Ελεύθερος Τύπος: Η απώλεια ενός ευεργέτη της Άνδρου

Στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ η Δέσποινα Σαββοπούλου περιγράφει την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του ΝΙΚΟΥ ΣΙΓΑΛΑ στην αγαπημένη του Άνδρο. Το όραμά του εμπνέει τα παιδιά και την ευρύτερη οικογένειά του να συνεχίσουν το πολύπλευρο έργο του, ο ίδιος όμως θα λείπει και η αγορά της Χώρας, τα Ιδρύματα Κυδωνιέως και Μωραΐτη, αλλά και ο Ναυτικός Όμιλος που σύχναζε δεν θα είναι πια τα ίδια. Άντιο Νίκο!

Η Δημοσίευση

Συγκίνηση και πολλή αγάπη είχε ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Νίκο Σιγάλα, τον πρόεδρο των ανδριώτικων Ιδρυμάτων Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως και Δημήτρη και Λιλίκας Μωραϊτη, ο οποίος έφυγε αιφνίδια από τη ζωή, σε ηλικία 65 ετών.

Γράφει η Δέσποινα Σαββοπούλου

Ο Νίκος Σιγάλας συνέβαλε τα μέγιστα στην αναβάθμιση του πολιτισμού του νησιού του, της Άνδρου, τόσο μέσα από τη διοργάνωση σημαντικών εκθέσεων, των περίφημων Πλόων που για 27 χρόνια έφεραν σημαντικούς καλλιτέχνες στο Ίδρυμα Κυδωνιέως, όσο και μέσα από την διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ πλούσια ήταν και η φιλανθρωπική του δράση μέσα από τα δύο Ιδρύματα.

Το καλοκαίρι του 2021 ο Νίκος Σιγάλας ήταν πολύ χαρούμενος καθώς το “Κληροδότημα Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη Άνδρου”, τίμησε την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του 1821 με ένα φαντασμαγορικό διήμερο εκδηλώσεων, που είχε τίτλο «Νέα Ματιά στην Επαναστατημένη Άνδρο», το οποίο χάρηκαν όλοι οι Ανδριώτες. Το διήμερο περιελάμβανε παραδοσιακούς χορούς, μουσική, τραγούδια, ομιλίες, βραβεύσεις και κορυφώθηκε με θεαματική αναπαράσταση του Καψίματος της Κανάριας του θρυλικού πυρπολικού της οικογένειας των Εμπειρίκων, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μέσα στον κόλπο του Νειμποριού. Ο Νίκος Σιγάλας μάλιστα προγραμμάτιζε αυτές οι εκδηλώσεις να συνεχιστούν και να γίνουν θεσμός, όπως είναι και οι Πλόες ο εικαστικός θεσμός του Ιδρύματος Μωραϊτη.

Κάτι που ευχήθηκαν και σύσσωμοι οι άνθρωποι, που συγκεντρώθηκαν στον ύστατο αποχαιρετισμό για το Νίκο Σιγάλα. Η νεκρώσιμος ακουλουθία εψάλλει το Σάββατο το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Ψυχικό, όπου έδωσαν το παρών πολλοί φίλοι και συγγενείς, καλλιτέχνες από τον εικαστικό χώρο, καθώς και επιφανείς Ανδριώτες. Απαρηγόρητοι ήταν η σύζυγος του Έρη Μανούσου, τα δύο του παιδιά Λεωνίδας και Κατερίνα, η αδελφή του Βιβή Παλαιοκρασσά και ο ξάδελφος του Δημήτρης Σιγάλας, στενός συνεργάτης του, αντιπρόεδρος και ταμίας του Ιδρύματος Π. και Μ. Κυδωνιέως.

