Τώρα που ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου γίνεται μαζί με τις αρχές του νησιού και την Πολιτική Προστασία ο άγρυπνος φρουρός της κακοκαιρίας “ΕΛΠΙΔΑ” είναι ίσως η πιο κατάλληλη περίοδος να δημοσιευθεί στην ψηφιακή μας έκδοση η συνέντευξη που παραχώρησε στην έντυπη έκδοσή μας τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Χαζάπης, ο οποίος μας μίλησε εφ’ όλης της ύλης. 

Σ.Ε.Δ.Α. Ασφάλεια στην κοινωνία
Το δημοσίευμα

Πόσο καθαρά αντιλαμβάνεται κανείς την αξία του εθελοντισμού; Μια στάση ζωής και εν προκειμένω δράσης -όπως εκείνη του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου- που ενστερνίζεται ιδιαίτερες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική συμμετοχή, η αυταπάρνηση, η προσφορά…  Το είπε χαριτολογώντας ο Στέλιος Βαρθολομαίος: «Ο ΣΕΔΑ είναι ο φύλακας – άγγελος της Άνδρου». Σε φωτιές, διασώσεις ανθρώπων και ζώων, κλαδονομές, υδροδοτήσεις, καθαρισμούς, στην υπηρεσία του Δήμου και όπου χρειαστεί παρόντες, ακόμη και εκτός Άνδρου.

Η «Ανδριακή» στην έντυπη έκδοσή της που συμπληρώνει φέτος 65 χρόνια αδιάλειπτης κυκλοφορίας και προσφοράς στο νησί, επιχειρεί μια καταγραφή της δράσης του Σ.Ε.Δ.Α., συζητώντας με τον πρόεδρό του κ. Νίκο Χαζάπη.

Γιατί ο ένας έχει ανάγκη τον άλλο, γιατί όπως χαρακτηριστικά λέει ο Τζον Ντoν: «Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, ακέριος μοναχός του. Κάθε άνθρωπος είναι ένα κομμάτι ηπείρου, ένα μέρος στεριάς. Αν η θάλασσα ξεπλύνει ένα σβόλο χώμα, η Ευρώπη γίνεται μικρότερη. Όπως κι αν ξεπλύνει ένα ακρωτήρι ή ένα σπίτι φίλων σου ή δικό σου. Κάθε ανθρώπου ο θάνατος λιγοστεύει εμένα τον ίδιο, γιατί είμαι ένα με την Ανθρωπότητα. Κι έτσι ποτέ σου μη στέλνεις να ρωτήσεις για ποιον χτυπά η καμπάνα. Χτυπάει για σένα».

Και η καμπάνα χτυπάει πάντα για τον Σ.Ε.Δ.Α.

ΜΦΜ

Σ.Ε.Δ.Α. Ασφάλεια στην κοινωνία

Σ.Ε.Δ.Α.: Πως και πότε δημιουργήθηκε ο σύλλογος;

Ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών στην Άνδρο ξεκίνησε σαν ιδέα από ομάδα Γερμανών και Ελβετών ιδιοκτητών δεύτερης κατοικίας και μονίμων κατοίκων στο δημοτικό διαμέρισμα Υδρούσας, όταν το 2005 απειλήθηκαν κατοικίες από πυρκαγιά στην περιοχή Φελλού. Ύστερα από συζητήσεις με ευαισθητοποιημένο κοινό σε ζητήματα προστασίας περιβάλλοντος συστάθηκε το καλοκαίρι του 2006 μια προσωρινή Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του εν λόγω συλλόγου. Βασικές επιδιώξεις της προσωρινής επιτροπής ήταν η προσέλκυση έμψυχου δυναμικού για τη στελέχωση του συλλόγου, αλλά και η καλλιέργεια συνεργασιών με τοπικούς φορείς για τη στήριξη του έργου του. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας διαπιστώνοντας την ύπαρξη και βεβαιωμένη δράση εθελοντικής ομάδας δασοπυροσβεστών του Κυνηγετικού Συλλόγου Άνδρου, κατόπιν των απαραιτήτων επαφών, προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες της σύστασης καταστατικού και δημιουργίας νέας εθελοντικής ομάδας, βασιζόμενη στην αρχική και έμπειρη ομάδα του Κυνηγετικού Συλλόγου Άνδρου, με στόχο την ένταξη της στο Μητρώο εθελοντικών ομάδων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.).
Κατόπιν των απαραίτητων ενεργειών, ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (ΣΕΔΑ) ιδρύθηκε επισήμως με την υπ’αριθμ. 41Ε/2007 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου στις 30 Μαρτίου 2007 και αριθμό εγκρινόμενου καταστατικού 1076/2007 και την ίδια χρονιά εντάχθηκε στο Μητρώο της Γεν. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, λόγω της επιβεβαιωμένης δράσης της αρχικής ομάδας του Κυνηγετικού Συλλόγου Άνδρου.

