Την ώρα που η χώρα μας ετοιμάζεται να γιορτάσει την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό, 201 χρόνια από την επανάσταση του 1821, ο κόσμος μας ζει την πιο ντροπιαστική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπληρώνοντας ένα μήνα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και με ένα δυσθεόρατο κύμα προσφύγων αμάχων, κυρίως γυναικών, γερόντων και παιδιών να κατακλύζουν την ευρωπαϊκή ήπειρο. 

Η Ε.Ε. στέκεται στο πλευρό αυτής της προσφυγικής κρίσης απορροφώντας τον “όλεθρο”…

Αποδέσμευση κονδυλίων έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες από την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα:

Πάνω από 10 δισ. ευρώ για τις ανάγκες των προσφύγων από την Ουκρανία

Η ΕΕ θα καλύψει όλα τα έξοδα της συγχρηματοδότησης συνοχής για το 2021 και το 2022

Θα διατεθούν τουλάχιστον 420 εκ. ευρώ μη δαπανηθέντων κονδυλίων της περιόδου 2014-2020 από τα εσωτερικά ταμεία της ΕΕ

Το ΕΚ ενέκρινε την αναπροσαρμογή των ευρωπαϊκών ταμείων περιφερειακής ανάπτυξης και ασύλου για τη διοχέτευση κονδυλίων προς τα κράτη μέλη που υποδέχονται πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Την Πέμπτη, μόλις δύο εβδομάδες μετά την υποβολή σχετικής πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τα μέτρα της δράσης συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE) κάνοντας χρήση της διαδικασίας κατεπείγοντος, με 562 ψήφους υπέρ, δύο ψήφους κατά και τρεις αποχές.

Πόροι από τα ταμεία συνοχής για τους πρόσφυγες

Η επικαιροποίηση των ισχυόντων κανόνων της πολιτικής συνοχής θα επιτρέψει την ταχεία ανακατανομή της διαθέσιμης χρηματοδότησης ώστε να υποστηριχθούν τα κράτη μέλη και οι περιφέρειές τους στην παροχή στήριξης έκτακτης ανάγκης σε πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής – δηλ. προσωρινή στέγαση, τροφή και νερό, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση. Η χρηματοδότηση μπορεί να αποτελείται και από κονδύλια της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2014-2020 που δεν έχουν ακόμη διατεθεί ή δαπανηθεί, καθώς και επιπλέον 10 δισ. ευρώ από κονδύλια του προγράμματος «REACT-EU».

Τα κράτη μέλη έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν από την ΕΕ αναδρομικά αποζημίωση για τις δαπάνες από τις 24 Φεβρουαρίου, την ημερομηνία δηλαδή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Η ΕΕ θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει το 100% (αντί του συνήθους 85%) της ενωσιακής συγχρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής για ένα ακόμη έτος, από τα μέσα του 2021 έως τα μέσα του 2022.

Τα ευρωπαϊκά ταμεία συνοχής στηρίζουν επενδύσεις που προωθούν την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της ΕΕ με στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της.

 Ταμεία εσωτερικών υποθέσεων

Με 575 ψήφους υπέρ, τέσσερις κατά και τρεις αποχές, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν επίσης για ένα έτος (έως τα μέσα του 2024) την παράταση της περιόδου δυνατότητας αξιοποίησης τόσο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης όσο και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας 2014-2020, ώστε να δοθεί στα κράτη μέλη ταχεία πρόσβαση σε αχρησιμοποίητους πόρους. Μέσω των ταμείων μπορούν να αποδεσμευθούν έως και 420 εκ. ευρώ για δαπάνες στέγασης, διατροφής, υγειονομικής περίθαλψης ή πρόσληψης επιπλέον προσωπικού.

 Σχετικές πληροφορίες

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία από την ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς κατευθύνονται προς γειτονικές χώρες.

Επόμενα βήματα

Το σχέδιο κανόνων θα διαβιβαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επίσημη έγκριση. Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ μία ημέρα μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.