Με τις ενέργειες του Λιμενάρχη Άνδρου Πλωτάρχη ΛΣ Θεόδωρου Κραψίτη και κατ’ εφαρμογή του νόμου, καθορίζονται τα όρια διασύνδεσης πλοίου – λιμένα της λιμενικής εγκατάστασης Άνδρου, όπου ανοίγει ο δρόμος στο Λιμενικό Ταμείο προκειμένου να προχωρήσει στην αξιολόγηση ασφάλειας και την εφαρμογή του ISPS, προϋπόθεση για την προσέγγιση λαντζών από κρουαζιερόπλοια στο Γαύριο.

Ανοίγει ο δρόμος για την κρουαζιέρα και στην Άνδρο

Την 09-02-2022 δημοσιεύτηκε στο “Διαύγεια” η Αριθ. 01-2022 απόφαση Λιμενάρχη Άνδρου (ΑΔΑ: ΡΡΑ04653ΠΩ-3ΤΧ) με την οποία καθορίζονται τα όρια διασύνδεσης πλοίου-λιμένα της Λιμενικής Εγκατάστασης Άνδρου κατ’ εφαρμογή του ν. 3622/2007.

Με αυτή την απόφαση το λιμάνι του Γαυρίου, κατόπιν σχετικής αξιολόγησης, γίνεται λιμένας υποδοχής πλοίων που υπάγονται στην εφαρμογή του Κώδικα ISPS, ανάμεσά τους κρουαζιερόπλοια διεθνών πλόων. O κώδικας ISPS είναι μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας (security) των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων, που αναπτύχθηκε έναντι τυχόν απειλών για τα πλοία και τις λιμενικές εγκαταστάσεις.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου-Άνδρου αναλαμβάνει πλέον, να προχωρήσει στην πραγματοποίηση αξιολόγησης ασφάλειας του λιμένα Γαυρίου, στη σύνταξη σχετικού σχεδίου ασφάλειας και στην υποχρέωση συμμόρφωσης προς της διατάξεις της Οδηγίας 2005/65/ΕΚ. Μετά από εντατικές προσπάθειες του Λιμενάρχη Άνδρου, και σύμφωνα με Διαταγές των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας, ένα νέο παράθυρο σημαντικής τουριστικής αξίας, η κρουαζιέρα, αποκτά βάσεις ανάπτυξης στο νησί της Άνδρου.

Η ανωτέρω απόφαση έρχεται σε συνέχεια του Ειδικού Κανονισμού Λιμένα Άνδρου με αριθμό 24, που με πρωτοβουλία του Λιμενάρχη Άνδρου Πλωτάρχη Λ.Σ. Θοδωρή Κραψίτη, εκδόθηκε πέρυσι τον Ιανουάριο του 2021 (ΦΕΚ τεύχος Β΄ 227).

Με τον εν λόγω Ειδικό Κανονισμό που δεν υπήρχε στην Άνδρο, καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις δραστηριοποίησης επιβατηγών λαντζών. Με δεδομένο, τις σχετικές ελλείψεις επαρκών λιμενικών υποδομών στην Άνδρο, η χρήση λαντζών για τα πλοία κρουαζιέρας είναι προϋπόθεση για τη δραστηριοποίησή τους, επισημαίνει σε επικοινωνία μας ο Λιμενάρχης Άνδρου.

Έτσι, ολοκληρώνεται το βασικό θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να υπάρξει πλέον στην Άνδρο τακτικός προγραμματισμός αφίξεων πλοίων και επιβατών κρουαζιέρας. Ο Λιμενάρχης συμπλήρωσε επίσης ότι με τη βελτίωση των υποδομών και στα άλλα λιμάνια του νησιού, Χώρα και Μπατσί, θα δύνανται να εξυπηρετούνται επίσης κρουαζιερόπλοια, έστω και με τη χρήση επιβατηγών λαντζών.  

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πλωτάρχης ΛΣ Θ. Κραψίτης στέκεται με παραδειγματικό επαγγελματισμό στην Άνδρο, ενισχύοντας το αίσθημα της εμπιστοσύνης των πολιτών στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του κράτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.