Ποιοι ήταν οι εμπνευστές του;

Στην πορεία της δράσης της εθελοντικής ομάδας του Κυν. Συλ. Άνδρου που ξεκίνησε το 1998, (τότε μάλιστα ανέλαβε η Πυροσβεστική Υπηρεσία τις δασικές πυρκαγιές, καθώς μέχρι το 1998 τις δασικές πυρκαγιές τις είχε η Δασική Υπηρεσία), φάνηκε η σημαντικότητα του έργου της ομάδας και λόγω του προβλήματος που είχε η Άνδρος γενικά με τις πολλές πυρκαγιές. Στα αμέσως επόμενα έτη, έγιναν προσπάθειες από το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Άνδρου να ενταχθεί η ομάδα του στο Μητρώο της Γ.Γ.Π.Π., κάτι που δεν κατέστη δυνατόν, καθώς υπήρχε κενό στους σκοπούς του καταστατικού του, γιατί δεν προβλέπονταν σκοποί Πολιτικής Προστασίας.΄

 Έτσι λοιπόν το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυν. Συλ. σε συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Γαύριο, με τους Γερμανούς και Ελβετούς ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας στο νησί μας αποφάσισε την ίδρυση νέου Συλλόγου με τους προβλεπόμενους στόχους στο καταστατικό του από την Πολιτική Προστασία ώστε να ενταχθεί στο Μητρώο των Εθελοντικών Ομάδων και να τυγχάνει των επιχορηγήσεων σε εξοπλισμό μέσω των Δήμων.

Σ.Ε.Δ.Α. Ασφάλεια στην κοινωνία

Ποιοι το στήριξαν και πως;

Στην αρχική του μορφή ο Σ.Ε.Δ.Α. διέθετε ελάχιστη υλικοτεχνική υποδομή και δυστυχώς στο δύσκολο αυτό έργο χρειάζονται οπωσδήποτε υλικοτεχνικά μέσα, τα οποία μάλιστα έχουν και μεγάλο κόστος.  Ευτυχώς αξιοποιώντας την υποδομή που είχε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άνδρου άρχισε σιγά σιγά να μεγαλώνει η εθελοντική ομάδα και να εξοπλίζεται με τα απαραίτητα επιπλέον μέσα. Τα λιγοστά μέσα που διέθετε ο Κυνηγετικός Σύλλογος ήταν ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα με κάποιες σωλήνες και μερικά σκαπανικά εργαλεία. Δεν υπήρχαν μέσα ατομικής προστασίας αλλά και πολλά άλλα αναγκαία υλικά.

Με το ξεκίνημα της προσπάθειας τέθηκαν σαν στόχοι τα εξής:

  1. Η αγορά δυο μεταχειρισμένων πυροσβεστικών οχημάτων από Γερμανία.
  2. Η αγορά  του απαιτούμενου εξοπλισμού για τα οχήματα (σωλήνες, ακροσωλήνια, σκαπανικά εργαλεία κ.λπ.)
  3. Η αγορά των προβλεπόμενων υλικών ατομικής προστασίας (πυρίμαχες στολές, κράνη, γάντια, μπότες κ.λπ.)

Σ.Ε.Δ.Α. Ασφάλεια στην κοινωνία

Με την κοινοποίηση της προσπάθειας άρχισαν να έρχονται οι πρώτες δωρεές για την αγορά των οχημάτων από ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας, καθώς και από διάφορους πολιτιστικούς Συλλόγους της Άνδρου. Στην χρονική στιγμή που είχε συγκεντρωθεί το χρηματικό ποσό για την αγορά του πρώτου οχήματος, προσφέρθηκε  η κα Μπουρούτη Ίρις να αγοράσει για τον Σύλλογο μας το δεύτερο όχημα και να καλύψει τον απαιτούμενο εξοπλισμό τους, εις μνήμη του συζύγου της που κατάγονταν από την Άνδρο. Τα δυο πρώτα οχήματα φέρουν τους κωδικούς ως ονομασίες ΣΕΔΑ1 και ΣΕΔΑ2.

Βέβαια η εύρεση των πυροσβεστικών οχημάτων στη Γερμανία δεν ήταν εύκολη υπόθεση, και στηρίχθηκε στην βοήθεια κάποιων μελών του Συλλόγου, που είχαν δεύτερη κατοικία στην Άνδρο.

Σ.Ε.Δ.Α. Ασφάλεια στην κοινωνία

Κυρίως όμως, υλοποιήθηκε χάρη στην βοήθεια της κα Ulli Stahlmann, η οποία ζει μόνιμα στην Άνδρο με την οικογένειά της και βοήθησε στα διαδικαστικά λόγω της γνώσης της Γερμανικής γλώσσας ως μητρική άλλωστε.

Με την πάροδο δυο ετών από την αγορά των δυο πρώτων οχημάτων, μας ήρθε μια επιστολή από το Υπουργείο Οικονομικών που έλεγε ότι ο Σ.Ε.Δ.Α. όφειλε στο Ελληνικό Κράτος ΦΠΑ για την αγορά των οχημάτων 11000€. Ίδια επιστολή είχε σταλεί και σε δυο άλλους Εθελοντικούς Συλλόγους με αντίστοιχα ποσά για την αγορά των δικών τους πυρ. οχημάτων.

