αντίο» στον Γιάννη Παλαιοκρασσά απευθύνουν με μυνήματα τους από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απώλεια του ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, οι υπουργοί Νίκος Δένδιας και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Ντόρα Μπακογιάννη, οι βουλευτές του νομού Κυκλάδων ο αντιπεριφερειάρχης ενέργειας και έπαρχος Άνδρου Δημήτρης Λάσκαρης και ο δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Με συντριβή αποχαιρετώ έναν σπουδαίο και πάντοτε αθόρυβο πρωταγωνιστή της δημόσιας ζωής. Έναν ικανότατο υπουργό, πετυχημένο Ευρωπαίο Επίτροπο, συνεπή βουλευτή και διαλεχτό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Έναν υπέροχο άνθρωπο, επιστήμονα και οικογενειάρχη.
 
Ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς υπήρξε ο Υπουργός Οικονομικών που, στο διάστημα 1990-1992, κατόρθωσε να επαναφέρει σε πλεονάσματα την εθνική οικονομία, αυξάνοντας σημαντικά τα δημόσια έσοδα. Αλλά και, αργότερα, ως Επίτροπος, πλέον, της χώρας, προειδοποιούσε για την κρίση, που θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια.
 
Στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, προσέφερε και σε μένα απλόχερα τις συμβουλές του. Νιώθω τυχερός που τον γνώρισα και οπλίστηκα με τη σκέψη και τα συμπεράσματα της εμπειρίας του. Μία εμπειρία που σημαδεύτηκε και από οριακές στιγμές όπως η απόπειρα δολοφονίας του σε μία άνανδρη επίθεση της τρομοκρατίας που στοίχισε τη ζωή του Θάνου Αξαρλιάν. Μία στιγμή-πληγή για την Ελλάδα.
 
Έτσι, ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς περνά στην Ιστορία ως ακέραιος και αποδοτικός για την πατρίδα του πολιτικός. Ως εργατικός βουλευτής των αγαπημένων του Κυκλάδων. Ως απλός και διακριτικός, αληθινός πολίτης στην κυριολεξία. Αλλά και ως σύμβολο καταδίκης της βίας και ενότητας του λαού μας για μια καλύτερη δημοκρατική ζωή.
 
Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που συνεργάστηκα μαζί του. Και σφίγγω με θλίψη το χέρι της συζύγου, των παιδιών του και όλων των δικών του ανθρώπων.»

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: «Με λύπη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Ιωάννη Παλαιοκρασσά. Είχε διακεκριμένη καριέρα ως Έλληνας Υπουργός Οικονομικών και Επίτροπος Περιβάλλοντος και Αλιείας υπό τον Ζακ Ντελόρ. Aποτίω φόρο τιμής στην προνοητικότητά του για τη σημασία της δράσης στην προστασία του περιβάλλοντος».

Μαργαρίτας Σχοινάς:«Αποχαιρετούμε τον Γιάννη Παλαιοκρασσά και χαιρετίζουμε τη σημαντική του προσφορά στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης αλλά και στην Ευρώπη του Ντελόρ. Υπερασπιστής της ενάρετης οικονομίας, σύμβολο κατά της τρομοκρατίας, από τους πρώιμους πράσινους Επιτρόπους».

Νίκος Δένδιας: «Ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς υπηρέτησε την παράταξη και τη χώρα από σημαντικές θέσεις και διακρίθηκε για την προσπάθεια να αποτρέψει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, στις αρχές της δεκαετίας του ‘90», ανέφερε. «Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του».

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς υπηρέτησε την πολιτική με ήθος και αξιοπρέπεια. Στη μακρά πολιτική του διαδρομή ήταν πάντα τολμηρός στις απόψεις του. Θα τον θυμόμαστε ως έναν πολιτικό που δεν δίστασε να συγκρουστεί ακόμα και με κόστος πολιτικό και προσωπικό. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς ήταν ένας σπάνιος πολιτικός,με ήθος,γνώσεις και αποτελεσματικότητα!Πάνω από όλα ήταν ένας άνθρωπος με γλυκύτητα και καλοσύνη,ένας μοναδικός φίλος!Σε όλους εμάς στη ΝΔ αλλά και σε όλους τους φίλους του θα μας λείψει πολύ!

Γιάννης Βρούτσης: «Η Νέα Δημοκρατία, οι Κυκλάδες και εγώ προσωπικά αποχαιρετούμε με θλίψη ένα σπουδαίο πολιτικό και εξαιρετικό άνθρωπο, τον Γιάννη Παλαιοκρασσά, που υπηρέτησε τις αγαπημένες του Κυκλάδες και τη Χώρα με ήθος, ανιδιοτέλεια, ευπρέπεια και ακεραιότητα.

Μέσα από την πολυετή και πετυχημένη πολιτική του διαδρομή, ξεχώρισε ως Υπουργός, Ευρωπαίος Επίτροπος, Βουλευτής, Επιστήμονας και Οικογενειάρχης.

