Κ. Θωμάς: Με 17 εκ. ευρώ κάνει "ποδαρικό" το 2023

Εγκρίθηκαν και προχωρούν έργα 17 εκατομμυρίων ευρώ με τον προϋπολογισμό του 2023!!!

Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΘΩΜΑ

π. Δημάρχου Υδρούσας, π. Προέδρου ΔΣ Άνδρου

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί ως τώρα από την ίδρυση του ενιαίου Δήμου,  αφού ξεπερνά τα 27 εκατ €. Εξ αυτών τα 17 εκατ € αφορούν έργα και προμήθειες που χρηματοδοτούνται από Εθνικά ή Ευρωπαϊκά προγράμματα. Ένας προϋπολογισμός μαζί με το τεχνικό πρόγραμμα που τον συνοδεύει ο οποίος σταδιακά με τα συνεχιζόμενα έργα θα δώσει νέα μορφή στην Άνδρο.

Δυστυχώς τόσο ο προϋπολογισμός, όσο και το Τεχνικό Πρόγραμμα που περιλαμβάνει όλα τα έργα τόσο αυτά που είναι σε εξέλιξη, όπως και τα νέα ψηφίστηκαν  μόνο από την Διοίκηση Λοτσάρη. Οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι καταψήφισαν τον προϋπολογισμό και τα συνακόλουθα έργα.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

Πριν λίγες ημέρες σε κείμενο μου είχα αναφέρει ότι η αντιπολίτευση δεν ψηφίζει κανένα έργο. Υπήρξαν αντιδράσεις. Δυστυχώς λίγες μέρες  μετά , κατά την συνεδρίαση του ΔΣ για την έγκριση του Προϋπολογισμού η αντιπολίτευση -σύσσωμη- δεν ψήφισε να γίνει κανένα έργο. Δεν ψήφισε έστω να ολοκληρωθούν τα έργα που είναι σε εξέλιξη όπως το Δημοτικό Σχολείο της Χώρας, η ύδρευση του Κάτω Αγίου Πέτρου, που προχωρά, η ολοκλήρωση της μελέτης του κλειστού του Γαυρίου, 2.800.000 € έργων οδοποιίας, αλλαγή δικτύου στο Μπατσί, που μόλις δημοπρατήθηκε, μελέτη σύνδεσης χωριών του Κορθίου με τον βιολογικό, το πολιτιστικό κέντρο Γαυρίου που ξεκινά, την ασφαλτόστρωση του δρόμου για το Πήδημα της Γριάς, τη μελέτη ανάπλασης της παραλίας Όρμου  κλπ.!

Κρίμα! Αναρωτιέμαι οι τοπικοί δημοτικοί σύμβουλοι όλων αυτών των περιοχών πως καταψηφίζουν την ολοκλήρωση έργων που αφορούν την περιοχή τους;; Σίγουρα δεν κάνουν καλό στο νησί. Ίσως όμως στο μυαλό τους προηγείται το μικροπολιτικό όφελος κι όχι το νησί. Έτσι, αντί για ψήφο στον προϋπολογισμό βρήκαν αφορμή να ξεκινήσουν την προεκλογική εκστρατεία με την καταψήφιση του.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΒΡΟΝΤΟ 

Για να καταψηφίσουν κρύφτηκαν πίσω από μια λαϊκίστικη κριτική γεμάτης ψέματα και φτηνές κορώνες. Για παράδειγμα ας δούμε μερικά από αυτά που είπαν:

α) Άσκησαν κριτική στον Δήμαρχο για δαπάνη 9.000€ για έξοδα μετακίνησης. Η αλήθεια είναι όμως πως ο προϋπολογισμός αναφέρει ότι το 2022 ο Δήμος πλήρωσε για έξοδα μετακίνησης 440 €! Δηλαδή 36 € τον μήνα . Ενάμιση εισιτήριο Άνδρο-Ραφήνα!!!

β) Είπαν ότι θα ξοδευτούν για το 2023 πάνω από 8.000 ευρώ για κινητό του Δημάρχου. Ποια είναι η αλήθεια;  Με την σύμφωνη γνώμη και της αντιπολίτευσης έχει εγκριθεί να καλύπτει ο Δήμος την δαπάνη κινητής τηλεφωνίας του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων και του Γενικού Γραμματέα. Μετά από έρευνα αγοράς τελικά ο Δήμος υπέγραψε σύμβαση με εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για 25 μήνες (12ος/2021 έως 12ος 2023) για 7 κινητά τηλέφωνα έναντι 6.800 €. Δηλαδή δαπάνη ύψους 38,00€ τον μήνα ανά κινητό!!!