Σ.Ε.Δ.Α. Ασφάλεια στην κοινωνία

Ύστερα από πολλές συναντήσεις των εκπροσώπων των τριών Συλλόγων και με παραστάσεις αυτών στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε εύλογα να απαλλαχθούν οι Σύλλογοι από τη μεγάλη αυτή επιβάρυνση,  λύση δεν βρίσκονταν. Ως «μάνα εξ ουρανού» η λύση δόθηκε από τους Γερμανούς προμηθευτές με την συμπλήρωση στα τιμολόγια του συγκεκριμένου άρθρου που προέβλεπε την απαλλαγή της απόδοσης ΦΠΑ στον τόπο προορισμού των οχημάτων.

Ο αριθμός των  οχημάτων που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο Σ.Ε.Δ.Α. ανέρχεται σε εννέα πυροσβεστικά οχήματα. Τα τέσσερα εξ αυτών ανήκουν στον Σύλλογο, άλλα τέσσερα είναι παραχωρημένα από τον Δήμο, μεταξύ αυτών, δυο μικρά πυροσβεστικά (ΣΕΔΑ4 και ΣΕΔΑ5) και οι δύο υδροφόρες που έχει ο Σ.Ε.Δ.Α. με κωδικούς ΣΕΔΑ6 και ΣΕΔΑ7 και ένα παραχωρημένο πυροσβεστικό όχημα από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Άνδρου (ΣΕΔΑ8), που υπήρξε  άλλωστε και το πρώτο πυροσβεστικό, μη κρατικό όχημα στο νησί μας.

Το τρίτο όχημα (ΣΕΔΑ3) του Συλλόγου αγοράστηκε επίσης με κάποιες δωρεές το 2009, ενώ το τέταρτο όχημα  (ΣΕΔΑ9) ήταν δωρεά του Κληροδοτήματος Π. Μουστάκα.

Εκτός των δωρεών που ήρθαν στον Σύλλογο για την αγορά των οχημάτων, έχουν δοθεί σε διάφορα χρονικά διαστήματα κάποιες δωρεές για τα λειτουργικά έξοδα του Συλλόγου.

Θα ήταν άστοχο όμως, μεταξύ των δωρητών, να μην αναφερθεί η σημαντική υποστήριξη που έχει δεχθεί ο Σ.Ε.Δ.Α. σε διάφορα χρονικά διαστήματα από τον κ. Τσεπέρκα Γιάννη, και η συνεχής του στήριξη, σε πολλά επίπεδα, όπως ηθικό, οικονομικό, τεχνικό, δημιουργικό επίπεδο …κλπ.
Σημαντική υποστήριξη επίσης είναι και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τα τελευταία 5 έτη των ιδιόκτητων πυρ. οχημάτων του Σ.Ε.Δ.Α. από την ασφαλιστική ηλεκτρονική πλατφόρμα  INSURANCEMARKET.GR

Φυσικά οι υποστηρικτές του Συλλόγου είναι αρκετοί, οι οποίοι έχουν βοηθήσει κατά καιρούς και θα ήταν άδικο να αναφέρουμε μερικούς, καθώς σίγουρα θα ξεχαστούν κάποιοι στη διάρκεια των 15 ετών της ενεργής λειτουργίας του Σ.Ε.Δ.Α. από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα.

 

Που μπορεί να φανεί χρήσιμος ο Σύλλογος πέρα από την συνδρομή του στην πυρόσβεση;

Ο Σύλλογος μας συγκροτήθηκε και λειτουργεί με κυρίαρχο στόχο την ανιδιοτελή υποστήριξη του κοινωνικού συνόλου της Άνδρου, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων του. Το κάνουμε αυτό γιατί πιστεύουμε ότι η χωρίς αμοιβή βοήθεια προς την κοινωνία της Άνδρου, εκτός της ουσιαστικής, άμεσης και πολλές φορές επείγουσας βοήθειας, ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς και την κοινωνική ασφάλεια, αυξάνοντας έτσι την κοινωνική συνοχή. Μια γερά δεμένη κοινωνία είναι και ισχυρή.

Σ.Ε.Δ.Α. Ασφάλεια στην κοινωνία

Οι σκοποί του Συλλόγου, όπως προβλέπονται άλλωστε από το καταστατικό του, είναι :

  1. Η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και ειδικότερα η ενίσχυση των δράσεων, που αφορούν στην πρόληψη ,αντιμετώπιση και αποκατάσταση των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. Ως καταστροφές νοούνται οι καταστροφές που περιγράφονται στο άρθρο 2 του Νόμου 3013/2005 (ΦΕΚ 102Α).
  2. Η προσφορά εθελοντικής βοήθειας και διάσωσης με κάθε μέσο και τρόπο προς φυσικά πρόσωπα σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 2 του Νόμου 3013/2005. σε βουνό, ξηρά και θάλασσα, εντός και εκτός της Ελληνικής Επικράτειας. Η εθελοντική βοήθεια θα προσφέρεται στα πλαίσια συνδρομής των κρατικών δυνάμεων πυροσβεστικής, στρατού, λιμενικού σώματος, ΠΣΕΑ, Υπουργεία, Περιφέρειες , Νομαρχίες, ΟΤΑ, ΕΚΑΒ, Ελληνικό Ερυθρό Στρατό, Δασαρχεία και άλλες εθελοντικές ομάδες.
  3. Η ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου για την παροχή πρώτων βοηθειών και αντιμετώπιση περιστάσεων εκτάκτου ανάγκης.
  4. Η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών της Χώρας , αλλά και άλλων Χωρών, σε ζητήματα εθελοντικής διάσωσης.