Σεμνός, με σπάνιο ήθος, ήταν πάντα αφοσιωμένος στις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας, εργατικός και μαχητικός υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση τις ιδέες του, την παράταξη και την πατρίδα. Αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στις Κυκλάδες, τις οποίες αγαπούσε ιδιαίτερα και εκπροσώπησε επάξια για χρόνια στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, συμβάλλοντας με τις καίριες παρεμβάσεις του στον εκσυγχρονισμό των νησιών μας με σημαντικό έργο.

Προσωπικά, αισθάνομαι μεγάλη τιμή που βρέθηκα και εργάστηκα δίπλα του και έτσι είχα την ευκαιρία να γαλουχηθώ από την πολύτιμη εμπειρία, τις συμβουλές και την πολιτική του σκέψη. Μου πρόσφερε απλόχερα τη φιλία και τη στήριξή του και συνέβαλλε καθοριστικά στην δική μου πολιτική διαδρομή στις Κυκλάδες.

Η απώλειά του ειδικά για τις Κυκλάδες είναι αναμφίβολα μεγάλη, καθώς ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς υπήρξε αποδοτικός και εργατικός πολιτικός για τα νησιά μας, που του ανταπέδιδαν για χρόνια τη μεγάλη αγάπη που τους έτρεφε .

Εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους του και στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Άνδρο που υπεραγαπούσε».

Κατερίνα Μονογυιού: «Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Ιωάννη Παλαιοκρασσά, ενός σπουδαίου ανθρώπου, ικανότατου πολιτικού που σε όλη την μακρά θητεία του υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον με συνέπεια και ανιδιοτέλεια. Με την πολιτική σταδιοδρομία του και τη στάση του ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική ζωή της χώρας και στη Νέα Δημοκρατία. Σαν Υπουργός Οικονομικών το 1990-1992 στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κατάφερε την επαναφορά της Ελληνικής Οικονομίας στα πρωτογενή πλεονάσματα και αμέσως μετά έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης της 17 Ν. Προσέφερε τα πάντα σε δύσκολους καιρούς και κατάφερε να αναδείξει τις Κυκλάδες όσο λίγοι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την απλότητά του στους νησιώτες και την ιδιαίτερη φιλία που είχε με τον πατέρα μου. Τον αποχαιρετούμε με αίσθημα σεβασμού και ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στις Κυκλάδες στην χώρα και στην παράταξη».

Φίλιππος Φόρτωμας: «Αποχαιρετούμε σήμερα τον Γιάννη Παλαιοκρασσά, έναν άνθρωπο με βαθιές ηθικές αξίες και πολύ μεγάλη αγάπη για τις Κυκλάδες που επάξια εκπροσώπησε ως Βουλευτής και Υπουργός των Κυβερνήσεων του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η παρουσία του στα κοινά σημαδεύτηκε από την εξαιρετική πορεία του ως επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών την περίοδο 1990-1992 κατά την οποία πέτυχε την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε πρωτογενή πλεονάσματα αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα. Οι ιδέες του Γιάννη Παλαιοκρασσά οδήγησαν στην πόρτα του την αδίστακτη 17 Νοέμβρη που τον έβαλε στο στόχαστρο της και κατά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του, χτυπήθηκε θανάσιμα ο Θάνος Αξαρλιάν. Συνέχισε όμως παρά τη στοχοποίηση του να παράγει έργο σεβόμενος τις αρχές του. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που είχα την τιμή να τον γνωρίσω προσωπικά και κρατώ ως πολύτιμο οδηγό μου στην πολιτική, τις πολύωρες συζητήσεις μας. Καλό ταξίδι.»

Δημήτρης Λάσκαρης: «Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους αλλά και στην μεγάλη οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας για τον χαμό του  Ανδριώτη Ιωάννη Παλαιοκρασσά. Ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς υπήρξε ακέραιος  πολιτικός και  αποδοτικός τεχνοκράτης σε όλες  τις θέσεις που υπηρετησε καθ όλη τη διάρκεια του βίου του. Εμπνευστής για πολλούς, απλός και πάντα δίπλα στα προβλήματα του τόπου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και η Άνδρος θα του είναι για πάντα ευγνώμων.»

Δημήτρης Λοτσάρης:«Με συγκίνηση και ιδιαίτερο αίσθημα σεβασμού η Άνδρος αποχαιρετά τον Ιωάννη Παλαιοκρασσά.

Στην μακρά πολιτική του θητεία, ο Ανδριώτης πολιτικός, διακρίθηκε για το ήθος και την συνέπεια του. Δούλεψε με σεβασμό για το δημόσιο συμφέρον.
Ανέδειξε τις Κυκλάδες και δούλεψε γι αυτές.
Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού, Υπουργός Οικονομικών, Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Πρόεδρος σε Κοινωφελείς Επιχειρήσεις. Έγραψε πολλές εργασίες και βιβλία για την ναυτιλία, τις μεταφορές, το περιβάλλον, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Η Άνδρος έχασε σήμερα ένα από τα σημαντικότερα τέκνα της.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

 

 

 

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μεγαλη απωλεια για την Ελλαδα την Ανδρο την οικογενεια του και τους πολλους φιλους του!!!!
    ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙ!!!! 😥😥🌼🌼🌼

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.