Ο "σπασμένος καθρέφτης"

Του ΣΠΥΡΟΥ ΤΣΑΟΥΣΗ

Υπάρχουν πολλά ζητήματα στην Άνδρο για τα οποία η Διοίκηση Λοτσάρη – Γιαννίση – Μπάλλα δεν παρέχει πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση στα θεσμικά όργανα και την τοπική κοινωνία.

Οι λόγοι μπορεί να ποικίλουν: πολιτική σκοπιμότητα, άστοχη διαχείριση ή αβεβαιότητα έκβασης ενός θέματος, επικοινωνιακή τακτική, έλλειψη συναίνεσης και συνεργασίας.

Σε αρκετά Συμβούλια δεν έχουν δοθεί απαντήσεις σε διάφορα θέματα όπως π.χ. η εξέλιξη των αιολικών Κοπελούζου και Μυτιληναίου, οι απευθείας αναθέσεις, το μη αδειοδοτημένο ελικοδρόμιο (Π.Δ. 19/2009) που επιβαρύνει τους δημότες με δικαστικά έξοδα, πρόστιμα και διαδικασίες κατεδάφισης, η πανάκριβη ιστοσελίδα του Δήμου αξίας 75.000 ευρώ, η πορεία του ΧΥΤΥ ενώ καλούμασταν να ψηφίσουμε δεκάδες χιλιάδες ευρώ στη μετοχική σύνθεση του Φο.Δ.Σ.Α., Τοπικοί Πρόεδροι έχουν διαμαρτυρηθεί γιατί δεν γνώριζαν για τα έργα των Κοινοτήτων τους πριν τη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος, στο Χωροταξικό δεν γνωρίζαμε για τις συναντήσεις του μελετητή με τη Διοίκηση, δεν συζητάμε για την ακρίβεια και την έξαρση του COVID κτλ.

Κάπως έτσι ο θεσμικός διάλογος που θα μπορούσε με ευπρέπεια να διεξάγεται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, υποκαθίσταται από ένα άγονο κυνήγι «likeισμού» στο facebook που κατά την εκτίμησή μου, λίγο ενδιαφέρει τους πολίτες της Άνδρου.

 Τελευταία, ωστόσο έχουμε μπει σε έναν επιταχυντή ελλιπούς ενημέρωσης. Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Η φωτιά στη μη αδειοδοτημένη χωματερή, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Στρόφυλα, καίει τα σκουπίδια επί τέσσερις μήνες και η Διοίκηση τηρεί σιγή ιχθύος απέναντι σε χιλιάδες πολίτες που εισπνέουν τις τοξίνες. Πρόκειται για τον δεματοποιητή όπου ο κ. Λοτσάρης αποδείχθηκε πως ψηφοθηρικά δεσμεύονταν ότι θα τον απομακρύνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο της θητείας του. Στο ίδιο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων, ακόμα αναμένουμε και τα τρία σπιτάκια Ανακύκλωσης που κάποτε διαφημίζονταν (σωστά) για τη συμβολή τους στη μείωση όγκου των σκουπιδιών.
  • To πρόγραμμα κομποστοποίησης επικεντρώνεται στη δημιουργία νέων ευκαιριών εργασίας εφαρμόζοντας το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας στον τομέα των βιολογικών αποβλήτων. Ο κ. Λοτσάρης υπέδειξε στους φορείς του προγράμματος, όπως μας είπε, έναν ιδιοκτήτη στον Κάμπο Γαυρίου ως θέση εγκατάστασης αλλά παράλληλα δεν ενημέρωσε ποτέ την τοπική κοινωνία, το Δ.Σ., τον Πρόεδρο Γαυρίου, την Πρόεδρο Μπατσίου, όπως δήλωσαν στο Συμβούλιο, επειδή μάλλον γνώριζε τις πιθανές αντιδράσεις λόγω της πρόσφατης υπόθεσης με τα Σιλό (οπού δικαιώθηκαν οι κάτοικοι στο ΣτΕ). Η πολιτική του στάση απέναντι στα «αφεντικά» και τον «κάμπο της υποκρισίας» όπως αρέσκεται να αποκαλεί, αποδείχθηκε λανθασμένη αφού θέτει σε κίνδυνο την έκβαση ενός εξαιρετικού προγράμματος για το νησί, ενώ θα μπορούσαν με ανοιχτή πρόσκληση να εξασφάλιζαν εναλλακτικές θέσεις αντί να τις προτείνει ο ίδιος (το link του προγράμματος https://www.enicbcmed.eu/projects/sircles).
  • Μετά από δυόμιση χρόνια αδράνειας στο θέμα εκκαθάρισης της Αναπτυξιακής, ανταλλαγής πληροφοριών και αλληλογραφίας που δεν μοιράστηκε η Διοίκηση με τη Γενική Συνέλευση, ξαφνικά εγκαλούν την Αντιπολίτευση. Η Δημοτική Αρχή είναι που καταρτίζει και εκτελεί τον Προϋπολογισμό και αποφασίζει μέσω της Οικονομικής Επιτροπής ποιες υποχρεώσεις του Δήμου μπορούν να αποπληρώνονται. Γιατί δεν έγινε ανάθεση στους εκκαθαριστές για τα έτη 2019 – 2021 να συνεχίσουν το έργο τους; Γιατί ακύρωσαν το Συμβούλιο το Μάρτη του 2020 για το ίδιο θέμα και ο κ. Μπάλλας μας είπε ότι μετά «έπιασε ο κορονοϊός» και ξεχάστηκε; Γιατί δεν μοιράστηκαν την από 2/3/2020 εμπιστευτική έκθεση του εκκαθαριστή επί της πορείας εκκαθάρισης της Αναπτυξιακής Α.Ε. αλλά συνεχίζουν και λένε ότι δεν παρέδωσε έργο; Γιατί τέλος η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να αντικαταστήσει τους ορκωτούς ελεγκτές – εκκαθαριστές δίχως να τους καλέσει στα Συμβούλια και να ακούσουμε τις απόψεις τους; Ευτυχώς η Αντιπολίτευση δεν ενέδωσε για άλλη μια φορά σε τετελεσμένα και θα γίνει Συμβούλιο με την παρουσία των εκκαθαριστών όπου είμαι βέβαιος θα μάθουμε πολλά.
  • Ο Δήμος Τήνου (για άλλη μια φορά) έστειλε Πρόσκληση συμμετοχής στη διαβούλευση του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.). Ο Δήμος Άνδρου, κατά τη συνήθη τακτική του, αποφάσισε ότι για το ίδιο θέμα και τη χωροθέτηση των σταθμών, θα έπρεπε να ψηφίσουμε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, χωρίς καν διάλογο στο Συμβούλιο αλλά αντίθετα συνεδριάσαμε με ανταλλαγή sms και email.