Ως απόρροια των στόχων του Συλλόγου που προβλέπονται από το καταστατικό του είναι οτιδήποτε έχει να κάνει με φυσική καταστροφή, όπως πυρκαγιές, πλημμυρικά φαινόμενα, σεισμοί, έρευνα και διάσωση τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα κ.α.

Πέρα από τις πολυάριθμες συμμετοχές του ΣΕΔΑ στην δασοπυρόσβεση, που ξεπερνούν τις 450 συμμετοχές από το 1998 μέχρι και σήμερα, καθώς κάποια μέλη της μάχιμης ομάδας του Σ.Ε.Δ.Α. παραμένουν ενεργά από τότε, ο Σύλλογος μας μπορεί να φανεί χρήσιμος σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως:

  1. Πλημμυρικά φαινόμενα. Στον εξοπλισμό που διαθέτει ο Σ.Ε.Δ.Α. υπάρχουν αντλίες ηλεκτροκίνητες αλλά και βενζινοκίνητες κατάλληλες για άντληση πλημμυρισμένων χώρων, ηλεκτρογεννήτριες κλπ.
  2. Εκχιονισμοί, καθώς δυο εκ των πυροσβεστικών οχημάτων που διαθέτει ο Σύλλογος μετατρέπονται σε εκχιονιστικά μηχανήματα με την προσάρτηση εκχιονιστικής λεπίδας, κατά την χειμερινή περίοδο.
  3. Μπορεί ακόμη να συνεισφέρει σε έρευνα και διάσωση ή βοήθεια σε αποκλεισμένους συμπολίτες μας στις ανωτέρω περιπτώσεις και όχι μόνο αυτές.
  4. Κοπές πεσμένων δέντρων σε δρόμους, οικίες, δίκτυα ΔΕΗ-ΟΤΕ κλπ.

Ακόμη με τις δύο υδροφόρες που διαθέτει ο Σ.Ε.Δ.Α. όπως στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον μπορεί να μεταφέρει νερό σε δεξαμενές κυρίως του Δήμου και σε περιοχές που λόγω λειψυδρίας ή λόγω τεχνικών προβλημάτων έχουν πρόβλημα.

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει κατάλληλο συνεργείο για την κοπή ή την κλαδονομή επικίνδυνων δέντρων και ύστερα από αιτήματα συμπολιτών μας που είχαν απευθυνθεί  ακόμη και σε συναφούς δραστηριότητας επαγγελματίες χωρίς αποτέλεσμα, αποφασίσθηκε να δραστηριοποιηθούμε και σε αυτό το πεδίο. Αρκετά μέλη της ομάδας του Σ.Ε.Δ.Α. έχουν εκπαιδευτεί στη διάσωση σε κάθετο πεδίο. Ο Σύλλογος διαθέτει ανάλογο εξοπλισμό. Βέβαια δεν είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα η κοπή – κλαδονομή μεγάλου δέντρου με τη διάσωση σε κάθετο πεδίο. Με δειλά βήματα και με την απόκτηση επιπλέον εκπαίδευσης αλλά και επιπρόσθετου εξοπλισμού για αυτή τη δράση ό Σύλλογος μας ασχολήθηκε δυναμικά με το αντικείμενο. Δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αναπτυχθεί πολύ μεγάλα δέντρα με επικίνδυνη πιθανή κατάληξη, είτε για την ασφάλεια περιουσιακών στοιχείων (π.χ. οικίες) είτε για την σωματική ακεραιότητα περαστικών. Φυσικά η κλαδονομή ή η κοπή συνοδεύεται από τις σχετικές άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πρόκειται βέβαια για ένα δύσκολο και επίπονο έργο που θέλει την ανάλογη προσοχή. Ίσως θα ήταν καλό να ασχοληθεί επαγγελματικά κάποιος ή κάποιοι με το αντικείμενο και πολύ ευχαρίστως να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση τους.

Σ.Ε.Δ.Α. Ασφάλεια στην κοινωνία

   Άλλες δράσεις στις οποίες έχει δραστηριοποιηθεί ο Σ.Ε.Δ.Α. είναι:

  1. Κλαδονομή θάμνων και δέντρων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου, σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο ή το Επαρχείο ανάλογα με το που ανήκει το δίκτυο.
  2. Καθαρισμοί παραλιών σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο και άλλους φορείς
  3. Πλύσιμο καίριων σημείων με την χρήση πυροσβεστικών οχημάτων, όπως για παράδειγμα, ο πεζόδρομος της Χώρας, ο πεζόδρομος του Όρμου Κορθίου, προαύλιοι χώροι σχολείων κλπ.
  4. Ρυμούλκηση και επαναφορά στο οδόστρωμα βαρέων οχημάτων, όπως λεωφορείων και φορτηγών.
  5. Διασφάλιση διαδρομών κατά την διάρκεια αθλητικών δρώμενων στην Άνδρο.
  6. Συνεργασίες και εθελοντική προσφορά με Πολιτιστικούς Συλλόγους σε διάφορες κοινωφελείς δράσεις.
  7. Προώθηση του εθελοντισμού μέσα στα σχολεία μέσω διαφόρων δράσεων.
  8. Συμμετοχή εθελοντικά σε αρχαιολογικές ανασκαφές όπως του σημαντικού Νεολιθικού οικισμού του «Στρόφιλα» που βρίσκεται στην Άνδρο.
  9. Συμμετοχή σε μεγάλα συμβάντα εκτός Άνδρου όπως στη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι το 2018.
  10. Βοήθεια σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
  11. Διενέργεια βαρδιών πυρασφάλειας όταν υπάρχει Στάδιο 3 ή 4 επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς, που εκδίδεται από την Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σε συνεννόηση με το Πυρ. Κλιμάκιο Άνδρου.

