Στις 6 Δεκεμβρίου εορτάζει ο Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτικών, γιορτάζει το ναυτικό, γιορτάζουν οι άνθρωποι της ναυτοσύνης, γιορτάζει η Άνδρος!

Η Άνδρος είναι γεμάτη με εκκλησίες και ξωκλήσια αφιερωμένα στον Άγιο Νικόλαο.
Με τόσους ναυτικούς δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά. Ναούς του Αγίου Νικολάου συναντούμε στο Γαύριο, στο Γιαλό, στη Μεσαριά, αλλά και στο Νειμποριό, στο Παραπόρτι, στις Στραπουργιές, στου Κοχύλου, στο Κουρέλι, στο Ζαγανιάρι, στα Λιβάδια… σχεδόν όλα τα χωριά έχουν και από έναν Άγιο Νικόλαο και φυσικά το εμβληματικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στα Άχλα που εκτός από σήμερα γιορτάζει 9 Μαΐου και 20 Ιουλίου.

Gavrio_Nikolaos
Άγιος Νικόλαος στο Γαύριο

Παλιά η εικόνα του προστάτη των ναυτικών ήταν σε κάθε εικονοστάσι, κάθε σπίτι είχε έναν Νίκο και κάθε ναυτικός προσκυνούσε με ευλάβεια την εικόνα Του, παρηγοριά και απαντοχή.
Η σημερινή λοιπόν μέρα είναι μια μεγάλη γιορτή για την Άνδρο και ελπίζουμε του χρόνου να εορταστεί όπως αρμόζει, χωρίς το φόβο της επιδημίας.

—Αγιος Νικόλας έρχεται τα χιόνια φορτωμένος
—Τ’ άϊ Νικολοβάρβαρα κ’ οι τοίχοι αποξυλώσανε

AgiosNikolas_2021_Mesaria1
Άγιος Νικόλαος Μεσαριάς
Άγιος Νικόλαος στο Νειμποριό

Ευχόμαστε χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν, καλά ταξίδια στους ναυτικούς, ήρεμες θάλασσες, προσωπική, οικογενειακή υγεία και ευημερία. 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.