Σήμερα, 26 Φεβρουαρίου 2022 με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε τη δημοσίευση της ιστοσελίδας του εγχειρήματος “Καθαρή, Πράσινη Άνδρος“! Εκεί θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, σχετικά με τις υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων στην Άνδρο, δημόσιες και ιδιωτικές, τις τοποθεσίες και τις λειτουργίες τους, με στοιχεία επικοινωνίας για υποστήριξη. Θα βρείτε επίσης ένα λεπτομερές ευρετήριο – από το Α έως το Ω – για τον τρόπο απόρριψης οποιουδήποτε απορρίμματος στην Άνδρο καθώς και χρήσιμους οδηγούς για τη μείωση των απορριμμάτων. Αυτά και πολλά άλλα σας προσκαλούμε να δείτε στον σύνδεσμο εδώ  www.cleangreenandros.org 

Όλοι μαζί για την Άνδρο

Χρειάστηκε περίπου το διάστημα 2 ετών για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά τα μικρά πρώτα βήματα ενός ανεξάρτητου εγχειρήματος με ένα μεγάλο και σημαντικό όραμα: να γίνει η Άνδρος όχι μόνο το πιο πράσινο νησί στις Κυκλάδες αλλά και το πιο καθαρό!. 

Τα 2 αυτά χρόνια, που συνέπεσαν με την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, η μικρή εθελοντική μας ομάδα, υπό τη στέγη του μη κερδοσκοπικού φορέα “Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου”, δούλεψε συστηματικά διαμορφώνοντας την απαρχή αυτού του εγχειρήματος στοχεύοντας στη μείωση και καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων στην Άνδρο, ακολουθώντας τα χνάρια του εγχειρήματος Andros Routes για τη φροντίδα και ανάδειξη των πεζοπορικών διαδρομών της Άνδρου. 

Η αφετηρία μας σταθερή…αγάπη και ο θαυμασμός για τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Άνδρου. Τα βήματά μας καθοδήγησαν τα συναισθήματά μας για το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων και τη δυσχέρεια αντιμετώπισής του από τις αρχές, αλλά και εμάς τους ίδιους τους πολίτες. Οι προβληματισμοί μας υπήρξαν έντονοι, τα ερωτήματά μας πολλά. Τα 2 χρόνια που πέρασαν, οργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε δεκάδες διαδικτυακές και δια ζώσης συναντήσεις μεταξύ μας, αλλά και με παρόχους υπηρεσιών καθαριότητας, τον Δήμο, όλες τις δημοτικές παρατάξεις της Άνδρου, εμπειρογνώμονες, ανθρώπους που νοιάζονται ή/και εμπλέκονται στο ζήτημα. Η πορεία υπήρξε αργή αλλά σταθερή :

  • Σχεδιάσαμε τη δομή και τις πρώτες δράσεις του εγχειρήματος
  • Αναζητήσαμε πόρους για να τις υλοποιήσουμε 
  • Προσκαλέσαμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τη Δημοτική αρχή και τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών καθαριότητας να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ώστε να βρεθεί ένας τρόπος συνεργασίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος των απορριμμάτων, υπογράφοντας ένα σύμφωνο συνεργασίας (επισυνάπτεται το αρχείο) και διαμορφώνοντας την περίφημη Συμβουλευτική Επιτροπή του εγχειρήματος
  • Καλέσαμε ανοικτά τον κόσμο της Άνδρου να συμμετάσχει στην ονοματοδοσία του νέου εγχειρήματος, προτείνοντας και ψηφίζοντας το όνομά του
  • Αναζητήσαμε, συγκεντρώσαμε και επεξεργαστήκαμε όλες τις πληροφορίες που κατέστη δυνατό για τις υπηρεσίες καθαριότητας που παρέχονται στην Άνδρο.

Τον τελευταίο σχεδόν 1.5 χρόνο εργαστήκαμε για να καταστήσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες διαθέσιμες σε όλους, μόνιμους, εποχικούς κατοίκους και επισκέπτες. 

Η μέρα καθυστέρησε αλλά έφτασε! Κι εμείς συνειδητά επιλέξαμε να αναβάλουμε λίγο ακόμη τη δημοσίευση της ιστοσελίδας, προσκαλώντας σας, να εκφράσετε τις δικές σας απόψεις, τη δική σας φωνή, σε λίγες ερωτήσεις για το καυτό ζήτημα των απορριμμάτων της Άνδρου, καθημερινά από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου έως το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου. Όσοι δεν το κάνατε ήδη, σας προσκαλούμε να το κάνετε τώρα εδώ ώστε οι πολύτιμες δικές σας απόψεις, επώνυμες και ανώνυμες, να δημοσιευτούν, όπως δεσμευτήκαμε, σε περίοπτη θέση στην ιστοσελίδα μας τις επόμενες μέρες.  

Όλοι μαζί για την Άνδρο

Κλείνουμε την ενημέρωση αυτή με ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες. Καταρχάς στο Cyclades Preservation Fund (CPF), που από τα πρώτα βήματα του εγχειρήματος, υπήρξε συνοδοιπόρος και πολύτιμος υποστηρικτής, αλλά και μέσω του CPF, στην Interamerican που κατέστησε εφικτή για την ομάδα μας, για μικρό αλλά πολύτιμο χρονικό διάστημα, την μερική απασχόληση βοηθού γραμματείας και επικοινωνίας του εγχειρήματος. Τέλος με τις θερμές μας ευχαριστίες στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του εγχειρήματος για τη συνεργασία και τη βοήθειά τους.

Θα χαρούμε να ακούσουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας για την ιστοσελίδα και το εγχείρημα, στη φόρμα επικοινωνίας μας εδώ.

Ελπίζουμε οι πληροφορίες και οι δεκάδες απλές πρακτικές και λύσεις που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα να αποτελέσουν έμπνευση και έναυσμα στον καθένα από εμάς να αναλογιστεί και να πράξει καθημερινά για μια πιο “Καθαρή, Πράσινη Άνδρο”! 

Η οργανωτική ομάδα του εγχειρήματος “Καθαρή, Πράσινη Άνδρος”

Ένα εγχείρημα του μη κερδοσκοπικού φορέα “Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου”  #CleanGreenAndros #AndrosYourVoice 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.