Η Αγία Μαύρα στις Χάρτες Άνδρου

Η Αγία Μαύρα στις Χάρτες Άνδρου γιορτάζει κάθε 3 Μαΐου.

Στα βόρεια της Άνδρου το τοπίο είναι λίγο διαφορετικό από την υπόλοιπη Άνδρο που είναι σαφώς διαφορετική από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Πέρα από τις Χάρτες είναι ο Καβοντόρος. Από κάποια σημεία του χωριού φαίνεται το θαλάσσιο πέρασμα με τα μικρά και τα τεράστια βαπόρια που ανεβοκατεβαίνουν.

Η Αγία Μαύρα στις Χάρτες Άνδρου

Στις Χάρτες τα σπίτια είναι λίγα και αραιά, ένα εδώ, άλλο πάρα κει. Ένας μικρός χείμαρρος κόβει στα δύο το χωριό και βοηθά με το νερό του τις λιγοστές καλλιέργειες. Τα μονοπάτια είναι γεμάτα από τα ίχνη των κατσικιών. Τα δέντρα τα έχει λυγίσει ο αέρας κατά τη φόρα που φυσά. Τα κελιά είναι μισογκρεμισμένα. Στις Χάρτες έχει μια μεγάλη εκκλησία με όμορφο τέμπλο και υπέροχα κυπαρίσσια στην οροφή. Η εκκλησία, έτσι όπως στέκει στο γυμνό τοπίο έχει την ομορφιά της απλότητας και είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαύρα που γιορτάζει κάθε 3 Μαΐου, δηλαδή σήμερα. Παλιά σίγουρα θα γινόταν πανηγύρι, τότε που ο κόσμος θα ήταν αρκετός για να γεμίσει όλα τα σπίτια και να σπείρει όλα τα χωράφια, μέχρι το πιο μακρινό.

Η Αγία Μαύρα στις Χάρτες Άνδρου

Το χωριό είναι περιτριγυρισμένο από κυψέλες, αυτά τα ξύλινα κουτιά είναι σα να οριοθετούν τα σύνορα του με τον κόσμο. Δείχνουν επίσης πως κάθε τόπος ακόμη και αν φαίνεται σκληρός έχει μια γλυκιά πλευρά σαν μέλι! Και πράγματι στις Χάρτες το μέλι είναι εξαιρετικό!

🎓 Ο Άγιος Τιμόθεος και Αγία Μαύρα είναι Άγιοι της Χριστιανικής εκκλησίας. Ήταν παντρεμένοι, μαρτύρησαν μαζί, γι’ αυτό τον λόγο γιορτάζουν μαζί στις 3 Μαΐου. 👉
🌐el.wikipedia.org/wiki

👣 Το μονοπάτι διασχίζει όλο το χωριό και φτάνει μέχρι πίσω από τον φάρο της Φάσας, περνά επίσης από τον Άγιο Ιωάννη το νεκροταφείο του χωριού που έχει φοβερή θέα στην Εύβοια. Έχει ήπιες ανηφόρες και αποζημιώνει με τις υπέροχες θέες στο Κάβοντορο και στις παραλίες Μικρή και Μεγάλη Πέζα. 
🌐 Πεζοπορία φροντίδας στις Χάρτες (κυκλική) 2021 👉 androsroutes.gr/el/pezoporia

📷 ✒️ Άννα Βούλγαρη

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.