Δαμάζοντας τα ραδιοκύματα

Του Σπύρου Τσαούση

Δυστυχώς αναλώνουμε πολιτικό κεφάλαιο, σπαταλάμε ενέργεια και χρόνο για ζητήματα που επιλύονται με καλή θέληση, ενώ υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά θέματα στο νησί μας που αναζητούν διευθέτηση.

Να μοιραστώ λοιπόν την εμπειρία μου απ’ τα Συμβούλια όπου συζητήθηκε το θέμα περί «α) εγκρίσεως έκδοσης πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής κατά του κ. Μιχαήλ Αστρά και β) εξουσιοδοτήσεως του Δημάρχου για την έκδοση του ανωτέρω πρωτοκόλλου».

  1. Η εισήγηση για την οποία κληθήκαμε να αποφασίσουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχοντας ως σκοπό την απόκτηση δικαιωμάτων κατοχής, επί του προπεριγραφόμενου ακινήτου κυριότητας του Δήμου, ο Μιχαήλ Αστράς προέβη αυθαίρετα και χωρίς κανένα νόμιμο δικαίωμα στην κατάληψη του ανωτέρου ακινήτου».

Κατά την άποψή μου και με δεδομένο το παραχωρητήριο στέγασης του ραδιοφωνικού σταθμού που διαθέτει ο κ. Αστράς απ’ το 2014, τις ενέργειες εξεύρεσης λύσης που έκανε μετέπειτα, όπως αυτές παρουσιάστηκαν, καθώς και την αδράνεια του Δήμου να τακτοποιήσει τον αυθαίρετο χώρο, να τον εκμισθώσει και να του μεταβιβάσει το ρεύμα, η παραπάνω πρόταση/πρόθεση που αποδίδεται στον κ. Αστρά είναι τουλάχιστον υπερβολική.

  1. Η εισήγηση δεν αξιολογεί το ανταποδοτικό κοινωνικό και πολιτιστικό όφελος που έχει η λειτουργία του ραδιοφώνου για το Δήμο και την κοινωνία, αφού ψυχαγωγεί, ενημερώνει, προβάλλει τις δράσεις του Δήμου και πολλών φορέων και αποτελεί ακόμα και σήμερα το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ελληνόφωνο σταθμό που ακούγεται σε πολλά σημεία του νησιού μας.

Στη συγκέντρωση φίλων του ραδιοφώνου το Μάρτη 2022, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γιαννίσης αναγνώρισε το συμβολισμό του ραδιοφώνου και δεσμεύτηκε ότι θα βρεθεί λύση. Όμως επτά μήνες αργότερα ήρθε στο Συμβούλιο και ψήφισε τελικά υπέρ της διοικητικής αποβολής του!

https://www.androsfilm.gr/2022/03/12/video-the-event-for-the-radio-station-of-andros-asteras-92/

  1. Η εισήγηση δεν αξιολογεί το ανταποδοτικό όφελος προς την τοπική οικονομία που έχει η λειτουργία του ραδιοφώνου, αφού προβάλλει επαγγελματίες του νησιού και μεταδίδει εκπομπές ειδικής θεματολογίας, επικοινωνεί τις αθλητικές και εμπορικές δραστηριότητες και ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας.
  2. Η εισήγηση δε λαμβάνει υπόψη το όφελος επισκευής και συντήρησης του συγκεκριμένου χώρου για τον οποίο ο κ. Αστράς ξόδεψε αρκετά χρήματα για να τον καταστήσει λειτουργικό.

Και φυσικά όταν κληθώ από την Εισαγγελία να αιτιολογήσω τη θέση μου κατά της εισήγησης περί διοικητικής αποβολής, θα φροντίσω να προσκομιστούν και τα δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης φορέων και προσωπικοτήτων του νησιού, τα οποία και αντιπροσωπεύουν χιλιάδες συμπολίτες μας.

Επιπλέον:

  1. Η Δημοτική Αρχή αναφέρει ότι: «Η Διοίκηση του Δήμου μας ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει στραφεί εναντίον κάποιου μέσου ενημέρωσης».

Δυστυχώς διαψεύστηκαν, όταν υπενθύμισα στο Συμβούλιο ότι το ενημερωτικό μέσο Andros Portal κάλυπτε όλες τις Συνεδριάσεις, ασκώντας μάλιστα κριτική στη Διοίκηση. Όταν ξεκίνησαν οι τηλεδιασκέψεις λόγω COVID, δεν έδωσαν ΠΟΤΕ πιστοποιημένο link στο Andros Portal. Στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης γιατί το αποκλείουν, ο κ. Μπάλλας απαντούσε ότι είναι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και θα δίνει προσκλήσεις όπου θέλει εκείνος! Κάπως έτσι έμεινε μόνο το «Εν Άνδρω» να καλύπτει τα Συμβούλια…

  1. Γράφουν απλά για «καταγγελία ιδιώτη», τη στιγμή που τον Γιάννη Βασιλείου, κάτοικο Χώρας Άνδρου, δεν τον γνωρίζει κανείς. Εκτός αν ο κ. Βασιλείου έρθει στο Συμβούλιο και μας εξηγήσει το έννομο συμφέρον του.

