Ξημερώματα της 25ης Μαρτίου 2022, εκδήμησε  «εν τόπω αναπαύσεως» η Μαρία σύζ. Γεωργίου Καλατζή, πλήρης ημερών…

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής στην Κοχύλου Άνδρου, έχοντας αποκτήσει με το σύζυγό της Γεώργιο δυο τέκνα, τα οποία είναι σήμερα καταξιωμένοι επιστήμονες. Ήταν θέλημα Θεού στη διάβα της ζωής, να γνωρίσω την εκλιπούσα κάπου στα τέλη  του 1984 με αρχές του 1985, όταν συνέπεσε να γνωρίσω την θυγατέρα της και μετέπειτα συνάδελφό μου, στο Δικαστικό Σώμα. Από τις λίγες ομολογουμένως φορές που βρέθηκα στο σπίτι της είτε στη Νίκαια είτε στην Κοχύλου, ένοιωσα τη ζεστασιά και τη θαλπωρή της νησιώτικης φιλοξενίας που απέπνεε ο αυθόρμητος χαρακτήρας της,  Η εκλιπούσα ήταν μια γυναίκα με γενναιότητα, σωφροσύνη,  αξιοπρέπεια, εντιμότητα,  καρτερία και προπαντός αγάπη, έχοντας ως αποκλειστικό της οδηγό την ηθική και τη δικαιοσύνη. Αυτές τις αρετές της, τις μεταλαμπάδευσε στα δύο της τέκνα, τα οποία τις ακολούθησαν πιστά, αναδεικνύοντας ως πρότυπο ζωής τις δικές της διδαχές και  ανταμείβοντάς τη έτσι με την καταξίωσή τους στους κόλπους της κοινωνίας. Όταν δε ήρθαν στη ζωή τα εγγόνια της και πάλι ήταν εκείνη που ανέλαβε την επικουρία της ανατροφής τους αγόγγυστα, λέγοντας πάντοτε τον  «καλό της λόγο», έως ότου αντελήφθη πλέον -μετά την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο- ότι οι θυσίες της ευοδώθησαν. Έκτοτε, αισθανόμενη ότι ο δικός της στόχος είχε επιτευχθεί, αποσύρθηκε στην Κοχύλου, έως την εκδημία της.

Ας είναι ανάλαφρη η Ανδριακή Γή που δέχθηκε το σεπτό της σκήνωμα και  μια-μια οι αναμνήσεις όλων μας ας αναδιπλωθούν τούτες τις ώρες της προσευχής, σχηματίζοντας ένα τεράστιο θαλάσσιο  πέπλο  πάνω του, χαράσσοντας νοητά τον βηματισμό της νιότης της από το Κάστρο της Φανερωμένης ίσα με το Ξωκλήσι κάτω από τη Αγία Τριάδα   και από εκεί ακολουθώντας το μονοπάτι στα γαλάζια νερά του Κορθίου…

Αιωνία της η μνήμη!

Κ.Σοφ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.