Στον επικήδειο του ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου Δωρόθεος Β’ (κατά κόσμον Σταύρος Πολυκανδριώτης), εξέφρασε την βαθιά του ευγνωμοσύνη για όσα «άριστα έπραξε» για την Άνδρο ο Νίκος Σιγάλας, τον οποίο ονόμασε «καλό, εκλεκτό, αρχοντικό», καθώς και ότι υπήρξε «μαγνήτης για την παρουσία ανθρώπων της τέχνης». Ο Μητροπολίτης μίλησε με θερμά λόγια για την οικογένεια του Νίκου Σιγάλα, αναφέρθηκε στο κύκνειο άσμα του, τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση το προηγούμενο καλοκαίρι και ευχήθηκε ο εικαστικός θεσμός Πλόες να συνεχίσει να διοργανώνεται και κατέληξε σημειώνοντας: «οι Πλόες σε ταξιδεύουν σήμερα από την Άνδρο στον ουρανό…»

Ο επιστήμονας, μαιευτήρας Κωνσταντίνος Πολέμης, εκ μέρους του Ιδρύματος Μωραϊτη, αναφέρθηκε στην ευθυκρισία του Νίκου Σιγάλα, στην μεγάλη αγάπη του για την Άνδρο και σημείωσε πως αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό πίσω του.

Η ιστορικός και θεωρητικός τέχνης (ΕΚΠΑ) Αθηνά Σχινά, αναφέρθηκε στην τριαντάχρονη συνεργασία της με το Νίκο Σιγάλα, που τον ενδιέφερε ο πολιτισμός σε όλες τις εκφάνσεις του, αγαπούσε την πρόοδο, τολμούσε να υποστηρίξει μια καινούργια ιδέα, συμμετείχε με ενθουσιασμό, βοήθησε σε όλους τους τομείς που θα μπορούσαν να ανεβάσουν ακόμα και την καθημερινότητα της Άνδρου. Τέλος ευχήθηκε να συνεχιστεί το έργο του στα δυο Ιδρύματα και τον αποχαιρέτισε με την ευχή των καπετάνιων όπως είπε: «καλά νερά για το μεγάλο ταξίδι που ακολουθεί…»

Πολύ συγκινημένος ήταν ο ξάδελφος του Δημήτρης Σιγάλας στον δικό του αποχαιρετισμό που είχε προσωπικό τόνο, καθώς μεγάλωσαν μαζί: «ήσουν ένα χαριτωμένο παιδάκι… Βιάστηκες να φύγεις… Δεν φανταζόμουν ότι θα φύγεις πρώτος… Θα σε θυμάμαι πάντα…»

Με σπασμένη φωνή μίλησε η σύζυγος του Έρη Μανούσου, που ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν για την αγάπη και τη συμπαράσταση τους, λέγοντας «ας ευχηθούμε να είναι γαλήνιος…». Εξίσου με μεγάλη συγκίνηση και δάκρυα αποχαιρέτισαν τον πατέρα τους και τα δύο του παιδιά Λεωνίδας και Κατερίνα, με αναφορές σε προσωπικές τους στιγμές, στο τραγούδι «Το καλοκαιράκι» που τους άρεσε να τραγουδάνε μαζί, όταν ο μπαμπάς έπιανε την κιθάρα, στις πολλές συζητήσεις που έκαναν, λέγοντας ότι θα συνεχίσουν όσα τους δίδαξε.

Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης, οι αφοί Στεφάνου της Golden Star Ferries, ο Ανδριώτης Αλκιβιάδης Τάττος ευεργέτης του Φεστιβάλ Άνδρου, οι εικαστικοί Στέφανος Δασκαλάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, οι συνεργάτες του στα δύο Ιδρύματα και πολλοί άλλοι. Η ταφή της σορού του πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον αγαπημένο του τόπο την Άνδρο, όπου επίσης συγκεντρώθηκαν πολλοί Ανδριώτες για να τον αποχαιρετίσουν, καθώς και η οικογένεια του και συνοδοιπόροι του στα δύο Ιδρύματα. Ανάμεσα σε αυτούς που έδωσαν το παρών και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, ο έπαρχος Άνδρου Δημήτρης Λάσκαρης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Άνδρου Δημήτρης Γιαννίσης, ο πατήρ Αέτιος και ο πατήρ Ευδόκιμος από τη Μονή Παναχράντου και πολλοί πρόεδροι Συλλόγων του νησιού.

(Αναδημοσίευση από τον Ελεύθερο Τύπο)

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.