Η Διοίκηση Λοτσάρη – Γιαννίση – Μπάλλα υπονομεύει διαρκώς τις ανοιχτές διαδικασίες, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια και αντί της πλήρους ενημέρωσης στα Συμβούλια για τα μεγάλα ζητήματα και τα θέματα επικαιρότητας, κάνουν τακτικό σχολιασμό όσων διαβάζουν στο facebook και εκφοβίζουν πολιτικά δημοτικούς συμβούλους με παραιτήσεις και αποπομπές.

υ.γ. 1 προσωπικά έχω επισημάνει το έλλειμα αυτό της Διοίκησης με διάφορες παρεμβάσεις:

https://www.androsportal.gr/i-apaxiosi-ton-sillogikon-organon/#comments

https://www.androsfilm.gr/2020/11/16/spyros-tsaousis-how-is-the-information-provided-by-the-municipality-of-andros/

https://www.androsfilm.gr/2021/09/15/the-island-that-leaves-by-spyros-tsaousis/

Σύντομα θα παραθέσω αναλυτικά στοιχεία για το πλαίσιο λειτουργίας των συλλογικών οργάνων, όπου είναι ενδεικτικό της ποιότητας της παραγόμενης πολιτικής συνολικά.

υ.γ. 2 Με τους συναδέλφους μου Αντώνη Αντώνογλου και Γιάννη Μπακέλα, στο άρθρο μας «Της λήθης το πηγάδι», θέσαμε κάποια ερωτήματα στον κ. Κυριάκο Θωμά.

https://www.androsfilm.gr/2021/09/11/%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B7%CE%B3%CE%AC%CE%B4%CE%B9-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%BF/

Η απάντησή του ήταν αντάξια των αποφθεγμάτων με κινούμενα σχέδια που κοινοποιεί αλλά και με την πολιτική έκφραση της Διοίκησης που υπηρετεί. Μας αποκάλεσε ειρωνικά «Οι Τρεις Καμπαλέρος».

Ο "σπασμένος καθρέφτης"

Πρόσφατα κείμενά του στο «Εν Άνδρω», με αναφέρουν ως «δημο-διδάσκαλο» και «σοφό της Σιών»!, υιοθετώντας πια νομοτελειακά τη ρητορική της ιστοσελίδας που κάποτε τον διαπόμπευε και της είχε αποστείλει εξώδικο. Τι να πω;

Δεν γνωρίζω τον κ. Θωμά προσωπικά, όμως δεν μπορώ να λάβω σοβαρά υπόψη μου τη συμπεριφορά του. Ένας Σύμβουλος Διοίκησης αφοσιώνεται ως τεχνοκράτης σε συγκεκριμένο έργο που οφείλει να παραδώσει, δεν αναλώνεται σε παρελθοντολογίες και αντιδικίες με πρόσωπα που διαθέτουν εντολή αντιπροσώπευσης, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος απεμπόλησε τη δυνατότητα να εκτεθεί στο εκλογικό προσκήνιο και δρα ως έμμισθος συνεργάτης στο πολιτικό παρασκήνιο.

Όταν συμβαίνουν συνταρακτικά γεγονότα στη γειτονιά μας, χάνονται ξαφνικά νέοι άνθρωποι στο νησί μας, οφείλουμε να αντιλαμβανόμαστε την αξία της ζωής και της αξιοπρέπειας και να συμβάλλουμε με υπευθυνότητα στον δημόσιο διάλογο.

Σπύρος Τσαούσης Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.