Πειραματική αρχαιολογία – Ταξίδι μετά από 7000 χρόνια

Με μεγάλη χαρά ενημερωθήκαμε από το μέλος της Λέσχης Ανδρίων Δρ. Χριστίνα Α. Τελεβάντου, αρχαιολόγο, Διευθύντρια της Ανασκαφής Στρόφιλα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, η οποία ανακάλυψε και ανασκάπτει τον Στρόφιλα Άνδρου, ότι ο επιστημονικός συνεργάτης της ανασκαφής κ. Παναγιώτης Τζοβάρας, επίσης μέλος της Λέσχης Ανδρίων και υποψήφιος διδάκτορας στο Ναυτικό και Ναυτιλιακό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Southampton στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα πλαίσια της διδακτορικής έρευνάς του, ξεκίνησε τις δοκιμές πλεύσης του ομοιώματος του Νεολιθικού Πλοίου του Στρόφιλα Άνδρου σε δεξαμενή δοκιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο στόχος της διδακτορικής έρευνας είναι ο προσδιορισμός της ναυπηγικής παράδοσης του Νεολιθικού Αιγαίου. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι ΑΡΙΣΤΑ!

Strofila
Δοκιμές ομοιώματος στις δεξαμενές προσομοίωσης του πανεπιστημίου του Southampton, λήψη Π. Τζοβάρας.

Το συγκεκριμένο μοντέλο του νεολιθικού πλοίου του Στρόφιλα είναι αποτέλεσμα τρισδιάστατης ψηφιακής αποκατάστασης και κατασκευής για μελέτη της αεροδυναμικής-υδροδυναμικής αντίστασης, που απεικονίζεται στις βραχογραφίες του Στρόφιλα Άνδρου.

Νεολιθικός Οικισμός του Στρόφιλα Άνδρου

Πρόκειται για έναν μεγάλο εύρωστο οχυρωμένο νεολιθικό οικισμό (5000-3200 π.Χ.) με κυρίαρχο ναυτικό χαρακτήρα και πρώιμες πρωτοαστικές δομές, διαβαθμισμένη κοινωνία με κεντρική εξουσία, ενός ή ομάδας ατόμων, η οποία αποφάσιζε για τα μεγάλα κοινωφελή έργα, ασκούσε τη διοίκηση για την επιβολή και εφαρμογή κανόνων κοινωνικής οργάνωσης και συντόνιζε τις παραγωγικές δραστηριότητες προς όφελος της κοινότητας.

Tzovara

Μέσω των αρχαιολογικών ευρημάτων αποκαλύπτεται μια εντελώς νέα εικόνα για τον πολιτισμό στο Νεολιθικό Αιγαίο και ιδιαίτερα στις Κυκλάδες διευρύνοντας τους ορίζοντες της προϊστορίας και εικονογραφίας, καταδεικνύοντας ότι ήδη από την 5η χιλ. π.Χ. διαμορφώθηκε στο Αιγαίο υψηλός πολιτισμός με μεγάλες οργανωμένες ναυτικές κοινωνίες και ανάλογους οικισμούς.

Ευχόμαστε στον Πάνο Τζοβάρα κάθε επιτυχία στην ολοκλήρωση των υδροδυναμικών δεξαμενικών δοκιμών του μοντέλου, και οραματιζόμαστε κάποια στιγμή να δούμε το πραγματικό αντίγραφο του πλοίου του Στρόφιλα να πλεύσει ξανά στο Αιγαίο μετά από 7,000 χρόνια!!!

Περί Στρόφιλα Άνδρου:
www.facebook.com/groups/115606285760434
www.archaiologia.gr/blog/2013/03/28
www.androssecrets.com/item/archaeological-site-of-strofilas
emospeha.org/el/draseis/synergasies/52-strofilas-andros
www.koinignomi.gr/news/politismos/2020/08/12/strofilas-androy

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.