Έτσι μετά τα ανώνυμα και ψευδώνυμα σχόλια, που δημοσιεύονται στα άδυτα ιστοσελίδων, και θίγουν υπολήψεις και την αξιοπρέπεια συμπολιτών μας αλλά και συλλόγων, όπως ο «Σύλλογος Γυναικών», τώρα έχουμε και ψευδώνυμες καταγγελίες. Θα έπρεπε να μας προβληματίζουν ως κοινωνία αυτά τα φαινόμενα και προσωπικά τα καταδίκασα στο Συμβούλιο.

  1. Μας λέει η Διοίκηση ότι το ραδιόφωνο είναι «επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα» λόγω των εσόδων από διαφημίσεις. Μπορούμε όμως όλοι να φανταστούμε τα οικονομικά μεγέθη. Δεν στεγάζεται το NAMMOS ή το DA CAPO στα 25 τετραγωνικά, κάτω από τις κερκίδες του σταδίου. Μπορεί η Διοίκηση άραγε να μας επιβεβαιώσει δημόσια ότι επί της θητείας της δεν υπάρχει άλλο νομικό πρόσωπο κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ρευματοδοτείται δωρεάν από το Δήμο;
  2. Ανέφερε ο κ. Λοτσάρης ότι ΑΝ γίνονταν ένας δεύτερος σταθμός, θα υπήρχε θέμα «αθέμιτου ανταγωνισμού».

Κατά την εκτίμησή μου αθέμιτος ανταγωνισμός, είναι όταν ο Δήμαρχος κάνει επαναλαμβανόμενες απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένους επαγγελματίες, στερώντας έτσι από άλλους επιχειρηματίες του νησιού την ίδια ευκαιρία. Όταν η ταχύτητα αποπληρωμής τιμολογίων από το Δήμο για κάποιους είναι άμεση, ενώ για άλλους όχι (παρακάτω οι συμβάσεις και τα εντάλματα πληρωμής Δήμου Άνδρου, Φορέας 6037).

https://cerpp.eprocurement.gov.gr/kimds2/unprotected/searchRequests.htm;jsessionid=I_2PXE8JAxDOzNQ7IX0mg8FbBmC-bHeZ9_xH-Das6nCvFsRukiPz!-1529838036?execution=e1s1

Αθέμιτος ανταγωνισμός είναι όταν ο Δήμος δε διαθέτει Γραφείο Τύπου και τροφοδοτεί με αποκλειστικές ή σε πρώτο χρόνο ειδήσεις, συγκεκριμένη ιστοσελίδα του νησιού. Όταν κρατά δύο χρόνια τα Συμβούλια χωρίς απευθείας μεταδόσεις. Έτσι εκ των πραγμάτων ευνοείται η αναγνωσιμότητα ενός συγκεκριμένου μέσου εις βάρος των άλλων.

  1. Τέλος, επειδή η Δημοτική Αρχή ανακάλυψε ξαφνικά το δόγμα «νόμος και τάξη» και εξαντλεί τη νομιμότητα στον ραδιοφωνικό σταθμό, υπενθύμισα στο Συμβούλιο πόσα θέματα θα έπρεπε να την προβληματίζουν: παράνομο πεδίο προσγείωσης ελικοπτέρων που έφερε εντολή κατεδάφισης, πολλαπλά πρόστιμα και δικαστικά έξοδα, οχήματα του Δήμου κυκλοφορούν ανασφάλιστα και χωρίς τέλη θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους, σκουπίδια που καίνε επί μήνες και πόσα άλλα.

Εν κατακλείδι η Διοίκηση προσπάθησε να περάσει επικοινωνιακά ότι αφουγκράστηκε την κοινωνία, όμως στο τέλος ΟΛΟΙ οι Σύμβουλοί της, ψήφισαν την διοικητική αποβολή του ραδιοφωνικού σταθμού. Ο κ. Λοτσάρης ανέφερε μάλιστα ότι θα καταθέσει στον Εισαγγελέα την συγκεκριμένη εισήγηση!

Οι Ανδριώτες λοιπόν θα πρέπει να θυμούνται ότι στα Συμβούλια της 18/9/2022 και 28/9/2022, ήταν οι Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης που καταψήφισαν την εισήγηση της διοικητικής αποβολής κρατώντας έτσι τον ραδιοφωνικό σταθμό ανοιχτό, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία της τακτοποίησης και απ’ τις δύο πλευρές.

Να το ξαναπώ, δυστυχώς αναλώνουμε πολιτικό κεφάλαιο, σπαταλάμε ενέργεια και χρόνο για ζητήματα που επιλύονται με καλή θέληση, ενώ υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά θέματα στο νησί μας που αναζητούν διευθέτηση.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.