γ) Ανέφεραν ψευδώς για δαπάνη ύψους 65 χιλ ευρώ για την δημιουργία μια ιστοσελίδας του Δήμου! Κρίμα. Δεν υπάρχει τέτοιος κωδικός στον προϋπολογισμό. Σκόπιμα γίνεται απόκρυψη της πραγματικότητας που είναι ότι για 3 χρόνια και κατόπιν διαγωνισμού έχει γίνει ανάθεση για την καταγραφή, αποδελτίωση, ψηφιοποίηση, αναλυτική παρουσίαση όλων των δράσεων και έργων του Δήμου.  Παρουσίαση με γραφήματα, εκπαίδευση στελεχών του Δήμου και μεταξύ άλλων και αναβάθμιση της σελίδας του Δήμου. Δηλαδή κατάφεραν και διάβασαν μόνο την τελευταία εργασία. Τις άλλες 6 τις προσπέρασαν!!!

δ) Δεν είδαν πως για την βελτίωση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων που ολοκληρώνονται τον επόμενο μήνα έχουν δαπανηθεί πάνω από 900 χιλ €.

ε) Η περιβόητη συζήτηση περί απ’ ευθείας αναθέσεων δεν έχει κανένα νόημα. Στον προϋπολογισμό του 2023 ο κύριος όγκος των έργων ύψους 17 εκάτ. € είναι με χρηματοδοτήσεις από διάφορες πηγές και έχουν ήδη δημοπρατηθεί ή είναι υπό δημοπράτηση.

στ) Τα περί αδιάθετης ΣΑΤΑ ή περί στέρησης των χρημάτων τοπικών προέδρων δεν αντέχουν σε ιδιαίτερη κριτική. Η προηγούμενη διοίκηση παρέδωσε αδιάθετη ΣΑΤΑ ύψους 1,5 εκατ €. Δεν κατάφερε δηλαδή να απορροφήσει απολύτως τίποτα κατά την διάρκεια της θητείας της. Έγραφε μικροέργα στον προϋπολογισμό και τα οποία ποτέ δεν εκτελούσε. Αντιθέτως σήμερα με ενιαίο τρόπο εκτελούνται και θα συνεχίσουν να εκτελούνται έργα σε όλο το νησί.

Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Η ψήφιση του προϋπολογισμού ήταν μία ευκαιρία όλες οι δημοτικές παρατάξεις να κλείσουν από κοινού το 2022 για το καλό της Άνδρου. Τι νόημα έχει η καταψήφιση μιας οικονομικής κατάστασης – όπως είναι ο προϋπολογισμός – η οποία έτσι κι αλλιώς θα εγκρίνονταν από την διοίκηση του Δήμου;  Πως μπορεί να είναι κάποιος δημοτικός σύμβουλος εκπροσωπώντας μια περιοχή και να λέει όχι στην εκτέλεση και την ολοκλήρωση κοινωφελών έργων, που την αφορούν;

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Γιατί δεν μας συστήνεται με την παρούσα ιδιότητα του ο κύριος Θωμάς; Έμμισθος Ειδικός Σύμβουλος του κυρίου Λοτσάρη, θέση απόλυτης επιλογής του Δημάρχου. Τι είδους κριτική θα έκανε; Αρνητική ή αντικειμενική; Ο κύριος Θωμάς είναι μέρος του προβλήματος και είναι αναμενομενο να τον ενοχλεί προσωπικα η άρνηση της αντιπολίτευσης να παίξει το παιχνίδι του ή να σιωπήσει μπροστά στα όσα απαράδεκτα εντοπίζει. Αν τον ενοχλεί η δημοσιοποίηση των απαράδεκτων εξόδων, να καταργήσει τους νόμους που προβλέπουν την ανάρτηση των αποφάσεων του Δημάρχου, της Οικονομικής Επιτροπής, του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί καταγράφονται και τα ποσά και οι υπογράφοντες και εγκρίνοντες. Κι όλα αυτά διαψεύδουν τον κύριο Θωμά.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.