Σ.Ε.Δ.Α. Ασφάλεια στην κοινωνία

Πως λειτουργεί;

Η μάχιμη ομάδα του Σ.Ε.Δ.Α. αριθμεί 43 μέλη κατανεμημένα και στα 3 κέντρα του νησιού. Υπάρχει η ομάδα του Γαυρίου με δυο οχήματα (ΣΕΔΑ2 – ΣΕΔΑ4), η ομάδα του Κορθίου με επίσης δυο οχήματα (ΣΕΔΑ3 – ΣΕΔΑ5) και η ομάδα της Χώρας όπου εδρεύουν και οι δυο υδροφόρες (ΣΕΔΑ6 – ΣΕΔΑ7) με τρία οχήματα (ΣΕΔΑ1- ΣΕΔΑ8 – ΣΕΔΑ9).

Μέχρι τώρα η έδρα του Συλλόγου είναι στα Λειβάδια όπου συστεγάζεται ο Σύλλογος μας με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λειβαδίων στον χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου. Η τωρινή Δημοτική Αρχή μας έχει υποσχεθεί την παραχώρηση δημοτικού χώρου στην περιοχή της Χώρας, όπου θα μπορούν να σταθμεύουν και τα οχήματα του Συλλόγου εκεί και φυσικά ευχαριστούμε τον Δήμο γι αυτό. 

Σε περίπτωση κάποιου περιστατικού έκτακτης ανάγκης ενημερώνεται αρχικά η ομάδα της περιοχής που είναι πλησιέστερη στο συμβάν και εφόσον χρειάζεται επιπλέον βοήθεια συνδράμουν και οι υπόλοιπες ομάδες με όσα μέλη είναι διαθέσιμα. Το μέγιστο των εθελοντών του ΣΕΔΑ που έχει εμπλακεί σε μεγάλο περιστατικό πυρκαγιάς με όλα τα οχήματα είναι 32 εθελοντές.

Τι έξοδα έχει;

Είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι μια συνεχώς εξελισσόμενη μεγάλη σχετικά ομάδα με εννέα οχήματα και τον απαραίτητο εξοπλισμό έχει και το ανάλογο κόστος. Ενδεικτικά να πούμε ότι το κόστος με τα μέσα ατομικής προστασίας για ένα νέο εθελοντή ξεπερνούν τα 850€ τα οποία και είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει αποδοτικά και με ασφάλεια. Επιπλέον κάποια από αυτά φθείρονται ή καταστρέφονται με τη χρήση και θα πρέπει αντικατασταθούν.

Εκτός από τα μέσα ατομικής προστασίας που αποτελούν σημαντικό κόστος, είναι ακόμη ο πυροσβεστικός εξοπλισμός, όπως σωλήνες, ακροσωλήνια και λοιπά εξαρτήματα που επίσης φθείρονται ή και σε κάποιες περιπτώσεις καίγονται. Για παράδειγμα μία σωλήνα με τις απαραίτητες προδιαγραφές 25 μέτρων με τους συνδέσμους της κοστίζει περίπου 100€.

Σχετικά με τον εξοπλισμό, μέχρι σήμερα και βάσει εγκυκλίου με την οποία διατίθεται η ΣΑΤΑ Πολ. Προστασίας προς τους Δήμους καλύπτονται αυτές οι ανάγκες σε εξοπλισμό από το Δήμο μας. Αυτή τη δυνατότητα έχουν οι εθελοντικές ομάδες που έχουν μητρώο στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως ο Σ.Ε.Δ.Α. Έτσι από το 2009 και μέχρι σήμερα ο αναγκαίος αυτός εξοπλισμός αγοράζεται από τον Δήμο με αυτά τα χρήματα και παραχωρείται στον Σ.Ε.Δ.Α. Ο Δήμος επίσης μας καλύπτει και τα καύσιμα των οχημάτων.

Άλλο ένα σημαντικό κόστος είναι η συντήρηση και επισκευή των οχημάτων αλλά και του μηχανολογικού εξοπλισμού γενικότερα. Ευτυχώς με την βοήθεια μελών που διαθέτουν τις συγκεκριμένες δεξιότητες η επισκευή και συντήρηση γίνεται εθελοντικά με επιβάρυνση του Συλλόγου, την αγορά των ανταλλακτικών και των απαραίτητων υλικών για την επισκευή τους. Βέβαια υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου κάποια οχήματα λόγω αδυναμίας επισκευής τους από τα μέλη μας, έπρεπε να επισκευασθούν από συνεργείο, που στις περισσότερες περιπτώσεις το κόστος  καλύφθηκε από τον Σύλλογο.

Αναλυτικότερα ο ετήσιος προϋπολογισμός του Συλλόγου για την εύρυθμη λειτουργία του είναι:

  1. Συντήρηση επισκευή οχημάτων  4000€
  2. Τέλη κυκλοφορίας  1200€
  3. Τηλέφωνο ΣΕΔΑ, έκτακτα και διάφορα άλλα όπως, κάλυψη εξόδων για εκπαιδεύσεις κ.λπ.  1800€

Σύνολο 7000€

Ποιος πληρώνει;

Τα έσοδα προέρχονται κυρίως από δωρεές. Από τις συνδρομές τα έσοδα είναι ελάχιστα γιατί είναι παράδοξο να ζητάς από έναν εθελοντή να δεσμεύσει τον ελεύθερο του χρόνο, που σε αρκετές περιπτώσεις αφορά και τον χρόνο της καθεαυτού εργασίας του, ώστε να συνδράμει στο δύσκολο και επικίνδυνο έργο μιας πυρκαγιάς λόγου χάρη, πληρώνοντας από πάνω γι’ αυτό. Η ετήσια συνδρομή άλλωστε, λόγω των ανωτέρων είναι 20€.

Τι θα μπορούσε να κάνει κάποιος για να βοηθήσει τον Σύλλογο στο έργο του;

Θα μπορούσε κάποιος:

  • Να γραφτεί συνδρομητής, χωρίς απαραίτητα να συμμετάσχει στην εθελοντική ομάδα
  • Να συμμετάσχει στην εθελοντική ομάδα είτε για κατάσβεση πυρκαγιάς, είτε για βάρδιες, είτε για άλλες εθελοντικές δράσεις που πραγματοποιεί ο Σ.Ε.Δ.Α.
  • Να συμμετάσχει στην οικονομική στήριξη καταθέτοντας χρήματα στους δυο λογαριασμούς του Συλλόγου

 -Alpha Τράπεζα αρ. 622.00.2002.004339
ΙΒΑΝ:  GR4701406220622002002004339

-Εθνική Τράπεζα αρ. 313/296153-92
ΙΒΑΝ: GR8301103130000031329615392

Στις προθέσεις του Συλλόγου είναι να γραφτούν περισσότερα μέλη του Συλλόγου σαν αρωγά μέλη με μια διαφορετική συνδρομή μόνο και μόνο για την οικονομική στήριξη του Συλλόγου. Αυτό προϋποθέτει ότι θα πρέπει να γίνει μια επανεκκίνηση στο επικοινωνιακό κομμάτι, με πιο άμεση επαφή των μελών με το Δ.Σ. και την εθελοντική ομάδα. Ίσως κάποια νέα μέλη θα μπορούσαν να ασχοληθούν με αυτό και μόνο. 

Σ.Ε.Δ.Α. Ασφάλεια στην κοινωνία
Ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη και με ποια κριτήρια;

Σαν μέλος στην εθελοντική ομάδα μπορεί να γραφτεί οποιοσδήποτε έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, με μια αίτηση που μπορεί να συμπληρώσει ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Σ.Ε.Δ.Α:

http://seda-andros.blogspot.com/ ή αντιγράφοντας το κείμενο της αίτησης από την ιστοσελίδα και αποστέλλοντας αυτή συμπληρωμένη στο email του Συλλόγου seda.andros@gmail.com. Το τηλέφωνο επικοινωνίας του Συλλόγου είναι: 6970194411

Για να ενταχθεί στην συνέχεια στην εθελοντική ομάδα θα πρέπει να περάσει από εκπαίδευση και να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Είναι σημαντικό ειδικά για τα νέα παιδιά να συμμετάσχουν σε τέτοιες δράσεις γιατί μαθαίνουν να συνεργάζονται και να λειτουργούν σαν ομάδα, αναπτύσσουν κριτική σκέψη, αποκτούν αυτοπεποίθηση, κατανοούν τις δυνατότητες τους, μαθαίνουν τα όρια τους,  να σέβονται τον συνάνθρωπο μας, να σέβονται το περιβάλλον κ.α. Όταν αποκτήσει ένας νέος εθελοντής τις βάσεις πάνω στις οποίες μπορεί να είναι αποτελεσματικός, τότε θα έρθει και η «αμοιβή» του που δεν είναι τίποτα άλλο απο το «ευχαριστώ» ή  το «μπράβο» που θα εισπράξει από κάποιο συνάνθρωπό μας που βρίσκονταν σε απόγνωση και τον βοήθησε σε μια δύσκολη στιγμή. Αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα χρηματικό ποσό! 

Στο πρόγραμμα του Συλλόγου είναι να δημιουργηθεί ομάδα μελλοντικών εθελοντών από παιδιά 15 ετών και άνω ώς δόκιμοι που θα εκπαιδεύονται και θα συμμετέχουν σε βοηθητικές δράσεις του Σ.Ε.Δ.Α. μέχρι να ενηλικιωθούν, αντιγράφοντας ευρωπαϊκά πετυχημένα μοντέλα εθελοντισμού που ισχύουν εδώ και πολλές δεκαετίες σε άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Μπορεί να γίνει κάποιος μέλος χωρίς να είναι δασοπυροσβέστης;

Φυσικά και μπορεί κάποιος να είναι απλά μέλος χωρίς να συμμετέχει στην εθελοντική ομάδα. Ακόμη εαν το επιθυμεί κάποιος μπορεί να συμμετέχει στην επικουρική ομάδα και να εκτελεί διαδικαστικά καθήκοντα π.χ. την αλληλογραφία του Συλλόγου

Τι εκπαίδευση χρειάζεται και ποιος την κάνει;

Η βασική εκπαίδευση των νέων εθελοντών γίνεται από κάποια μέλη του Σ.Ε.Δ.Α. με την μεγαλύτερη εμπειρία σε θεωρητικό αρχικά και στη συνέχεια σε πρακτικό επίπεδο. Το μεγαλύτερο βέβαια «σχολείο» προέρχεται από την γνώση που αποκτάται μέσω της εμπειρίας και υπό την καθοδήγηση των εμπειροτέρων μελών του Συλλόγου. Κάθε χρόνο τον μήνα Μάρτιο – Μάιο, γίνεται εκπαίδευση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, διάρκειας 52 ωρών των νέων εθελοντών δασοπυροσβεστών και εφόσον η εξέταση είναι επιτυχής, αποκτά ο νέος εθελοντής και πιστοποίηση.

Ο νέος εθελοντής ειδικά στην αρχή μαθαίνει να λειτουργεί βάσει συγκεκριμένων αρχών. Μεταξύ αυτών ότι λειτουργούμε ως ομάδα και όχι μεμονωμένα. Στα πρώτα συμβάντα οι νέοι εθελοντές επεμβαίνουν  υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των παλαιοτέρων.

Ποιες είναι οι πιο εύκολες και ποιες οι πιο δύσκολες περιπτώσεις που συναντήσατε;

Εύκολες περιπτώσεις ειδικά στις πυρκαγιές δεν υπάρχουν σε θεωρητικό επίπεδο, γιατί από μόνη της μια πυρκαγιά δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες ώστε να διογκωθεί, εκμεταλλευόμενη τα χαρακτηριστικά του τοπίου και τις κλιματολογικές συνθήκες. Ξεκινώντας λοιπόν με μια τέτοια βάση δεν θεωρείς καμία περίπτωση εύκολη στην αρχή, μετά την κατάληξη ναι, μπορείς να πεις ότι αυτή ήταν εύκολη ή δύσκολη. Γενικώς είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς και κατά συνέπεια να την εκτιμήσεις σωστά, γιατί συντρέχουν ταυτόχρονα πολλά δεδομένα. Ανάλογα και με την έκταση του και όσο μεγεθύνεται η έκταση του συμβάντος, η εκτίμηση είναι ακόμη δυσκολότερη και περισσότερο επισφαλής. Ωστόσο έχουν υπάρξει κάποια περιστατικά που ήταν όντως πολύ δύσκολα αφήνοντας πίσω αρκετά μεγάλες καμένες εκτάσεις.

Μια δύσκολη περίπτωση επικίνδυνης πυρκαγιάς με εκρηκτική εξέλιξη ήταν στις 11/8/2013 στον Πιτροφό, όπου σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα το μέτωπο πέρασε με μεγάλη ταχύτητα μέσα από το χωριό, απειλώντας κατοίκους, κατοικίες, οικόσιτα ζώα κλπ. Σε εκείνο το περιστατικό ενεπλάκη όλο σχεδόν το δυναμικό του Σ.Ε.Δ.Α. με 26 εθελοντές και 6 πυροσβεστικά οχήματα (όσα διέθετε τότε ο Σύλλογος).

Άλλη μια δύσκολη περίπτωση ήταν στις 19/8/2012 στην περιοχή των Διποταμάτων, όταν από λάθος αλλοδαπών πεζοπόρων ξεκίνησε μια πυρκαγιά στη καρδιά της περιοχής με ένταση ανέμου 9 μποφόρ. Άμεσα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις απειλώντας ταυτόχρονα διάφορα χωριά που ευτυχώς χάρη στην άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων δεν εισχώρησε στις κατοικημένες περιοχές, εκτός από το σημείο της τελικής έκβασης στον Όρμο Κορθίου, χωρίς όμως να προξενήσει σημαντικές καταστροφές.

Έχουν υπάρξει βέβαια και εύκολες περιπτώσεις που δεν χρειάζεται να αναφερθούν, όπως συμβάντα που μέχρι να μεταβούμε εκεί η φωτιά είχε σβήσει, είτε από μόνη της, είτε από κατοίκους της περιοχής, είτε και από περαστικούς.

Οι πιο όμορφες και ανθρώπινες;

Στις 5/1/2015 ξεκίνησε μια πυρκαγιά στην περιοχή «Ρόζου» στις 19.00 περίπου. Δεν ήταν από τις επικίνδυνες πυρκαγιές παρ’ όλα αυτά η  κατάσβεση της διήρκεσε τρείς ώρες, λόγω του δύσβατου της περιοχής, με εμπλοκή σημαντικής δύναμης τόσο του Πυρ. Κλιμακίου Άνδρου όσο και του Σ.Ε.Δ.Α.

Η ειρωνεία της τύχης ήταν ότι ακριβώς τη στιγμή που είχε σβηστεί πλέον η φωτιά και μαζεύαμε τις τελευταίες σωλήνες, άρχισε να χιονίζει!
   Στις 22.00 περίπου αποχωρήσαμε από το συμβάν προσπαθώντας να διακρίνουμε τον δρόμο λόγω της  πυκνής χιονόπτωσης και για να μην αποκλειστούμε!  

Ο Σύλλογος ανήκει κάπου ή είναι αυτεξούσιος με δεδομένο ότι υπάρχουν ανάλογοι σε όλη την χώρα;

Ο Σ.Ε.Δ.Α. έχοντας μητρώο στην Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ουσιαστικά ανήκει στην  κοινωνία της Άνδρου, έχοντας σαν εμβέλεια δράσης την περιοχή που ορίζεται από το καταστατικό του που δεν είναι άλλη από το νησί μας, την Άνδρο. Ανάλογα με το συμβάν τίθεται υπό την εποπτεία της αρμόδιας υπηρεσίας που διαχειρίζεται το συμβάν. Η κινητοποίηση της εθελοντικής ομάδας γίνεται είτε μέσω του αρμόδιου υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, είτε μέσω του υπεύθυνου Πολ. Προστασίας της Περιφέρειας, είτε μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας που έχει τη διαχείριση του συμβάντος. Έχουν υπάρξει αρκετά περιστατικά όπου η κινητοποίηση γίνεται αυτόματα με την ενημέρωση για το συμβάν από κάποιο πολίτη, αφού όμως ενημερωθεί και η αρμόδια Υπηρεσία.

Όλοι μας άλλωστε γνωρίζουμε ότι, όσο γρηγορότερα γίνει η κινητοποίηση και η αντιμετώπιση του συμβάντος, τόσο καλύτερα θα είναι και τα αποτελέσματα.

Η εμπλοκή της εθελοντικής ομάδας γίνεται μέσω  του επικεφαλή της που γνωρίζει τόσο τη διαθεσιμότητα και τις δυνατότητες του εκάστοτε μέλους όσο και των διαθέσιμων και καταλληλότερων οχημάτων, ανάλογα με την περίσταση. Έχει επιπλέον την μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση, ώστε να πετύχει το καλύτερο σε επίπεδο Συλλόγου αποτέλεσμα.

Στο παρελθόν έχει υπάρξει συνεργασία και βοήθεια σε μεγάλα περιστατικά πυρκαγιών στο νησί μας με άλλους αντίστοιχους Συλλόγους της Αθήνας που έχουν έρθει κατα καιρούς για να βοηθήσουν. Τέτοιες ομάδες είναι του Βύρωνα, του Αγ. Στεφάνου, της Ροδόπολης και της Ραφήνας. Βέβαια επειδή ο Σ.Ε.Δ.Α. έχει αρκετά χρόνια δράσης η συνεργασία δεν έχει να κάνει μόνο με αυτές τις ομάδες, απλώς αυτές έτυχε να έρθουν για βοήθεια σε μεγάλα περιστατικά της Άνδρου. Αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί και άλλες εθελοντικές ομάδες που εξελίσσονται και εντός του Νομού Κυκλάδων με το ίδιο αντικείμενο δράσης και με την ίδια δυναμική εξέλιξης.

Σαν επίλογο τι θα λέγατε;

Κατ’ αρχήν να ευχαριστήσουμε εκτός των συμπολιτών μας, που αναφέρθηκαν πιο πάνω και όλους, εκείνους που ειλικρινά είναι πολλοί και έχουν στηρίξει τόσο οικονομικά όσο και ηθικά αυτή την προσπάθεια. Αυτοί ουσιαστικά που αναγνωρίζουν με τον α ή β τρόπο το έργο του Συλλόγου αποτελούν και την κινητήριο δύναμη αυτής της δράσης. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε κανένα κίνητρο ώστε να συνεχισθεί αυτή η προσπάθεια που ομολογουμένως είναι δύσκολη , επικίνδυνη και με μεγάλη κατάθεση ψυχικής δύναμης χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος. Κοινός παρονομαστής αυτής της δράσης είναι το υψηλό αίσθημα κοινωνικής προσφοράς αυτών των εθελοντών. Επομένως κυρίως, το μεγάλο ευχαριστώ το οφείλουμε σ’ αυτούς που υπό αυτές τις συνθήκες ανεβάζουν το ηθικό και δημιουργούν τις βάσεις για μια δυνατή και με ανεβασμένο αίσθημα ασφάλειας κοινωνία.

 Το παρόν Συμβούλιο: Πρόεδρος: Χαζάπης Νίκος  Αντιπρόεδρος: Μπατής Βασίλης Γραμματέας: Σαραβάνου Ιωάννα Ταμίας: Τρανάκος Γιώργος Μέλος: Βαρθολομαίος Στέλιος Μέλος: Κόντης Κώστας

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.